Varza călită
Cuprins:
- este cu siguranță una dintre cele mai des preparate mâncăruri din copilăria părinților și bunicilor noștri mai ales in anotimpul friguros de iarnă!
Dacă și tu te-ai îndrăgostit de mirosul și gustul minunatei verze călite, eu am să-ți mărturisesc că ador varza călită încă din copilărie, atunci când iubita noastră bunică prepara o rețetă unică pentru noi nepoții ei, iar noi salivam parcă electrizați lângă soba care ardea molcom, un foc de lemne în casa bunicii, care răspândea în odaie un miros de rășină amestecat cu mirosul apetisant al verzei călite.
Dar cum călătorului îi stă bine cu drumul, și gospodinei și gospodarului le stă și lor bine cu acțiunea, este cazul să vă indemn să ne apucăm de rețeta noastră de varză călită dragilor.
Trebuie sa știți înainte să vă apucați de treabă care sunt timpii aproximativi care vă vor ține ocupați cu această reteta gustoasa de varză călită, mâncare care o recomand din suflet și cu toată dragostea.
Timpi de preparare pentru mâncarea de varză călită:
– Timp de preparare și pregătire a ingredientelor: aproximativ 15 – 20 minute.
– Timp de gătire: aproximativ 30 – 40 minute la foc mic in funcție de cât de bine făcută o preferați.
– Este gata pentru a fi consumată in: aproximativ 45 – 60 de minute.
Ingredientele necesare pentru mâncarea de varză călită:
In funcție de mărimea legumelor pe care le vom folosi, deoarece nu există o mărime standar, vom folosi 1 sau 2 legume după caz. Luați in calcul ca numărul de ingrediente pe care eu vi le voi spune este pentru o mărime medie a legumelor, deci nu vor fi nici mici dar nici mari.
– O varză în jur de 1500g – 2000g
– Ardei gras: 2
– Ceapă albă: 2
– Roșii: 2
– Sos de roșii sau Pastă de tomate: 3 linguri
– Pastă de ardei: 2 linguri
– Ulei de floarea soarelui: 30 – 70 ml
– Sare și piper care se folosesc după gust
– Mai am un ingredient secret pe care puteți să-l adăugați la rețeta de varză călită, dar vă rog să nu spuneți la nimeni, să rămână intre noi, că nu vreau să știe si celelalte gospodine ???. Deci ingredientul secret este; boia de ardei afumată, care-i dă un gust unic mâncării de post. Folosiți asta doar în cazul în care nu v-ați hotărât deja să folosiți ceva carne afumată, situație în care nu mai este nevoie.
– Opțional cimbru, mărar sau frunze de dafin.
Bine, bine, acum că ne-am elucidat și cu timpul de preparare pentru această varză călită și cât ne va lua ca să curățăm aceste legume din „grădina vieții” pe care eu le ador, haideți să vedem cum facem ca să le transformăm în rețeta mult așteptată, mâncărica de varză călită. Of Doamne că-mi ploua deja în gură!!!
Mod de preparare pentru mâncărica de varză călită:
– După ce ați curățat și spălat ardeiul și ceapa, este mai bine să tăiați mai întâi mărunt ardeiul pentru că ceapa degaja o substanță în atmosferă în timp ce o tăiați și vă va deranja la ochi.
– Puneți să puneți la încălzit la foc mic uleiul intr-un tuci sau dacă aveți o tigaie mai adâncă de tip wok este și mai bine. Faceți asta după ce ați tăiat ardeiul și inainte să tăiați ceapa în formă de solzi, pentru a se încălzi uleiul în acest timp.
– Pentru o varză călită foarte bună este mai sănătos să NU puneți foarte mult ulei și să folosim atât cât să „stingem” puțin ceapa și să se omogenizeze cu ardeiul, iar după câteva minute asezonați cu sare și piper după gust, iar dacă este nevoie puteți să adăugați aproximativ 50 ml de apă și lăsați puțin să dea într-un clocot la foc mic.
– Adăugați acum și roșiile pe care le-ati tăiat cubulețe, fie inainte fie in timp ce se făceau ceapa și ardeiul in tigaie la foc mic, și mai lăsați să fiarbă incet, 2 3 minute maxim, timp în care amestecați cu ustensila de bucătărie din dotare, lingura de lemn.
– Este momentul în care veți adauga cele 2 3 linguri de pastă de tomate și 2 linguri de pastă de ardei peste amestecul din tigaie și amestecați în continuare ușor incă 2 3 minute cu aceeași ustensilă de bucătărie din dotarea lingură de lemn, timp in care poți adauga un praf de boia de ardei afumată și dacă este nevoie mai adăugați puțin sare piper.
– Dacă nu ați tocat deja varza înaintea acestui proces, o puteți face fără nici un stres și acum, deoarece este posibil ca să nu vă încapă toată varza dintr-o dată in tigaie, așa ca o veți pune treptat, iar ea se va înmuia și se va strange în timp ce fierbe ușor la foc mic. Eu așa prefer să las focul mic la wok apoi să tai varza și să o adaug treptat în 3-4 ture, până intra toată.
– După ce ați terminat și cu acest proces, țineți mine că unul dintre secrete, este să puneți capacul deasupra, deoarece prin fierbere se vor degaja aburi, iar varza va lăsa zeamă care va ajuta la fierberea completă a verzei fără să mai completați cu apă și cu siguranța va ieși mult mai gustoasă.
– După ce ați pus capacul, este bine să nu amestecați foarte des, deoarece va afecta textura verzei și în loc de varză călită, va ieși mai degrabă un piure, deci mai bine amestecați în aceste 25 – 35 de minute maxim de 3 4 ori, odată la 9 – 10 minute.
– Spre final adăugați și ingredientele opționale în funcție de gustul si preferințele dumneavoastră, familiei sau prietenilor invitați, apoi după cateva minute opriți focul și luați capacul de pe mâncărica de varză călită timp de 10 – 15 minute ca să „se odihnească”.(1)
Acum că ați pus în practică aceasta rețeta, sunteți creatoarea sau creatorul după caz, a unei opere de artă, o mâncare de post sau vegetariană de varză călită ca la bunica acasă, mâncare care te va recompensa cu aprecierile celor dragi, și te asigur că așa va fi.
Mâncărica de varză călită se poate consuma ca atare așa ca o mâncare de post, ca o dietă sănătoasă însă se poate face și varză călită cu carne și chiar și varză călită cu pește mai ales pește afumat. Vă doresc poftă bună și vă îmbrățișez cu drag!
Beneficiile pe care le are varza:
– Varza conține un procent foarte mare de vitamina C depășind procentul de vitamina C din portocale.
– Varza are in compoziție un procent mare de antioxidanți ajutând organismul in procesul de detoxifiere eliminand toxinele și reglând excesul de apă din corp.
– Varza murată in special are beneficii probiotice, ajutând la reglarea florei bacteriene din tractul digestiv, iar glutamina din varză ajută la tratarea ulcerului, reducând inflamația mucoasei stomacale, având și un efect antiinflamator deoarece are proprietăți alcaline.
– Este cunostut că bunicii tratau infecțiile cu varză, având efecte miraculoase în calmarea durerilor, prin aplicarea de comprese cu foi sau suc de varză, în tratarea răcelilor și a gripei, dar care tratează și infecțiile tractului respirator.
– Varza are un bogat conținut de vitamina A care ajută la menținerea și chiar îmbunătățirea vederii, fiind o importantă sursă de betacaroten.
– Antioxidanții și vitamina A, vitamina C si vitamina K, sunt un puternic regenerator al pielii.
– Varza este foarte bogată in fitonutrienți, vitamina A, vitamina C și vitamina K, antioxidanti naturali, care ajută in prevenția apariției cancerului și a bolilor de inimă, acestea jucând un rol important în neutralizarea radicalilor liberi.
– Varza are un aport mare în reducerea riscului de boală Alzheimer, prin conținutul său bogat de antioxidanți și vitamina K, luptând impotriva depunerii colesterolului rău pe pereții vaselor de sânge inclusiv pe vasele de sânge din creier.
Reteta de varza calita de la Bunica Sima!