Top 10 Indicatori Esențiali Pentru A Tranzacționa La Bursă

Fiecare „trader” începător sau profesionist în lumea tranzacțiilor financiare, trebuie să cunoască uneltele esențiale care î-l pot ajuta să navigheze în apele adesea tulburi ale piețelor financiare.
Aceste instrumente sunt de fapt indicatori de tranzacționare – un fel de „busolă” pentru trader-ul modern.
Indicatorii de tranzacționare sunt ca o hartă a tendințelor pieței, oferindu-ne semnale și direcții despre unde se îndreaptă prețurile.
Acești indicatori sunt de neînlocuit în strategia oricărui trader, mai ales atunci când sunt combinați cu tehnici eficiente de gestionare a riscurilor.
Împreună, acestea pot constitui o unealtă puternică pentru a ne ghida în lumea complexă a tranzacțiilor.
Însă cu atât de mulți indicatori disponibili, poate fi coplesitor să știi de unde să începi.
Nu îți face griji!
Să ne aruncăm o privire asupra a 10 dintre cei mai buni indicatori de tranzacționare care, în mâinile potrivite, pot deveni arma secretă a succesului tău în tranzacționare.
Vom explora ce sunt ei, cum funcționează și cum îi poți utiliza în avantajul tău.
Deci, pregătește-te să descoperi lumea fascinantă a indicatorilor de tranzacționare!

Ce Este Un Trader?

Ce Este Un Trader?
Însă, înainte de a ne avânta, să clarificăm de la bun început ce este și ce implică a fi un „trader„.
Un participant activ pe scena piețelor financiare este ceea ce numim un „trader„.
Acesta poate fi o persoană care se angajează în tranzacții financiare pentru beneficiul propriu, sau s-ar putea să acționeze în numele altor indivizi sau organizații.
Atunci când un trader lucrează pentru alte entități, precum companii sau instituții, îl numim „trader instituțional”.
Rolul principal al unui trader, indiferent de context, este de a cumpăra și de a vinde o varietate de active financiare.
Acestea pot include monede, acțiuni la diverse companii, obligațiuni, metale prețioase, bunuri energetice și agricole, sau chiar indici bursieri.
Scopul principal al unui trader este de a obține beneficii din fluctuațiile de preț.
Practic, acesta vrea să cumpere un activ atunci când prețul acestuia este mai mic și să îl vândă atunci când prețul crește, profitând astfel de diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare.
Alte cuvinte asociate cu titulatura de trader ar putea fi „broker” sau „investitor„.
Cu toate acestea, e important de menționat că un investitor este de obicei mai concentrat pe investițiile pe termen lung, spre deosebire de un trader, care de multe ori se concentrează pe fluctuațiile de preț pe termen scurt.
Pentru a înțelege de unde vine termenul „trader”, trebuie să ne întoarcem la originile sale în limba engleză.
Trader” vine de la cuvântul englez „trade„, care se traduce prin „comerț„, „schimb” sau „vânzare„.
Astfel, putem vedea cum rolul unui trader reflectă perfect sensul inițial al cuvântului.

Secretele Indicatorilor De Tranzacționare

Indiferent dacă te fascinează lumea tranzacțiilor cu valute, acțiuni, mărfuri sau criptomonede, ești pe calea cea bună dacă ai decis să încorporezi analiza tehnică în strategia ta.
Această analiză este o metoda cheie prin care putem înțelege mai bine tendințele pieței și are la bază utilizarea diverselor instrumente numite indicatori de tranzacționare.
Acești indicatori de tranzacționare sunt de fapt calcule matematice care se pot traduce în linii pe un grafic de preț.
Ei pot fi foarte utili pentru a ajuta traderii să recunoască semnale și tendințe specifice care se dezvoltă în dinamica pieței.
În esență, există două tipuri principale de indicatori de tranzacționare pe care ar trebui să le cunoști: indicatorii de tip „conducător” și cei de tip „întârziat„.
Indicatorii „conducători” sunt ca o bila de cristal financiară – ne ajută să anticipăm posibilele schimbări viitoare ale prețurilor.
Pe de altă parte, indicatorii „întârziati” sunt ca o privire în oglinda retrovizoare – ne permit să analizăm tendințele trecute și ne oferă indicii despre momentul sau impulsul pieței.

Top 10 Indicatori de Tranzacționare Esențiali

Complexitatea piețelor financiare poate fi o provocare, însă avem la dispoziție o serie de unelte incredibile, numite indicatori de tranzacționare, care ne pot ajuta să descifrăm tendințele și să ne ghidăm deciziile.
Iată un top 10 al probabil celor mai esențiali indicatori de tranzacționare pe care orice trader ar trebui să îi cunoască:

 1. Moving Average (MA): Gândește-te la MA ca la un prieten care te ajută să vezi direcția generală a prețurilor unui activ, fără să fie influențat de schimbările bruște de la o zi la alta. Este ca o linie care urmărește de la distanță rollercoaster-ul prețurilor.
 2. Exponential Moving Average (EMA): Dacă MA este un prieten care te ajută să înțelegi tendința de preț, EMA este ca un prieten mai apropiat care îți spune mai multe despre ce s-a întâmplat recent. EMA ține cont mai mult de mișcările de preț recente decât de cele mai vechi.
 3. Stochastic Oscillator: Acesta este ca un detectiv care îți spune dacă un preț pare a fi prea ridicat sau prea scăzut, comparativ cu prețurile recente. Poate ajuta la identificarea momentelor bune de cumpărare sau vânzare.
 4. Moving Average Convergence Divergence (MACD): MACD este un indicator care te ajută să vezi dacă trendul pieței se schimbă. E ca un semafor care îți spune când este momentul să cumperi sau să vinzi.
 5. Bollinger Bands: Benzi Bollinger sunt ca niște garduri de siguranță pe o autostradă. Ele te ajută să înțelegi cât de mult se poate mișca prețul înainte de a începe să se întoarcă.
 6. Relative Strength Index (RSI): RSI este ca un termometru pentru piață. Îți arată dacă prețurile sunt „fierbinți” (supraevaluate) sau „reci” (subevaluate).
 7. Fibonacci Retracement: Acesta este un instrument bazat pe un model matematic special care te ajută să găsești niveluri importante în mișcarea prețurilor, unde s-ar putea produce schimbări de direcție.
 8. Ichimoku Cloud: Aceasta este ca un radar care îți arată cum ar putea evolua piața în viitor, bazându-se pe mai multe linii create din prețurile trecute și prezente.
 9. Standard Deviation: Deviația standard este ca un barometru care îți spune cât de instabil este prețul unui activ – cu alte cuvinte, cât de mult se mișcă în sus și în jos.
 10. Average Directional Index: ADX este ca un măsurător de vânt care îți spune cât de puternică este o tendință, dar nu îți spune în ce direcție se îndreaptă. Este un instrument bun pentru a vedea cât de puternic se mișcă prețurile.

Știu, știu, probabil până acum ți se pare că am vorbit într-o limbă extraterestră.
Dar nu-ți face griji, nu te lăsăm la greu!
Vom continua să dezvoltăm aceste concepte și, pas cu pas, vom demistifica fiecare termen.
Până la sfârșit, vei da din cap, zâmbind larg și exclamând: „Oh, da, baby, coafura încă rezistă!” 🙂
Vom face ca această călătorie în lumea tranzacționării să fie distractivă și educativă, fără a-ți strica coafura.
La final vei descoperi că poți utiliza apoi cunoștințele tale și apetitul pentru risc ca pe o busolă care te ghidează către cei mai potriviți indicatori de tranzacționare pentru strategia ta.
Îți reamintim că indicatorii pe care îi vom explora nu sunt clasificați în vreun fel, ci sunt pur și simplu unele dintre cele mai apreciate opțiuni în rândul traderilor.
Și nu uita – fiecare pas pe care îl faci în această călătorie îți aduce mai multă încredere și cunoaștere.
Mergem împreună în această aventură, plină de oportunități fascinante.
Așadar, hai să ne apucăm!

Indicatorul Moving Average (MA) – Medie Mobilă

Indicatorul (MA) Moving Average - Medie Mobilă
Indicatorul Medie Mobilă (sau MA, de la ‘Moving Average‘ în engleză) este un instrument simplu, dar extrem de util pentru a înțelege tendințele de preț.
Este ca o oglindă care reflectă direcția generală a unei tendințe de preț, fără a fi distorsionată de fluctuațiile de preț pe termen scurt.
Pentru a-ți da o idee despre cum funcționează MA, imaginează-ți că toate punctele de preț ale unui instrument financiar pe o perioadă de timp specificată sunt adunate și apoi împărțite la numărul total de puncte.
Rezultatul este o linie care trasează tendința generală a prețului.
Durata MA, sau cât de îndepărtate sunt punctele de date, depinde de perioada de timp pe care o alegi.
De exemplu, o medie mobilă de 100 de zile va necesita date de preț din ultimele 100 de zile.
Dici clat acest lucru va implica colectarea datelor de preț din ultimele 100 de zile.
Astfel, utilizând indicatorul MA, poți observa nivelurile de suport și rezistență și poți analiza comportamentul prețului în trecut (istoricul pieței).
Acesta este un mod eficient de a anticipa posibile modele de preț pentru viitor.

Indicatorul Exponential Moving Average (EMA) – Medie Mobilă Exponențială

Indicatorul Exponential Moving Average (EMA) - Medie Mobilă Exponențială
Aruncând o privire la Medie Mobilă Exponențială, cunoscută ca Exponential Moving Average și sub acronimul EMA.
Aceasta este o versiune avansată a Mediei Mobile pe care am discutat-o mai devreme.
EMA este ca o lupa care acordă mai multă importanță celor mai recente puncte de date, ceea ce face ca datele să fie mai sensibile la noile informații.
Când este folosită în combinație cu alți indicatori, EMA poate ajuta traderii să confirme mișcările de piață semnificative și să verifice autenticitatea lor.
Este ca un detectiv care poate să distingă pistele false de cele reale în piața plină de enigme.
Cele mai utilizate medii mobile exponențiale sunt EMA de 12 și 26 de zile pentru medii pe termen scurt, în timp ce EMA de 50 și 200 de zile sunt folosite ca indicatori de tendință pe termen lung.
Așadar, indiferent dacă ești un trader pe termen scurt sau unul pe termen lung, există un EMA potrivit pentru tine.

Indicatorul Stochastic Oscillator

Indicatorul Stochastic Oscillator
Stochastic Oscillator sau oscilatorul stochastic este un instrument cu adevărat fascinant.
Acesta este un indicator care măsoară poziția prețului de închidere a unui activ în raport cu variația prețurilor acestuia într-o anumită perioadă de timp.
În esență, este ca un termometru care măsoară intensitatea trendurilor și forța impulsului.
Acest oscilator folosește o scară de la 0 la 100, un pic ca un examen la care 100 este nota maximă.
Un scor sub 20 indică de obicei o piață „vândută excesiv”, adică prețurile ar putea fi considerate scăzute și s-ar putea aștepta o creștere.
Pe de altă parte, un scor peste 80 indică o piață „cumpărată excesiv”, unde prețurile pot fi considerate ridicate și s-ar putea aștepta o scădere.
Cu toate acestea, ca în orice test, există excepții.
Chiar dacă piața pare să fie vândută excesiv sau cumpărată excesiv, dacă există un trend puternic, nu trebuie să ne așteptăm neapărat la o corecție sau la o revenire.
Așa că e bine să nu te bazezi doar pe Oscilatorul Stochastic în deciziile tale de tranzacționare!

Indicatorul Moving Average Convergence Divergence (MACD)

Moving Average Convergence Divergence (MACD)
Moving Average Convergence Divergence (MACD), sau Convergența și Divergența Mediei Mobile, este un instrument esențial care ajută traderii să sesizeze schimbările de ritm în piață prin compararea a două medii mobile.
Gândește-te la el ca la un detector de unde, care te ajută să identifici momentele potrivite de cumpărare și vânzare în jurul nivelurilor de suport și rezistență.
În termeni de „Convergență„, ne referim la momentul în care cele două medii mobile se apropie una de cealaltă, în timp ce „Divergență” se referă la momentul în care acestea se îndepărtează. Când mediile mobile se apropie (converg), înseamnă că ritmul pieței încetinește.
Pe de altă parte, atunci când mediile mobile se îndepărtează (diverg), ritmul piaței se intensifică.
MACD este ca un barometru care măsoară viteza vântului pe piața financiară!

Indicatorul Bollinger Bands

Indicatorul Bollinger Bands
Când vine vorba de tranzacționare, Bollinger Bands adica „benzile bollinger”, sunt ca o hartă a comorii pentru traderi.
Ele arată cum prețul unui anumit activ se mișcă, de obicei, într-un interval anume.
Imaginează-ți că aceste benzi sunt ca niște benzi elastice care se lărgesc și se restrâng în funcție de agitația prețurilor.
Dacă benzile sunt apropiate, adică „înguste”, înseamnă că prețurile nu sunt foarte schimbătoare, și deci volatilitatea – sau gradul de fluctuație a prețului – este mică.
În schimb, când benzile sunt largi, este semn că prețurile variază mult, deci volatilitatea este mare.
Benzile Bollinger sunt ca un semnal de alarmă care te ajută să vezi când prețul unui activ iese din comportamentul său obișnuit.
Ele sunt folosite mai ales pentru a prezice cum vor evolua prețurile pe termen lung.
Dacă prețul se mișcă constant în afara benzii superioare, poate însemna că activul este supraevaluat (sau „supra-cumpărat”), iar dacă prețul se coboară sub banda inferioară, activul ar putea fi subevaluat (sau „supra-vândut”).
Deci, benzile Bollinger pot fi niște ghizi de încredere în lumea agitată și adesea imprevizibilă a tranzacționării.

Indicatorul Relative Strength Index (RSI)

Relative Strength Index (RSI)
Gândește-te la Relative Strength Index (RSI), inventat de J. Welles Wilder, ca la un termometru al unei piețe, dar în loc să măsoare temperatura, măsoară cum se cumpără și se vând lucrurile.
Acest „termometru” are o scală de la 0 la 100.
Când lucrurile se vând și se cumpără mult, prețurile pot să se schimbe mult.
RSI ne ajută să știm când este posibil să se întâmple acest lucru.
Dacă RSI depășește 70, poate fi un semn că se cumpără prea multe lucruri și prețurile ar putea să scadă.
În schimb, dacă RSI scade sub 30, este posibil ca lucrurile să nu se vândă suficient, iar prețurile ar putea să crească.
Putem folosi și 80 și 20 ca semnale că prețurile s-ar putea schimba.
Uneori, RSI atinge un vârf (adică un număr mare) și apoi scade, dar apoi încearcă să ajungă la acel vârf din nou și nu reușește.
Acesta este ceea ce numim o „oscilație nereușită”.
RSI ne poate ajuta și să găsim „vârfurile” și „văile” în ceea ce privește prețurile.
Un vârf reprezintă un preț maxim, iar o vale un preț minim.
Dacă RSI atinge un vârf și apoi începe să scadă, acesta ne poate indica că prețurile s-ar putea să înceapă să scadă.
Pe de altă parte, dacă RSI ajunge la o vale și apoi începe să crească, acesta ne poate indica că prețurile s-ar putea să înceapă să crească.
RSI ne poate ajuta să vedem și anumite „linii de suport și rezistență”.
Acestea sunt ca niște praguri pe care prețurile le ating în mod repetat, dar nu le depășesc.
În final, RSI ne poate arăta și când o tendință de creștere sau de scădere a prețurilor începe să își piardă forța.
De exemplu, dacă prețurile continuă să crească, dar RSI nu mai crește, acesta este un semn că tendința de creștere încetinește.
Pe de altă parte, dacă prețurile continuă să scadă, dar RSI nu mai scade, acesta este un semn că tendința de scădere încetinește.

Indicatorul Fibonacci Retracement

Indicatorul Fibonacci Retracement

Leonardo Pisano Bogollo, un matematician celebru italian, a adus în lumea occidentală secvența numită Fibonacci Retracement în secolul al XIII-lea.
Această serie de numere are caracteristici și relații matematice speciale care pot fi observate în natură, în designul clădirilor și chiar în structura biologică a organismelor.
Surprinzător sau nu, aceste relații matematice nu se opresc aici – ele se regăsesc și pe piețele financiare.
De fapt, aceasta este una dintre rațiunile pentru care mulți oameni care fac tranzacții pe piața financiară folosesc o strategie numită Fibonacci.
Aceasta îi ajută să identifice momentele în care prețurile de pe piață ar putea să se ajusteze sau să se corecteze.
Numerele Fibonacci reprezintă următoarele procente:

 • 23,6%
 • 38,2%
 • 50%
 • 61,8%
 • 100%.

Indicatorul numit „Retragere Fibonacci” este un instrument extrem de apreciat de cei care fac tranzacții bazate pe analize tehnice.
El îi ajută să găsească cele mai bune puncte pentru a da comenzi de cumpărare sau vânzare, să stabilească limite pentru pierderi sau să determine nivelurile la care să-și ia profitul.
Ideea de „retragere” se regăsește în mai multe instrumente de analiză tehnică, precum modelele Gartley, nivelurile Tirone sau teoria undelor lui Elliot.
Deci indicatorul de Retragere Fibonacci este ca o unealtă specială pe care o pot folosi oamenii care tranzacționează bunuri (ca acțiuni, valute, mărfuri sau crypto) pentru a estima cât de mult ar putea să se întoarcă prețul în sens opus trendului actual.
Un moment în care prețul cade temporar este numit „retragere” sau „pullback”.
Când traderii cred că prețul este pe cale să facă o mișcare mare, ei folosesc deseori retragerea Fibonacci pentru a confirma acest lucru.
Asta pentru că acest indicator îi ajută să identifice posibilele niveluri de „suport” și „rezistență”, care sunt ca niște praguri la care prețul ar putea începe să crească sau să scadă.
Dacă cei care tranzacționează pot vedea unde sunt aceste niveluri cu ajutorul acestui indicator, îi poate ajuta să decidă unde să pună limitele de tranzacționare sau când să înceapă sau să își încheie tranzacțiile.

Indicatorul Ichimoku Cloud

Indicatorul Ichimoku Cloud

Ichimoku Cloud este un instrument folosit în tranzacționarea financiară, care oferă o mulțime de informații la o simplă privire, de unde și numele său, care în traducere liberă din japoneză înseamnă „graficul echilibrului la o singură privire„.
Să îl înțelegem mai bine, comparându-l cu o hartă a vremii pentru piața financiară.
Precum o hartă meteorologică te poate informa despre condițiile de vreme în prezent și în viitor, tot așa, Ichimoku Cloud oferă o perspectivă asupra modului în care se mișcă prețurile în piață, atât în prezent cât și în viitor.
Ca și alte instrumente de acest gen, Ichimoku Cloud ne ajută să identificăm nivelurile de „suport” și „rezistență„.
Gândește-te la aceste niveluri ca la podeaua și tavanul unei camere.
Suportul” este ca o podea, prevenind prețurile să cadă prea mult.
Rezistența„, pe de altă parte, este ca un tavan care împiedică prețurile să crească prea mult.
Mai mult decât atât, Ichimoku Cloud oferă și indicii despre „momentum-ul” prețurilor, sau cu alte cuvinte, viteza și forța cu care acestea se mișcă într-o anumită direcție.
Aceste informații ajută traderii, sau persoanele care fac tranzacții, să ia decizii mai informate.
De exemplu, ei pot folosi Ichimoku Cloud pentru a prezice dacă prețurile vor crește sau scădea în viitor, și pot decide când este cel mai bun moment să cumpere sau să vândă.
Deci, Ichimoku Cloud este ca un ghid detaliat pentru navigarea în piața financiară, oferindu-ne indicii valoroase despre direcția în care se îndreaptă prețurile și ajutându-ne să ne facem o idee mai clară despre ce s-ar putea întâmpla în viitor.

Indicatorul Standard Deviation

Standard Deviation este un instrument folosit în tranzacțiile financiare, care ajută la măsurarea mărimii schimbărilor de preț.
În termeni simpli, gândește-te la abaterea standard ca la un fel de ruletă pe care o folosesc traderii pentru a înțelege cât de mari sau de mici ar putea fi salturile prețurilor.
De ce este important acest lucru?
Ei bine, schimbările mari de preț pot fi un semnal că lucrurile sunt foarte volatile pe piață – adică prețurile se mișcă sus și jos foarte rapid.
Astfel, abaterea standard îi ajută pe traderi să identifice cât de probabil este ca volatilitatea să afecteze prețul în viitor.
Nu poate prezice dacă prețul va crește sau scădea, ci doar că va fi influențat de mișcările rapide și imprevizibile ale pieței.
Standard Deviation compară mișcările actuale de preț cu cele istorice.
Cu alte cuvinte, aruncă o privire în trecut pentru a vedea cum s-au comportat prețurile înainte, și folosește această informație pentru a evalua cum s-ar putea comporta în viitor.
Mulți traderi cred că mișcările mari de preț urmează după cele mici, și invers, mișcările mici de preț urmează după cele mari.
Acesta este ca un fel de dans în care prețurile fac pasul mare, apoi pasul mic, și iar pasul mare, și tot așa.
Standard Deviation îi ajută pe traderi să înțeleagă acest dans al prețurilor și să-și ajusteze strategiile în consecință.

Indicatorul Average Directional Index (ADX)

Indicatorul Average Directional Index (ADX)
Average directional index (ADX) sau indexul mediu direcțional, este un instrument folosit de traderii din lumea financiară pentru a ne arăta cât de puternică este o anumită tendință a prețurilor.
Să ne gândim la ADX ca la o scară de intensitate, care merge de la 0 la 100.
Dacă indicatorul arată un număr mai mare de 25, atunci acesta ne spune că avem de-a face cu o tendință puternică – așa cum ai avea un vânt puternic care suflă într-o anumită direcție.
Pe de altă parte, un număr sub 25 ne indică că avem de-a face cu o driftare – așa cum ar fi o briză ușoară care suflă fără o direcție clară.
Traderii pot folosi această informație pentru a estima dacă o tendință de creștere sau de scădere a prețurilor va continua.
ADX este, de obicei, bazat pe o medie mobilă a intervalului de prețuri pe parcursul a 14 zile, în funcție de frecvența pe care o preferă traderii.
Cu toate acestea, este important de reținut că ADX nu ne arată cum s-ar putea dezvolta o tendință a prețurilor.
El indică pur și simplu cât de puternică este acea tendință.
Un lucru interesant despre ADX este că poate crește chiar și atunci când prețul scade.
Acest lucru semnalează o tendință puternică de scădere a prețurilor, ca și cum am avea o alunecare rapidă pe o pantă abruptă.
Așadar, chiar și într-o scădere, un ADX crescut ne arată că aceasta se întâmplă cu forță și consistență.

Concluzie

Acești 10 indicatori financiari, de la MACD la Bollinger Bands și RSI, constituie harta drumului fiecărui trader către succesul financiar.
Fiecare unul dintre ei oferă perspective diferite și unice asupra pieței, ajutându-vă să înțelegeți mai bine cum fluctuează prețurile și ce puteți face pentru a naviga prin aceste fluctuații.
Cu toate acestea, niciun instrument în sine nu este o soluție miraculoasă.
Tranzacționarea eficientă și profitabilă nu depinde doar de înțelegerea acestor instrumente, ci și de capacitatea de a le combina și de a le utiliza în cadrul unei strategii bine gândite.
A deveni un trader de succes implică angajamentul de a învăța constant și de a vă îmbunătăți abilitățile.
Decizia de a vă educa și a învăța cum să folosiți acești indicatori poate fi un pas major către asigurarea unui viitor financiar stabil.
Înțelegerea acestor instrumente și utilizarea lor cu înțelepciune vă pot deschide noi oportunități de a profita de pe urma fluctuațiilor pieței.
Deci, înarmat cu cunoaștere, determinare și abilitățile potrivite, puteți face pașii necesari pentru a deveni un trader de succes, stabilizându-vă financiar pentru viitor.
Rețineți, drumul spre succes în tranzacționare este un proces constant de învățare, adaptare și aplicare.

Despre Cozmin

Viața este darul suprem pe care îl primim, o aventură fascinantă plină de emoții, bucurii și provocări. Fiecare zi ne aduce oportunități de a crește, de a învăța și de a ne descoperi pe noi înșine. Să prețuim fiecare moment, să căutăm frumusețea în lucrurile simple și să ne bucurăm de călătoria noastră pe acest pământ. Viața este o comoară prețioasă și este în mâinile noastre să o trăim în cel mai plin, autentic și responsabil mod posibil!

Poti cauta si

DJIA - Dow Jones Industrial Average

Ce Este DJIA – Dow Jones Industrial Average?

Dow Jones & Company, o prezență de necontestat în lumea știrilor financiare și de afaceri, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *