Stilul de viață sănătos reprezintă suma tuturor alegerilor pro sănătate, iar dacă pentru acesta nu există o formulă, îl putem obține totuși, mai simplu decât credem.
Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar stabilirea obiectivului de a pierde în greutate kg pe care le dorim.
KG în plus vor pleca singure atunci când adopți un stil de viață sănătos.
OMS – Organizația Mondială A Sănătății scrie că un stil de viață sănătos și implicit sănătatea este de fapt; starea de bunăstare fizică, socială și mentală și nu reprezintă doar absența bolilor.
Obiectivul stilului de viață sănătos mai ales pentru cei care au depășit vârsta de 35 de ani reprezintă corectarea unor obiceiuri ce țin de:
- Starea sănătății emoționale
- Starea sănătății corpului fizic
- Starea sănătății psihice
- Starea spirituală
- Îmbunătățirea relațiilor sociale
- Îmbunătățirea stării financiare
- Dezvoltarea personală
Stilul de viață sănătos este o călătorie de care te poți bucura în fiecare moment.
Odată începută călătoria spre un stil de viață sănătos , aceasta va veni cu rezultate cum ar fi;
- creșterea nivelului de energie,
- creșterea stării de bine
- creșterea nivelului de fericire,
- creșterea imunității,
- creșterea rezistenței la stres,
- creșterea stimei de sine,
- creșterea rezistenței la contractarea bolilor.
Toate acestea și multe altele, vor fi o parte din obiectivele pe care le veți atinge.
Combinația între o dietă sănătoasă coroborată cu un stil de viață sănătos pe termen lung, este un fapt confirmat și sunt bazele unei minți sănătoase într-un corp sănătos.
Studiile au dovedit că dietele bogate în fructe și legume oferă beneficii, iar acestea sunt confirmate în „manual de utilizare a organismului uman” pentru un stil de viață sănătos.
Citeste si articolul: 14 Sfaturi Pentru Un Stil De Viata Sanatos!
Stil De Viață Sănătos
Cuprins:
„Minte sănătoasă în corp sănătos” , începe practic cu o alimentație sănătoasă, iar natura ne-a fost alături de la începutul existenței noastre pe acest pământ.
Pentru a reduce riscul de îngrășare și apariția unor boli dar și pentru a reuși să-ți ridici nivelul de energie din organism și starea de bine, îți voi prezenta câteva sfaturi simple pe care le poți urma.
Înainte de a-ți prezenta aceste sfaturi trebuie să știi că organismul funcționează după un ritm circadian împărțite în trei cicluri circadiene.
Cele Trei Cicluri Circadiene
Ca să înțelegem mai exact care trebuie să fie dieta alimentară pe care trebuie să o avem, mai întâi va trebui să înțelegem ce și care sunt ciclurile circadiene.
Organismul se ghidează după un ritm circadian care reprezintă aproximativ 24 de ore reprezentând practic rotația pământului în jurul axei sale.
Când vine vorba de metabolism, ritmul circadian se împarte în trei cicluri circadiene egale, a cate 8 ore fiecare în cele 24 de ore.
Aceste cicluri circadiene practic activează sau inactivează anumite funcții în organismul uman.
Primul Ciclul Circadian 12.00 – 20.00
Acest ciclu circadian este cunoscut sub numele de ciclul circadian de alimentație și este cuprins între orele 12.00 și 20.00.
Practic acest ciclu circadian de alimentare, după cum bine știm, este perioada în care ne alimentăm cel mai mult și mai consistent.
Al Doilea Ciclu Circadian 20.00 – 04.00
Acest al doilea ciclu circadian este cunoscut sub numele de ciclul circadian de reconstrucție, începând cu ora 20.00 și terminându-se la ora 04.00.
Ciclul de reconstrucție este etapa cea mai importantă deoarece în acest ciclu se dezvoltă cele mai mari probleme.
Al Treilea Ciclu Circadian 04.00 – 12.00
Al treilea și ultimul ciclu circadian este ciclul circadian de detox care începe la ora 04.00 și se încheie la ora 12.00.
În această perioadă a ciclului circadian de detox, practic corpul va activa procesul de eliminare a reziduurilor rezultate din alimentație și utilizare.
Un aspect foarte important ar fi acela că trebuie să ținem cont de faptul că glanda pineală eliberează peste 95% din cantitatea de melatonină – hormonul somnului de refacere, între orele 22.00 și 04.00. Din acest motiv, pentru un stil de viață sănătos este recomandat să dormiți între orele 22.00 și 06.00.
„SFATURI PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS”
În continuare vei descoperi 12 sfaturi care te vor ajuta să-ți îmbunătățești stilul de viață alimentar pentru un corp mult mai sănătos.
Aceste sfaturi nu țin de o dietă anume ci pur și simplu făcând pași mici, vei putea să-ți îmbunătățești stilul de viață alimentar.
Alege să corectezi micile greșeli pe care le faci din obișnuință în detrimentul unei diete periodice care nu va funcționa pe termen lung.
1. Lista De Cumpărături
Primul sfat pentru a reuși să slăbești sau să stai departe de micile obișnuințe greșite din viața ta, este acela de a-ți face lista de cumpărături din timp și înainte de a ajunge la supermarket.
A. Fă Lista De Cumpărături Din Timp
Fă-ți lista de cumpărături din timp și alege să adaugi un procent considerabil cantitativ de alimente sănătoase, de preferat cât mai neprocesate.
O bună strategie de a avea la îndemână alimentele sănătoase, este aceea de a planifica din timp lista de cumpărături, scriind fiecare aliment pe care vrei să-l achiziționezi.
Scrieți pe lista de cumpărături necesarul de alimente sănătoase și cu un aport energetic ridicat, de care veți avea nevoie și care vă vor ajuta să rămâneți în zona de alimentație sănătoasă.
Având lista de cumpărături, nu veți mai fi tentat să adăugați orice produs în căruciorul de cumpărături, doar pentru că v-a atras atenția vizual și considerați pe moment că aveți nevoie de el.
B. Nu Mergeți La Cumpărături Înfometat
Studiile au demonstrat că foamea poate fi un factor emoțional foarte puternic și te poate face să-ți umpli impulsiv căruciorul de cumpărături cu alimente mai puțin sănătoase.
Alimentele mai puțin sănătoase sunt de fiecare dată în topul alegerilor, mai ales atunci când senzația de foame stimulează cumpărăturile impulsive.
De aceea, o alegere inteligentă este aceea de a merge la cumpărături după ce am stat deja la masă și senzația de foame nu va lucra împotriva noastră.
Foamea la cumpărături nu va face altceva decât să ne ajute să cheltuim mai mulți bani pe alimente de care nu avem nevoie în alimentație și care au un aport scăzut de nutrienți.
2. Începe Dimineața Cu Apă
Având în vedere faptul că pe timpul nopții nu avem cum să ne hidratăm, dimineața ficatul este însetat și trebuie să fie hidratat.
Alocă în jur de 15 minute pentru a consuma 250 – 500 ml de apă pe care să o bei încet, gură cu gură pentru ca aceasta să poată fi absorbită.
Dacă vei bea apa repede, aceasta nu va avea timp să fie asimilată de către ficat și va merge în vezica urinară, deci bea-o încet, gură cu gură.
3. Dimineața Consumă Fructe
Fructele sunt alimente pline de vitamine, antioxidanți, fibre, apă și zaharuri.
Consumate în stare crudă, fructele conțin fibre, care vor ajuta la digestia și absorbția lentă a zaharurilor naturale în sânge.
Este o mare păcăleală consumul sucurilor de fructe procesate, deoarece majoritatea acestora nici nu sunt făcute din fructe, ci conțin foarte mult zahăr industrial.
Majoritatea „sucurilor naturale” conțin la fel de mult zahăr ca băuturile răcoritoare ceea ce din punct de vedere nutrițional acestea pot fi considerate chiar toxice.
Organizația mondială a sănătății (OMS) recomandă să consumăm zilnic cinci fructe proaspete la alegere pentru diminuarea riscului bolilor cardiovasculare, cancer, obezitate și diabetul de tip 2.
Nu consuma fructele stoarse ci fructele crude sau în smoothie ori salată de fructe.
4. Consumă Proteină Animală Doar La Masa De Prânz
Prânzul este masa cea mai consistentă, prin urmare proteina animală este de preferat să fie consumată la masa de prânz și atenție să fie separată de carbohidrații complecși.
Scopul principal al unei mese este asimilarea de nutrienți dar și reducerea timpului de digestie pentru a diminua consumul de energie necesar digestiei.
Există studii care arată că, mesele bogate în proteină scad nivelurile de grelină care este hormonul responsabil cu senzația de foame.
Alegeți ca la masa de prânz să consumați proteine care vă vor ajuta să vă mențineți sau să creșteți masa musculară din corp.
Durata mare de digestie a proteinelor vă va ajuta să vă simțiți mai sătul pentru o perioadă mai lungă de timp și să evitați mâncatul în exces datorită senzației de foame.
A. Carbohidrații Complecși
Principalii carbohidraţi complecşi amidonoşi pe care nu ar trebui să-i combini cu proteina animală sunt:
- Făina,
- Pastele făinoase
- Orice produs făinos,
- Pâinea albă,
- Pesmetul,
- Orezul,
- Quinoua,
- Cartofii dar în special cartofii prăjiți,
- Mălaiul,
- Fasolea boabe,
- Mazărea,
- Năutul,
- Lintea,
- Hrişca,
- Meiul,
- Cereale de orice fel.
B. Proteina Animală
Principalele alimente de origine animală este preferabil să fie:
- Peștele,
- Carnea de pasăre,
- Carnea de porc,
- Carnea de vită,
- Carnea de oaie,
- Ouăle,
- Fructele de mare.
C. Proteina Vegetală
Principalele alimente de origine vegetală care conțin proteină sunt:
- Soia,
- Ciupercile,
- Lintea,
- Fasolea boabe,
- Năutul,
- Avocado,
- Brocoli,
- Ovăzul,
- Migdalele,
- Nucile,
- Fisticul,
- Caju-ul,
- Alunele de pădure.
Citeste si articolul: Raw Vegan Stil De Viata Sanatos!
5. Consumă Vegetale La Masa De Seară
Masa de seară trebuie de fiecare dată să fie una simplă și cât mai ușoară, de aceea recomandarea este ca la masa de seară să se consume alimente de origine vegetală.
De asemenea, este de preferat ca masa de seară să fie în jur de ora 18.00 pentru ca până în ora 20.00 procesul de digestie să fie încheiat.
Produsele de origine animală au un timp de digestie între 4 și 7 ore, chiar și 12 ore în cazul în care acestea sunt combinate cu anumite amidonoase, făinoase sau leguminoase.
Cum am spus mai sus între orele 20.00 și 04.00 ne aflam in ciclul circadian de reconstructie, iar acest proces poate începe doar dacă procesul de digestie a fost încheiat.
Ideea este că dacă vom avea o masă copioasă, proteină animală în combinație cu carbohidrați complecși, procesul de reconstrucție este împiedicat, deoarece energia și cantitatea limitată de sânge din corp vor fi concentrate pe digestie.
Alimentele de origine vegetală; legumele gătite ușor dietetic sau salatele vor ocupa procesul de digestie un timp foarte scurt, iar timpul pentru procesul de reconstrucție va fi cel optim.
6. Consumă Cantitatea De Apă Necesară Organismului Tău
Fie că vorbim de digestie, procesul de evacuare, curățenie internă, limfă, arderile interne, procesul de reconstructie, toate acestea sunt posibile cu ajutorul apei.
Recomandarea medicilor este consumul de minim 2 litri de apă pe zi, însă organizația mondială recomandă 0,035L apă per KG corp, ceea ce înseamnă că o persoană X care are 120KG, trebuie să bea în jur de 4 litri de apă.
Dacă respectăm formula, o persoană X care are 120KG, 120 x 0,035L apă = 4,2L de apă îi vor fi necesari organismului său pentru a susține toate procesele zilnice.
Atenție, dacă persoana X a consumat jumătate din cantitatea aceasta de apă, recomandarea este să crească treptat cu 100 – 150 ml apă zilnic pentru a da timp rinichilor să se adapteze și a nu pune presiune pe ei.
Există studii cara au arătat că persoanele care au băut 500 ml de apă înainte de fiecare masă, au pierdut cu 44% mai mult în greutate pe parcursul a 12 săptămâni față de persoanele care nu au băut apă.
Este recomandat să bei apă și să te menții hidratat pentru a evita probleme de sănătate precum, deshidratarea pielii, infecțiile urinare și ale vezicii urinare, pietrele la rinichi sau constipația.
Încearcă să bei apă mai des pe parcursul fiecărei zile, mai ales atunci când îți este sete, pentru a avea o urină cât mai curată și limpede, pe timpul verii, când căldurile sunt foarte mari, dar și în timpul exercițiilor fizice.
Beți suficientă apă pentru a compensa pierderea lichidelor prin transpirație.
7. Sport De 3 – 5 Ori Pe Săptămână
Studiile au arătat că fiecărei celule îi sunt alocate un număr de mitocondrii, acestea fiind cunoscute și sub numele de uzine energetice.
Fiecare celulă activează sau inactivează mitocondriile în funcție de cantitatea de energie necesară.
Mișcarea și în special sportul programat la o intensitate ridicată constantă între 45 și 90 de minute zilnic, are capacitatea de a crește producția de energie.
De asemenea, sportul este singurul care pune în mișcare limfa, aceasta fiind sistemul de canalizare al organismului, ajutând la eliminarea reziduurilor din organism.
Sistemul limfatic, spre deosebire de sistemul sanguin care este pus în mișcare de către inimă, nu are o pompă care să-l ajute să se miște.
Sistemul limfatic este pus în mișcare prin peristaltism, adică alternată de mișcare prin contracția și relaxarea musculaturii.
Dacă musculatura nu se contractă destul de des pe o perioadă considerabilă de timp, sistemul limfatic se transformă într-un fluviu care nu curge, iar metalele grele, substanțele nocive rezultate din alimentație, grăsimile, reziduurile, etc. rămân în sistem, forțând organismul să le „îngroape” în grăsime.
8. Mestecă Încet
Digestia începe din cavitatea bucală odată cu masticația și ingerarea alimentelor.
Secretul unui stil de viață sănătos începe cu o masticație de nota 10 din cavitatea bucală. Alimentele ingerate se vor amesteca cu saliva, cu ajutorul dentiției și al limbii.
Saliva va fi secretată de către glandele salivare sublinguale și submandibulare care vor secreta în jur de 1,5 litri de salivă în fiecare zi.
Alocați un timp de 15 – 30 de secunde pentru fiecare (mestecare) bol alimentar rezultat din masticația alimentelor în amestec cu enzimele digestive din cavitatea bucală.
Pofta de mâncare, senzația de foame, și senzația de sătulie sunt controlate de hormonii care comunică cu creierul.
Senzația de sațietate apare după aproximativ 15 – 20 de minute, ceea ce înseamnă că dacă veți mânca emoțional și foarte repede, veți risca să simțiți că nu v-ați săturat și să mâncați mai mult.
Luați în calcul de asemenea, că stomacul este un balon acționat de mușchi, inundat de enzime și acizi cu PH scăzut sau ridicat în funcție de cât de alcaline sau acide sunt alimentele pe care le ingerăm.
Cu cât mestecăm mai mult alimentele pe care le ingerăm și le amestecăm cu enzimele digestive din cavitatea bucală, cu atât timpul de digestie din stomac și energia consumată vor fi mai mici.
Fii prietenul cel mai bun al corpului tău și ajută-l, fiind atent la modul cum mesteci și cât de bine spargi alimentele în cavitatea bucală prin procesul de masticație.
Fii conștient de faptul că stomacul tău nu are dentiție, deci mestecă, mestecă și iar mestecă, transformând asta într-un concept pentru un stil de viață sănătos.
Mai mult de 50% din problemele pe care organismul le întâmpină, încep din cavitatea bucală, deci un stil de viață sănătos începe de aici.
Citeste si articolul: Cântarul Prieten Sau Dușman In Pierderea Greutății Și Slăbit!
9. Alege Restaurantele Care Gătesc Sănătos
Prânzul sau cina la un restaurant, alături de familie sau prieteni este întotdeauna un moment frumos cu o încărcătură emoțională.
Totuși aceste situații trebuie să fie gândite în așa fel încât să se poată evita interacțiunea cu alimentele nesănătoase.
Aveți întotdeauna posibilitatea de a alege un restaurant care oferă preparate sănătoase în detrimentul unui fast-food.
Înainte de a lua decizia să ieșiți la un restaurant studiați din timp meniurile și hotărâți-vă din timp pe alegerea dumneavoastră.
Studierea meniului în prealabil vă va ajuta să evitați comandarea preparatelor sub presiunea senzației de foame.
Alegeți preparate care conțin multe legume, care vă vor ajuta să vă săturați fără a ridica aportul de calorii.
Totuși gătitul acasă va fi întotdeauna cea mai bună decizie datorită faptului că ne permite să facem alegeri sănătoase.
10. Gătește Mai Des Acasă Pentru Un Stil De Viață Sănătos
Chiar dacă nu te consideri un masterchef, asta nu poate fi un impedient pentru a te „juca” în bucătărie cu diferite preparate.
În primul rând gătitul acasă va bifa costul mult mai mic al bugetului tău.
În al doilea rând gătitul în propria bucătărie îți va oferi posibilitatea să alegi alimentele sănătoase stiind exact ce va conține preparatul final.
Gătitul acasă este varianta confirmată a îmbunătățirii stilului de viață, care vine la pachet cu un risc scăzut de obezitate pentru tine și famila ta.
11. Alege Să Dormi Bine Între Orele Recomandate
Un aspect foarte important este acela că trebuie să ținem cont de faptul că glanda pineală eliberează peste 95% din cantitatea de melatonină – hormonul somnului de refacere, între orele 22.00 și 04.00.
Din acest motiv, pentru un stil de viață sănătos este recomandat să dormiți între orele 22.00 și 06.00.
Există studii care spun că oamenii care dorm puțin și adorm la ore târzii au tendințe semnificative de îngrășare.
Lipsa somnului va avea un evect negativ asupra productivității, performanțelor sportive, al concentrării, imunității și al metabolizării glucozei din organism crescând altfel și riscul de a face boli de inimă dar și afecțiuni inflamatorii.
Lipsa odihnei poate afecta creșterea în greutate prin creșterea aportului de calorii datorită dereglării poftei de mâncare și creșterea apetitului.
12. Bea Alcool Cât Mai Puțin
Alcoolul este benefic în organism atâta timp cât cantitatea lui este una destul de mică pentru a fi folosit în diferite procese din organism.
Alcoolul este cel mai puternic solvent din organismul nostru, având proprietatea de a degresa, curăța grăsimea de pe vasele de sânge.
Alcoolul are o moleculă extrem de mică (în 150 ml de alcool există 10×20 = 1000.000.000.000.000.000.000 molecule de alcool) ceea ce face ca alcoolul să poată intra în fiecare celulă care este de altfel liposolubilă.
Atunci când bei alcool și simți acea jenă în gură sau pe esofag, practic alcoolul „rașcheteaza” un strat de celule.
În timp ce alcoolul este în sistem, majoritatea funcțiilor sunt puse în repaos deoarece alcoolul fiind un puternic solvent, prioritatea de gradul zero este digestia alcoolului.
Dacă alcoolul absorbit în sistemul sanguin ar rămâne pentru o perioadă mai mare de timp, răul produs ar putea fi de proporții mari.
Ficatul, drăguțul, este responsabil să găsească soluții pentru a repara deciziile neinspirate ale stăpânului său, iar aceasta este metabolizarea acloolului în mai multe etape.
Fiecare proces din organism are nevoie de o enzimă specifică, iar pentru ca alcoolul să poată fi transformat, are nevoie de enzima alcool dehidrogenat.
Etapele de descompunere a alcoolului în ficat sunt:
- Prima etapă: Alcoolul dehidrogenat transformă alcoolul în aldehidă acetică (acetaldehida) care este extrem de toxică pentru organism.
- A doua etapă: Aldehida acetică va fi tranformată cu ajutorul enzimei aldehida dehidrogenat în acid acetic (oțet).
- Etapa a treia: Acidul acetic va fi tranformat în CO2 și H2O pe care le eliminăm prin respirație și urină.
Problema este că ficatul are un ritm limitat pentru aceste procese, timp în care alcooul se va plimba prin sânge și va face doar rău.
Acetaldehida este responsabilă cu mahmureala.
Alcoolul oprește semnalele către corp prin inactivarea enzimelor, și sângele va circula necontrolat chiar și în zonele unde ar fi trebuit să circule mai puțin și de aici rezultă hipertensiunea arterială deoarece inima trebuie să pompeze mai mult.
Alcoolul stimulează creierul să elibereze adrenalina în sânge pentru a forța ficatul să pună metabolizarea alcoolului pe pauză, inducând starea de luptă sau fugi, ficatul fiind forțat să proceseze glicogenul pentru a-i da creierului „papa bun”.
13. Respirația Conștientă Și Meditația
Un stil de viață sănătos nu poate fi posibil fără aer și nu există viață fără respirație, însă din nefericire majoritatea oamenilor nu respiră eficient.
Îmbunătățirea respirației este un factor important care trebuie luat în calcul pentru un stil de viață sănătos și pentru a evita riscurile apariției unor boli.
Majoritatea oamenilor dezvoltă obiceiul de a respira cu ajutorul părții superioare a plămânilor, datorită lipsei de concentrare asupra prezentului și a stresului zilnic.
Respirația se poate corecta prin antrenament și exercițiu conștient, inspirând adânc, și pe o durată de 3-5 secunde și expirând ușor cu ajutorul diafragmei.
O formă de meditație pentru începători este observarea respirației, reușind în același timp să dizolvăm stresul și să intrăm mai adânc în lumea stilului de viață sănătos.
Meditația concentrată pe respirație presupune o poziție confortabilă, într-o încăpere sau loc unde distragerile sunt diminuate.
Îmbunătățirea respirației în timp este o varianta foarte bună atâta timp cât permiți gândurilor de zi cu zi să vină și să plece în timp ce tu rămâi concentrat pe repetiție.
Meditația și respirația conștientă sunt o modalitate bună pentru a crește atenția pe lucrurile din viața ta și mediul înconjurător.
Conceptul de mindfulness este practic rezultatul meditației și al respirației conștiente care ne ajută de fapt să ne concentrăm asupra momentului prezent acceptându-l fără să judecăm.
Pentru a exersa meditația și respirația corectă, găsiți poziția confortabilă jos, pe ceva moale, în pat sau pe un scaun, important este să aveți coloana vertebrală dreaptă.
Încercați să fiți conștient de ciclurile complete ale respirației începând cu primul moment al inspirației până la sfârșitul expirației și urmând astfel la ciclul urmator.
În timpul meditației și al respirației conștiente, lăsați gândurile să vină și să plece și nu vă asociați cu ele, nu sunteți gândurile dumneavoastră, gândurile fac parte din funcționalitatea minții dumneavoastră.
Exersați meditația și respirația conștientă timp de 10 – 30 minute dimineața sau seara, ascultând o melodie de meditație de pe youtube, fără versuri și care va face să vă relaxați.
Este o certitudine că meditația și respirația conștientă ajută la diminuarea stresului, anxietății, emoțiilor negative, relaxării în situațiile critice și ridicarea nivelului de concentrare.
14. Alege Să Citești
Dacă ai reușit să ajungi până aici, cu siguranță ești o persoană care consideră că asimilarea informațiilor verificate, este motorul evoluției individului, dar și al unei societăți.
Un om în continuă dezvoltare, este diferit față de cel care era cu cinci ani în urmă având o altă viziune asupra vieții și cu siguranță un alt om peste cinci ani de acum înainte dacă evoluția sa urmează același curs.
Cititul ne ajută să găsim și alte variante de a vedea viața, iar o singură oră de lectură pe zi te va ajuta să fii mult mai creativ și eficient.
Amplificând iubirea pentru a citi, te va ajuta să devii mai înțelept, deoarece experiențele de viață ale celor pe care-i citești, te vor ajuta să vezi mai amplu.
Citește despre ce te pasionează, citește despre dezvoltare personală, citește despre psihologie, afaceri, sănătate iar evoluția va fi cea care-ți va descoperi calitățile ascunse.
Recapitulare Pentru Un Stil De Viață Sănătos!
- Bea apa dimineață! Bea 250 – 500 ml apă în fiecare dimineață, gură cu gură într-un interval de aproximativ 20 de minute, acordând timp pentru ca aceasta să fie asimilată. După o noapte de deshidratare ficatul are nevoie de apă pentru a putea trimite glicogenul către creier. Ficatul are nevoie de o parte glucoză și 4 părți apă pentru a reuși să refacă rezerva de glicogen necesară organismului și în special creierului. Apa dimineața poate fi mai mult decât un tratament și are un efect revigorant.
- Consumă fructe dimineața! Fructele reprezintă o bogată sursă naturală de zahăr, glucoză și fructoză care este metabolizată ușor de către ficat cu ajutorul insulinei și transformată în glicogen. Glicogenul este principala sursă de energie de care avem nevoie pentru alimentarea creierului, anumite funcții și activități ale organismului pe durata unei zile.
- Masa De Prânz Consistentă! Masa de prânz trebuie să fie una consistentă. Pentru ca masa de prânz să fie una de nota 10 trebuie să ne concentrăm pe asimilarea de nutrienți și să micșorăm timpul de digestie și consumul de energie cu digestia. Astfel orice combinație între proteine și carbohidrați va mări timpul de digestie dar va favoriza și fermentația, creșterea acidității și a stărilor de moleșeală și implicit creșterea în greutate.
- Bea Apă Constant! Chiar dacă nu suntem conștienți, organismul trece prin mii de procese zilnic, iar pentru majoritatea proceselor și reacțiilor din organism este nevoie de apă. Pentru un stil de viață sănătos, consumă o medie 35ml apă per KG corp GURĂ CU GURĂ și nu deodată deoarece asta nu va face decât să pună presiune pe rinichi.
- Masa De Seară! Pentru un stil de viață sănătos alege să mănânci „de post” seara până în ora 19.00. De post pentru că digestia este mult mai scurtă (până într-o oră dacă sunt salate sau legume gătite fără grăsimi) și pentru a nu se consuma energie seara pe digestie ci pe reconstrucție și detox.
- Sport Zilnic! Mișcarea este singura care poate activa arderile prin activarea mitocondriilor (făbricuțele minune din organism care produc energie), dar și pentru că sistemul limfatic este pus în mișcare doar prin contractarea musculaturii.
- Mestecă Bine Alimentele Ingerate! Mestecarea suficientă a alimentelor în cavitatea bucală (în jur de 20 – 30 secunde pentru fiecare bol alimentar) va preveni peste 50% din problemele de sănătate, va preveni obezitatea, va preveni riscul de a mânca mai mult deoarece senzația de sațietate se declanșează după cam 20 de minute, și va ajuta stomacul să muncească mult mai puțin, nefiind nevoie de un consum foarte mare de energie pentru digestie.
- Dormi Între Orele Decente! Cel mai bun program de somn pe timpul nopții, este între orele 22.00 și 07.00 deoarece glanda pineală responsabilă cu secreția de melatonină (hormonul întunericului), va fi eficientă între orele 22.00 și 04.00, eliberând melatonina în sistem, în proporție de peste 95% și doar în condiții de întuneric.
- Bea Alcool Doar Dacă Trebuie Ocazional! Alcoolul este cel mai puternic solvent din organism. Odată ce alcoolul a intrat în sistem, majoritatea proceselor din corp sunt oprite, deoarece prioritatea numărul ZERO este metabolizarea alcoolului, acesta fiind un mare pericol pentru organism. Ficatul poate metaboliza între 0.6 și 15 grame de alcool pe oră. Această cantitate de alcool metabolizată, variază de la om la om, în funcție de cât de „obosit” este ficatul lui. În acest timp alcoolul circulă prin sânge, care odată la 8 minute vizitează fiecare celulă în parte. Alcoolul deshidratează, iar prin apă pierdem vitamine, minerale, aminoacizi, electroliți etc. Vestea bună este că alcoolul poate fi medicament. Unul dintre cei mai puternici antioxidanți exogeni de care organismul nostru are nevoie este rezveratrolul, iar acesta se găsește în vinul roșu. De reținut că vinul poate fi medicament dacă este consumat cantitativ după cum urmează : 1 ml per KG corp este medicament, 2 ml per KG corp aliment și ce trece peste această cantitate devine toxic. Persoana X care cântărește 120 KG poate consuma 120 ml de vin zilnic fiind considerat medicament și 240 ml ca aliment.
- Respirația Conștientă Și Meditația! Alocați timp zilnic pentru meditația și respirația conștientă. Găsiți o poziție relaxantă și confortabilă având coloana dreaptă. Observați-vă corpul, forma acestuia și greutatea corpului, încercând să simțiți fluxul natural al respirației conștiente. Mintea dumneavoastră este de fapt un instrument puternic care se află la dispoziția noastră. Nu vă asociați cu mintea și cu gândurile și nu o judecați, nu fiți răutăcios cu ea. Este normal și natural să vă agățați de tot felul de gânduri pe care mintea vi le afișează. Mintea generează între 12.000 și 80.000 de gânduri în fiecare zi, dintre acestea 95% sunt gânduri care se repetă iar o proporție de 80% sunt negative și doar într-un procent de maxim 5% putem găsi gândurile pozitive și constructive. Când sunteți conștienți că nu sunteți gândurile dumnevoastră ci observatorul lor, redirecționați din nou atenția către respirația conștientă. Încercați să faceți asta de fiecare dată când realizați că nu sunteți în prezentul conștient.
- Citește! „Mens sana in corpore sano” este despre minte sănătoasă în corp sănătos, și cum putem face asta, dacă nu și prin bifarea dezvoltării personale, acumularea de informații care ne vor ajuta să evoluăm și să vedem viața în mai multe culori? Cititul este parte importantă a stilului de viață sănătos deoarece este proces al evoluției noastre. Cititul ne stimulează imaginația și capacitatea de a înțelege lucrurile și mediul înconjurător. Cititul ne ajută să ne dezvoltăm vocabularul, să devenim persoane care gândesc, care vor avea un caracter mult mai frumos și cu o percepție mai sănătoasă asupra vieții. Cititul ne ajută să îmbunătățim memoria, să reducem stresul, să menținem sănătatea mentală, să dezvoltăm concentrarea, atenția, logică și gândirea.
Formula perfectă pentru un stil de viață sănătos nu există, mai ales pentru că fiecare suntem diferiți între noi, în funcție de mediu, alimentație, sport, educație și stilul de viață în general.
Pentru a avea totuși un stil de viață sănătos trebuie să optimizăm puțin câte puțin tot ce se poate, pentru că o mine sănătoasă trăiește cel mai bine într-un corp sănătos!
6 comentarii
Pingback: Sport pentru copii
Pingback: Cântarul Prieten Sau Dușman In Pierderea Greutății Și Slăbit
Pingback: Turmericul Sau Curcuma Beneficii Pentru O Sănătate De Nota 10
Pingback: Raw Vegan Stil De Viață Sanătos
Pingback: Turmeric latte reteta vegana pentru o sanatate de nota 10
Pingback: La multi ani, cele mai frumoase mesaje, urari si felicitari