Pele – Regele Fotbalului

Stiati ca Pelé, cunoscut si sub numele de Edson Arantes do Nascimento, detine recordul pentru cele mai multe goluri marcate intr-o anumita perioada, asta insemnand 1.279 de goluri, incepand cu 7 septembrie 1956 pana la 1 octombrie 1977 in 1.363 de jocuri.
Cel mai bun an al lui Pelé a fost 1959, cand a reusit sa marcheze 126 de goluri.
PeleMomentul Milésimo, sau al 1000-lea gol, a venit dintr-un penalty inscris pentru clubul sau Santos pe Stadionul Maracanã din Rio de Janeiro, in timpul jocului sau, cu numarul 909 de primă clasă, pe data de 19 noiembrie 1969.
Ulterior, Pelé a mai adaugat doua goluri in aparitii speciale.

In fotbalul britanic de primă clasă, recordul pentru cel mai mare număr de goluri marcate îl deține James McGrory de la Glasgow Celtic (1922-1938), cu 550 de goluri (din care 410 în meciurile din Liga Scoției).
În ceea ce privește meciurile din Liga, recordul este deținut de George Arthur Rowley (n. 21 apr. 1926), care a marcat 434 de goluri pentru West Bromwich Albion, Fulham, Leicester City și Shrewsbury Town între 1946 și aprilie 1965.
Pe lângă acestea, Rowley a marcat și 32 de goluri în FA Cup și unul pentru Anglia `B’.

Regele Pele

Pelé nu s-a limitat doar la cariera sa de fotbalist, ci s-a implicat și în activități caritabile.
Acesta a fost un susținător activ în campaniile de eliminare a leprei din Brazilia și a depus o muncă intensă pentru cauzele copiilor prin intermediul UNICEF.
După retragerea sa din fotbal în 1977, Pelé a devenit un ambasador internațional al sportului și s-a concentrat pe promovarea păcii și a înțelegerii prin intermediul competiției atletice prietenoase.
Pelé și-a început cariera la Santos la vârsta de 15 ani iar pentru naționala de fotbal a Braziliei la doar 16 ani.
Pele trei Campionate MondialeEl a câștigat trei Campionate Mondiale de Fotbal în 1958, 1962 și 1970, fiind singurul jucător care a realizat această performanță.
Pelé este cel mai bun golgheter al naționalei cu 77 de goluri în 92 de jocuri și cel mai bun marcator la nivel mondial.
În 1999, Pelé a fost desemnat Jucătorul Secolului de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului și a fost ales Sportivul Secolului de Comitetul Olimpic Internațional.
Conform IFFHS, Pelé este cel mai de succes marcator în ligă din lume, cu 541 de goluri.
El a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv amicale neoficiale și din tur, fiind înscris în Guinness World Records cu cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei în fotbal.
Pelé a fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume și este considerat un erou național în Brazilia pentru realizările sale și pentru sprijinul dat politicilor de îmbunătățire a condițiilor sociale ale săracilor.
Pelé a primit numeroase premii și distincții pentru cariera sa în fotbal și este cunoscut ca „Perla Neagră„, „Regele Fotbalului„, „Regele Pelé” sau pur și simplu „Regele„.

Edson Pele

Conform certificatului său de naștere, prenumele și data nașterii oficiale ale lui Pelé sunt „Edison” și „21 octombrie 1940”.
Cu toate acestea, el a afirmat mereu că aceste informații sunt greșite și că prenumele său real este Edson, iar data nașterii este 23 octombrie 1940.
Într-un interviu, Pelé a afirmat că numele său oficial este Edison, datorită unei greșeli de scriere în certificatul său de naștere, dar numele corect este Edson, după tatăl său, Dondinho (João Ramos do Nascimento), care i-a dat acest nume în onoarea lui Thomas Edison, inventatorul becului.
Pelé a explicat că în Brazilia nu sunt foarte riguroși în ceea ce privește precizia datelor, iar data de naștere care apare pe certificatul său de naștere este greșită – 21 octombrie – în loc de 23 octombrie.
Această greșeală se reflectă și în pașaportul său, pe care trebuie să-l reînnoiască cu aceeași dată de fiecare dată.
Pelé a menționat că este supărat că numele său este adesea scris greșit cu litera „i”, deși numele corect este Edson, fără litera respectivă.
Dondinho, João Ramos do Nascimento - tatal lui PeleDondinho, cunoscut și sub numele de João Ramos do Nascimento, a fost un atacant centru brazilian născut la 2 octombrie 1917 și decedat la 16 noiembrie 1996. El a fost tatăl, mentorul și antrenorul lui Pelé, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie.

Pele Realizari Si Recorduri

Pele a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie și a reușit să stabilească numeroase recorduri în cariera sa.
Pentru a descrie realizările și importanța lui Pele în fotbalul mondial, putem menționa următoarele realizari unice:

1. A marcat cele mai multe goluri pentru echipa națională de fotbal a Braziliei, in total 77 de goluri (95 daca includem si meciurile amicale neoficiale), performanta pe care o impartaseste cu Neymar.
2. Pele are cel mai mare raport de goluri pe meci pentru echipa națională de fotbal a Braziliei, cu 0,84 goluri per meci.
3. Este de asemenea detinatorul celui mai mare raport de goluri pe meci al oricărui marcator internațional de top din America de Sud, cu acelasi numar impresionant de 0,84 goluri pe meci.
4. In ceea ce priveste Cupa Intercontinentală, Pele detine recordul pentru cel mai mare raport goluri-pe-joc al oricărui marcator principal, cu 2,33 goluri per meci.
5. De asemenea, este cel mai prolific marcator din istoria Cupei Intercontinentale, cu 7 goluri marcate.
6. In cariera sa la club, Pele a jucat pentru Santos si este cel mai bun marcator din istoria clubului, cu un total de 643 de goluri marcate in 659 de jocuri competitive. Daca includem si meciurile amicale, numarul creste la 1091 de goluri.
7. A avut cele mai multe aparitii pentru Santos, cu 1116 meciuri jucate.
8. Recordul sau impresionant de goluri dintr-un singur sezon brazilian de liga de top este de 58 de goluri.
9. Pele detine recordul de cele mai multe goluri marcate intr-un singur sezon Campeonato Paulista, cu un total de 58 de goluri marcate in 38 de jocuri competitive, in anul 1958.
10. Pele deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate pentru echipa națională de fotbal a Braziliei, atât în meciuri oficiale, cât și în cele neoficiale: 77 și, respectiv, 95, în egalitate cu Neymar.
11. În Campeonato Paulista din 1964, Pele a marcat 8 goluri într-un singur meci, stabilind astfel recordul pentru cele mai multe goluri marcate într-un singur meci.
12. Pele este cel mai bun marcator din istoria Campeonato Paulista, cu 466 de goluri marcate în total.
13. Pele deține recordul pentru cele mai multe sezoane ca cel mai bun marcator al Campeonato Paulista: 11. De asemenea, el a reușit să marcheze goluri în nouă sezoane consecutive, între 1957 și 1965.
14. În 1959, Pele a stabilit recordul pentru cele mai multe goluri marcate într-un an calendaristic, inclusiv în meciurile neoficiale recunoscute de FIFA: 127 de goluri în total.
15. Potrivit RSSSF (Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation), Pele are recordul pentru cele mai multe goluri de nivel superior marcate într-un sezon (inclusiv meciuri amicale): 120 de goluri în 1959. De asemenea, el a reușit să marcheze peste 100 de goluri în sezoanele din 1959, 1961 și 1965.
16. În plus, Pele deține recordul RSSSF pentru cele mai multe goluri marcate înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani: 675 și cel pentru cele mai multe obiective în cariera sa de nivel superior (inclusiv meciuri amicale): 1.256.
17. Record mondial Guinness pentru cele mai multe goluri în carieră în fotbalul mondial (inclusiv amicale): 1.283 (în 1.363 de meciuri). Această performanță impresionantă îl face pe Pele cel mai prolific marcator din istoria fotbalului.
18. Record IFFHS pentru cele mai multe goluri din liga de top: 604. Pele a petrecut majoritatea carierei sale la Santos FC și a reușit să marcheze peste 600 de goluri în competițiile interne de top.
19. Record IFFHS pentru cele mai multe goluri interne de nivel superior: 659. Aceasta este suma totală a golurilor marcate de Pele în competițiile interne și internaționale la nivelul cluburilor.
20. Record mondial Guinness pentru cele mai multe hat-trick-uri din fotbalul mondial: 92. Pele a marcat trei goluri sau mai mult într-un singur meci de fotbal de 92 de ori în întreaga sa carieră.
21. Cele mai multe hat-trick-uri pentru Brazilia: 7. Pele a reușit să marcheze trei goluri sau mai mult într-un singur meci pentru naționala Braziliei de 7 ori.
22. Cele mai multe medalii ale câștigătorilor Cupei Mondiale FIFA: 3 (1958, 1962, 1970). Pele a fost unul dintre membrii cheie ai echipei naționale a Braziliei care a câștigat Cupa Mondială FIFA în 1958, 1962 și 1970. Este un record pe care îl împarte cu doi alți jucători brazilieni, Carlos Alberto și Cafu.
23. Cel mai tânăr câștigător al unei Cupe Mondiale FIFA: în vârstă de 17 ani și 249 de zile (1958). Pele a făcut parte din echipa națională a Braziliei care a câștigat Cupa Mondială FIFA în 1958, iar el a devenit cel mai tânăr jucător din istoria competiției care a câștigat un titlu mondial.
24. Cel mai tânăr marcator la o Cupă Mondială FIFA: în vârstă de 17 ani și 239 de zile (pentru Brazilia vs Țara Galilor, 1958). Pele a marcat primul său gol la Cupa Mondială FIFA într-un meci împotriva Țării Galilor și a devenit cel mai tânăr marcator din istoria competiției la acea vreme.
25. A devenit cel mai tânăr jucător care a reușit să înscrie de două ori într-o semifinală a Cupei Mondiale FIFA, la vârsta de 17 ani și 244 de zile. Aceasta a avut loc în timpul meciului dintre Brazilia și Franța, în 1958. Totodată, a devenit și cel mai tânăr jucător care a marcat un hat-trick la o Cupă Mondială FIFA, în același meci.
26. La vârsta de 17 ani și 249 de zile, Pele a devenit cel mai tânăr jucător care a jucat într-o finală a Cupei Mondiale FIFA, în 1958. De asemenea, a marcat un gol în această finală, devenind cel mai tânăr marcator într-o finală a Cupei Mondiale FIFA, la aceeași vârstă. Pe lângă aceste realizări, Pele a mai marcat și un alt gol în finală, devenind astfel cel mai tânăr jucător care a reușit să marcheze de două ori într-o finală a Cupei Mondiale FIFA.
27. A devenit cel mai tânăr jucător care a jucat pentru echipa națională de fotbal a Braziliei la o Cupă Mondială FIFA, la vârsta de 17 ani și 234 de zile. În plus, Pele a fost cel mai tânăr jucător care a început un meci eliminatoriu la o Cupă Mondială FIFA, la vârsta de 17 ani și 239 de zile.
28. Pele a fost și cel mai tânăr jucător care a reușit să marcheze cinci goluri în faza eliminatorie a Cupei Mondiale FIFA. Acest lucru a avut loc în 1958, când Brazilia a câștigat competiția.
29. Pele a debutat pentru echipa națională de fotbal a Braziliei la vârsta de 16 ani și 259 de zile, într-un meci împotriva Argentinei, în 1957. În același meci, a devenit și cel mai tânăr marcator al echipei naționale de fotbal a Braziliei, marcând primul gol al meciului.
30. În Campeonato Paulista, Pele a devenit cel mai tânăr golgheter din istorie. Acest lucru s-a întâmplat la vârsta de 15 ani și 8 luni, atunci când a marcat 36 de goluri în sezonul 1956.
31. Pele este primul jucător care a reușit să marcheze în trei Cupe Mondiale FIFA succesive, în 1958, 1962 și 1966. Acest lucru demonstrează calitatea sa și perseverența în sport
32. A fost primul adolescent care a marcat într-o finală a Cupei Mondiale FIFA, în vârstă de 17 ani și 249 de zile, pentru Brazilia în meciul împotriva Suediei din 1958.
33. Pele a fost unul dintre cei cinci jucători care au reușit să marcheze în patru turnee diferite ale Cupei Mondiale FIFA.
34. De asemenea, Pele a reușit să marcheze în două finale diferite ale Cupei Mondiale FIFA, performanță la care au mai reușit să ajungă doar patru jucători în istorie.
35. Acesta a reușit să înscrie în două finale ale Cupei Mondiale FIFA pentru echipe câștigătoare, împărțind acest record cu Vavá.
36. Pele este liderul all-time în ceea ce privește numărul de asistări oferite în istoria Cupei Mondiale FIFA, cu un total de 10 până în 1970.
37. De asemenea, acesta are recordul pentru cele mai multe asistări oferite într-un singur turneu al Cupei Mondiale FIFA, cu 6 în 1970.
38. Pele are cele mai multe asistări oferite în meciurile finale ale Cupei Mondiale FIFA, cu un total de 3, dintre care una a fost în 1958, iar celelalte două în 1970.
39. El a oferit un total de 6 asistări în faza eliminatorie a Cupei Mondiale FIFA, egalând recordul deținut de Lionel Messi.
40. Pele este unul dintre cei patru jucători care dețin recordul pentru cele mai multe goluri marcate din jocul deschis în meciurile finale ale Cupei Mondiale FIFA, cu un total de 3 (2 în 1958 și 1 în 1970), împreună cu Vavá, Geoff Hurst și Zinedine Zidane.
41. Acesta are cele mai multe implicări de goluri pentru echipa Braziliei la Cupa Mondială FIFA.
42. Pele este singurul jucător care a atins 25 de goluri internaționale în adolescență.
43. De asemenea, a fost singurul jucător care a marcat într-o Cupă Mondială FIFA înainte de a împlini 18 ani și singurul care a reușit să marcheze un hat-trick într-un astfel de turneu la o astfel de vârstă.
44. Pele a fost primul jucător care a reușit să marcheze un hat-trick în Cupa Intercontinentală, într-un meci disputat între Santos și Benfica.

Viata Personala A Regelui Pele

PELÉ și soția sa Rosemeri dos Reis Cholbi 1973Pele pe numele său complet Edson Arantes do Nascimento, a fost căsătorit de trei ori și a avut două relații extraconjugale din care au rezultat copii.
Prima sa căsătorie a fost cu Rosemeri dos Reis Cholbi, cu care a avut doi copii: Kely Cristina și Edson.
După 18 ani de căsătorie, cei doi au divorțat în 1982.
Pelé, Rosemeri dos Reis Cholbi, fiii Kelly Cristina și Edson (Edinho)

Mai târziu, în 1994, Pele s-a recăsătorit cu Assiria Lemos, cu care a avut gemenii Joshua și Celeste.
Din păcate, această căsătorie s-a încheiat prin divorțul lor în 2008.
În cele din urmă, în 2016, Pele s-a căsătorit a treia oară, de această dată cu Marcia Aoki, cu care se spune că a fost îndrăgostit încă din mijlocul anilor ’80.
În afară de copiii săi cu Rosemeri și Assiria, Pele a avut și două fiice din două relații extraconjugale.
Din păcate, una dintre ele nu a fost recunoscută oficial, în timp ce cealaltă, Flavia Kurtz, a fost.
După retragerea sa din activitatea fotbalistică, Pele a continuat să fie activ, devenind ambasador UNICEF și fiind imaginea unora dintre cele mai mari branduri din lume.
De asemenea, a jucat în câteva filme, cel mai cunoscut dintre acestea fiind cel despre viața sa, lansat în 2016.

Pele a murit pe 29 decembrie 2022, la vârsta de 82 de ani, în São Paulo, Brazilia.
Moartea lui Pele a fost o pierdere mare pentru lumea fotbalului și nu numai, iar aceasta a fost marcată prin omagii și condoleanțe din întreaga lume.
Odihnește-te în pace Pele. O planeta intreaga te va iubi mereu!

Despre admin

Timpul este limitat, asa ca sa nu-l pierdem traind viata altcuiva. Noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem sa o vedem in lume! - Doua paragrafe puternice pe care Steve Jobs si Mahatma Gandhi ni le lasa mostenire, noua celor care dorim sa fim prezenti in viata noastra si sa evoluam spre cea mai buna varianta a noastra!

Poti cauta si

Turnul Eiffel

Varful Turnului Eiffel: O Minune a Ingineriei în Mișcare

Varful Turnului Eiffel Turnul Eiffel, un simbol emblematic al Parisului, este cunoscut nu doar pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *