Nimfomana
Cuprins:
Nimfomana este o femeie care iese în evidență, printr-un comportament sexual compulsiv, rezultat dintr-o nesațietate sexuală.
Nimfomania este practic o dereglare psihică, în care o persoană de sex feminin se manifestă printr-o dorință excesivă de sex cu numeroși bărbați și femei, sau prin provocări dese de plăceri sexuale prin masturbare.
Nimfomania apare pentru prima dată ca termen în anii 1700, însă abia spre sfârșitul anilor 1800 apare etichetarea nimfomaniei ca diagnostic psihiatric pentru femeile care manifestă dependențe sexuale excesive.
Fiind o dereglare care ține mai mult de psihic, mental și emoțional, practic este încă imposibil de stabilit care sunt cauzele exacte care duc la apariția nimfomaniei.
Nimfomania Dezechilibru Hormonal
Totuși nimfomania este o afecțiune a femeilor, care suferă de un dezechilibru al secreției de neurotransmițători, în special a dopaminei și serotoninei.
Dopamina
Dopamina este un neurotransmițător care are și rol de recompensă, cunoscută ca fiind hormonul plăcerii.
Excesul de dopamină stimulează persoana în cauză la plăceri provocate de comportament, care creează dependență.
Oxitocina
Oxitocina este neurotransmițătorul cu rol de comunicare între celulele neuronale cunoscut ca fiind hormonul fericirii.
Oxitocina este cunoscută ca hormonul fericirii deoarece este responsabil cu starea noastră generală pozitivă.
Femeile au mult mai mulți receptori pentru serotonină, acest hormon al fericirii, ceea ce le face mai sensibile, având o deschidere mai mare în manifestarea emoțiilor.
Citește Și Despre MELATONINA – Hormonul Somnului!!!
Acest dezechilibru de secreție al celor doi neurotransmițători, hormon al plăcerii și hormon al fericirii care este de altfel în strânsă legătură și cu alți factori, se pare că fac dintr-o femeie normală să fie ceea ce se numește femeie nimfomană.
Atitudinea Medicinii Față De Nimfomanie În Secolul XIX
În secolul al XIX-lea atitudinea medicală față de femeia nimfomană care suferea de acest dezechilibru era una foarte crudă.
Psihiatrii și ginecologii au militat pentru ideea vindecării nimfomaniei și a masturbării feminine prin operații chirurgicale.
În anii 1800 ginecologul Isaac Brown și endocrinologul Charles Brown Sequard au introdus la scară largă clitoridectomia, ca tratament pentru nimfomanie.
Nimfomania Simptome
Simptomele pentru care o femeie era declarată nimfomană în trecut, erau:
- dorințele sexuale excesive,
- instabilitatea sexuală,
- propunerile sexuale pentru bărbați și/sau femei,
- practicarea plăcerilor sexuale prin masturbare.
Sexualitatea puternică a unei nimfomane era considerată ca fiind o amenințare pentru civilizația acelor vremuri.
Sexologul German Richard Freiherr von Krafft-Ebing spunea că:
„Vai de bărbatul care cade în plasa unei Messaline atât de nesățioase, al cărui apetit sexual nu este niciodată potolit.”
Messalina a fost cea de-a treia soție a împăratului Claudius, renumită pentru apetitul sexual, desfrânările dar și cruzimea sa.
Intervențiile de clitoridectomie constau practic în îndepărtarea clitorisului și a ovarelor sau lipirea vaginului.
Tot pentru tratamentul nimfomaniei erau recomandate, băile reci, și repaosul forțat la pat.
Doctorul Theophilus Parvin recomanda în anul 1886 exercițiile fizice, dietele vegetariene în combinație cu aplicarea de cocaină în zona vaginală.
Nimfomania TragiComedia Secolului Al XIX-lea
Existau mai multe cazuri de „vindecare” a femeilor nimfomane în trecut care se pot încadra la tragicomice din păcate.
Unul dintre acestea este al unei femei nimfomană de 24 de ani, care în anul 1856 a fost amenințată că va fi închisă într-un azil, deoarece aceasta manifesta o plăcere sexuală excesivă cu soțul ei.
Doamna nimfomană avea pretenții sexuale chiar și de trei, patru ori într-o singură noapte, având stări de excitație excesivă și având chiar și vise lascive.
Doamna nimfomană cu pricina a reușit să evite totuși inchisoarea în momentul când a acceptat să renunțe la sex, carne, alcool și lectură.
Intervențiile la care doamna nimfomană a fost supusă pentru a putea fi vindecată de nimfomanie au fost, clismele pe timpul nopții și tamponarea vaginală cu borax.
Medicul doamnei, Horatio Storer a declarat că a fost foarte mulțumit de rezultatele tratamentului la care doamna a avut privilegiul să fie supusă pentru a se vindeca.
La finalul tratamentului doamna în cauză nu a mai avut pretenții sexuale excesive pentru soțul ei și a început să aibă un comportament normal de femeie castă.
Nimfomania Masculină La Bărbați
Varianta „nimfomaniei masculine” la barbați este cunoscută ca satiriaza, chiar dacă aceasta a fost aplicată de foarte puține ori.
Cazurile de nimfomanie masculină – satiriaza, erau puține, datorită faptului că era de neimaginat ca un bărbat care suferea de satiriază poate fi un pericol, bărbații nefiind capabili fizic să facă mult sex.
Nimfomania O Problemă?
Începând cu anul 1980, „problemele” precum nimfomania, masturbarea, sexul oral și homosexualitatea au fost excluse din Manualul de Diagnostice și Statistici al Tulburărilor Mintale al Asociației Americane de Psihiatrie – (DSM).
Nimfomania și alte comportamente sexuale, considerate cândva deviante au fost normalizate odată cu revoluția sexuală.
Spre deosebire de vremurile trecute când femeile caste erau considerate perfecte în ochii medicilor, astăzi cele care nu au apetit sexual riscă să primească un diagnistic psihiatric.
Nimfomania Diagnostic?
O femeie nimfomană, din fericire pentru unii sau din păcate pentru alții, nu mai poate fi judecată, mai ales pentru faptul că nu se poate stabili cine poate decide cât sex este prea mult sau prea puțin.
Puținul sau multul, frumosul sau urâtul la fel ca și nimfomania, este ceva ce poate fi perceput de ochiul privitorului iar în cazul unei femei nimfomane poate fi catalogată astfel doar dacă partenerul ei nu o poate satisface.
Nimfomania Zilelor Noastre
Eticheta de nimfomană este practic o continuare a unei tradiții vechi de diagnosticare a sexualității femeilor, tradiție care nu a facut atât bine pe cât s-a dorit.
Eticheta de nimfomană trebuie cu siguranță eliminată din considerente deja bine înțelese.
Termenul modern al zilelor noastre înlocuiește termenul de nimfomanie al celor cu dorințe sexuale excesive sau necontrolate cu diagnosticul de hipersexualitate ca fiind constrângere sau dependență sexuală.
Afectiuni Si Repercursiuni Pentru Hipersexualitate – Nimfomanie
De mii de ani omenirea se comfrunta cu sindromul „procurorului de serviciu”, instinctul de a judeca, fiind mult mai puternic atunci cand acea problema nu se afla la noi insine.
De cele mai multe ori, cand cineva descopera ca are o problema sexuala pe vcare societatea a etichetat-o, aceasta devine un subiect tabu, punand presiune pe psihic si creend de cele mai multe ori frustrari, dar mai ales sentimente de vinovatie si rusine.
Nimfomania, sindromul hipersexualitatii este perceputa de femeile in cauza de cele mai multe ori ca o necesitate, un amestec de emotii si trairi care nu pot fi controlate, actiunea sau inactiunea ducand la echilibrul sau dezechlibrul femeii nimfomane in cauza.
Masturbarea Compulsiva
Femeia care sufera de masturbare compulsiva este de fapt o dependenta de sex si care are nevoie de ajutor psihologic de specialitate.
Femeile care ajung sa se masturbeze compulsiv, adopta acest obicei ca pe o rutina, exact cum este pentru alte persoanele normale pauza de cafea, acestea neputand sa-si dea seama ca acest obicei nu este normal.
O femeie care adopta masturbarea compulsiva, se pierde in fantezii sexuale atunci cand se masturbeaza, pentru perioade considerabile de timp.
Ganduri Obsesive Cu Fantezii Sexuale
Persoanele nimfomane au trairi si ganduri obsesive cu privire la sex experimenteaza teme si fantezii sexuale care in societate ar putea fi considerate interzise cum ar fi:
- lesbianism
- ganduri sexuale despre prietenii
- infidelitati
- fantezii sexuale cu cu acte de violenta
Comportament lipsit de inhibitii
Majoritatea femeilor isi doaresc sa poata avea relatii sexuale fara inhibitii si cu siguranta sexul este mult mai placut daca poti fi mai indrazneata.
Ideea de a face sex, cu gandul ca ai putea fi prinsa, poate provoaca senzatii tari, moment in care adrenalina va fi eliberata, insa foarte putine femei pot merge cu aceasta idee pana la capat, pe cararea exhibitionismului si voierismului.
Totusi, in acest caz, un comportament sexual lipsit de inhibitii poate fi un semn care indica o dereglare psihica a unei femei nimfomane.
Activitati sexuale promiscue
Promiscuitatea este un semnal pentru o femeie nimfomana, care este practicata in general de persoanele care se angajaza in activitati sexuale regulate cu mai multi parteneri fara a avea criterii de alegere a acestor parteneri sexuali.
OMS care este practic Organizatia Mondiala a Sanatatii scrie ca atunci cand o persoana intretine regulat selatii sexuale cu mai mult de 2 parteneri in decursul a sase luni, aceasta persoana este promiscua si se incadreaza la promiscuitate.
Totusi promiscuitatea activa este practicata de persoanele cu o activitate sexuala activa, acestea avand intalniri frecvente pentru a consuma relatii sexuale, fara insa a se implica emotional sau care sa lege relatii afective.
Tulburari de personalitate
Modul unei persoane de a gandi, simti si a actiona in functie de mediul inconjurator, formeaza personalitatea acelei persoane.
Persoana care sufera tulburari de personalitate, are deficiente in a intelege realitatea in care se afla oamenii din jurul sau.
Persoanele care sufera de tulburari de personalitate manifesta anxietate si reactii dramatice, reactii excentrice sau de inhibare, percepute ca anormale de majoritatea celor din jurul lor.
Anxietate
Persoanele anxioase manifesta ingijorari excesive pe care nu le pot controla, in majoritatea situatiilor de zi cu zi.
Studiile arata ca femeile sunt de cel putin doua ori mai anxioase decat barbatii in conditiile in care anxietatea reprezinta un procent in jur de 9% al populatiei.
Persoanele anxioase se afla intr-o permanenta stare de nerabdare si agitatie intampinand dificultati de concentrare asupra obiectivelor principale.
Persoanele anxioase se manifesta o oboseala continua datorita consumului de energie foarte mare pe care creierul il cele pentru a cauta raspunsuri la intrebari de genul: De ce…? Daca se intampla asta …? Daca nu este bine…?
Persoanele anxioase experimenteaza reactii si tulburari somatice care duc la tensiuni musculare, noduri in gat, migrene, simptome gastrointestinale datorita stresului constant care le afecteaza practic intreaga viata.
Tratarea nimfomaniei, se poate face cu ajutorul psihoterapiei şi a medicaţiei pe baza de antidepresive, antianxietate si medicamente antipsihotice.
Depresie
Denumirea depresiei in termeni medicali este cunoscuta ca depresie majora sau depresie clinica, fiind o tulburare afectiva.
O persoana se afla in depresia clinica atunci cand manifesta aceasta situatie cel putin doua saptamani la rand acociata cu energie redusa si stima de sine scazuta dar si un dezinteres pentru anumite activitati comsiderate placute in trecut.
Depresia clinica in care o femeie nimfomana se afla prezinta simptome precum, lipsa de motivatie, stima de sine scazuta si senzatia de anxietate, schimbari ale apetitului, absenta sperantei pentru viitor, senzatia de vinovatie si neajutorare, plans frecvent, dificultati in realizarea sarcinilor… etc.
Stima de sine scazuta
O persoana cu stima de sine scazuta este practic una care nu se apreciaza, nu se valoreaza si nu se place pe cat de mult ar trebui.
Stima de sine scazuta face ca persoana sa se simta trista si imfranta, facand alegeri nepotrivite, intrand in relatii toxice, nereusind sa-si atinga adevaratul sau petential.
Semnele care confirma o persoana cu stima de sine scazuta sunt, dispretul fata de sine pana la ura, nu se simte suficient de buna si crede ca nimeni nu o place, se judeca frecvent, nu crede in fortele proprii si ii este frica constant de esec.
Relatii nereusite
Lipsa de incredere in tine insa mai ales lipsa de incredere in partener face ca o relatie sa esueze mai ales atunci cand nivelul asteptarilor din partea partenerului sa fie excesiv de mari.
In cazul unei femei nimfomane relatiile nereusite sunt puse pe seama unei nesatisfaceri sexuale continue dar si a dorintei de a face sex in aproape orice situatie.
O femeie nimfomana nu poate ramane intro relatie mult timp pentru ca nu se poate abtine sa faca sex cu o singura persoana.
Femeia nimfomana se simte tentata sa insele, sacrificand sentimentele partenerului doar pentru ca dorinta de a face sex este prea mare pentru a se putea stapani.
Femeia nimfomana isi pierde interesul pentru persoana cu care a facut sex neputatnd sa se implice emotional ci mai degraba mergand pe varianta unei prietenii cu beneficii.
Abuz de substante si Alcoolism
Consumul excesiv care duce la dependenta psihica si fizica de stupefiante si narcotice, alcool, substante medicamentoase.
Abuzul de substante in combinatie cu alcoolul sunt daunatoare sanatatii mentale si a celei fizice.
Consumul de substante, narcotice si alcool pe termen scurt stimuleaza euforia, hipertensiunea arteriala, cresterea libidoului si al placerilor sexuale ceea ce ajuta ca o femeie nimfomana sa aiba senzatii mai mari.
Totusi abuzul de substante si alcool vin cu reactii adverse cum ar fi: paranoia, halucinatii, tahicardii si aritmii.
Diagnosticul De Hipersexualitate – Nimfomanie
Nimfomania sau hipersexualitatea poate fi examinata pentru a se putea pune un diagniostic de catre medicul psihiatru tinand cont de cateva puncte de vedere.
Pentru ca diagnosticul de hipersexualitate sau nimfomanie se fie confirmat, medicul psihiatru va tine cont de urmatoarele trasatiri de mai jos:
- Perioada de timp in care monitorizarea trebuie sa fie de minim 6 luni.
- Fantezii sexuale regulate și intense.
- Comportamentul si impulsurile sexuale.
- Eforturi repetitive, dar nereusite, de a controla sau reduce semnificativ aceste fantezii sexuale, indemnuri si comportament.
- Angajarea repetats in aceste fantezii sexuale, indemnuri și comportament ca raspuns la starile de dispozitie disforice (de exemplu, anxietate, depresie, plictiseala, iritabilitate) si la evenimente stresante din viata.
- Angajarea repetata in comportamente sexuale, ignorand in acelasi timp riscul de vatamare fizica sau emotionala pentru sine sau pentru ceilalti.
- Timp excesiv consumat de fanteziile si indemnurile sexuale si de planificarea si implicarea in comportament sexual.
Tratamentul Nimfomaniei
Exista o succesiune de factori care pot creste gradul de pericol pentru ca nimfomania sa se dezvolte.
Totusi nu toate persoanele care prezinta acesti factori de risc vor dezvolta nimfomania sau hipersexualitatea.
Factorii De Risc Pentru Nimfomanie Sau Hipersexualitate
Factori care pot creste gradul de risc pentru ca o femeie sa devina nimfomana sunt:
- Varsta care sa fie sub 30 de ani
- In istoricul familial sa se regaseasca afectiuni psihite
- Sexul feminin (doar o femeie poate fi nimfomana)
- Orientare homosexuala
- Istoric personal din care reies tulburari psihice
- Eveniment traumatizant recent
- Abuzul sexual
- Stresul
Se Poate Trata Nimfomania?
Din pacate, nimfomania nu poate fi tratata din cauza faptului ca inca nu se cunosc cauzele exacte pentru care nifomania se instaleaza.
Nimfomania este o dereglare psihica la fel ca restul de tulburari psihice.
Nimfomania poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentatiei sau psihoterapiei sau dupa caz intr-o combinatie a celor doua, medicamentatie si psihoterapie.
Comportamentul sexual compulsiv este posibil sa fie gestionat doar pe baza unui tratament.
Ce Tratament Exista Pentru Nimfomaniei?
Ca si in cazul altor tulburari compulsive, nimfomania beneficiaza de aceasi tipuri de tratament si anume:
- Terapie cognitiv-comportamentala (pentru a va ajuta să faceti fața declansatorilor)
- Terapie familiala sau sociala in cuplu, comunicare.
- Tratament medicamentos, inclusiv medicamente anti-anxietate, medicamente antidepresive și medicamente antipsihotice.
Activitati Pentru Tratarea Nimfomaniei
Pe langa tratamentul medicului specialist care supravegheaza femeia nimfomana, pacientul poate recurge si la alte cateva actiuni care pot fi de mare ajutor in procesul de vindecare si anume:
- Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate care sa contina peste 75% legume si fructe.
- Implicatea in activitati sociale pe care le considera placute.
- Activitati sportive de cel putin 4 ori pe saptamana care stimuleaza secretia de endorfine, dopamine, serotonine, etc.
- Ohihna de cel putin 8 ore in special intre orele 22.00 si 04.00 cand secretia de melatonina (hormonul somnului si de refacere a organismului) este de peste 95%.
- Cautarea ajutorului si sprijinul altruist in persoanele dragi.
Tratamentele Complementare Pentru Nimfomanie
Exista tratamente complementare care pot ajuta femeile nimfomane sa trateze aceasta dereglare.
Tratamentele complementare care sunt cunoscute ca terapii alternative au efecte daca sunt utilizate impreuna cu medicina traditionala.
Medicul dumneavoastra va poate indruma daca este cazul catre remedii homeopate sau suplimente nutritive care sa nu interactioneze cu terapia medicala deja prescrisa.
Tratamentele complementare pentru nimfomanie sunt:
- Terapia prin masaj
- Acupunctura
- Meditatia
- Suplimentele nutritive
- Suplimente homeopate
- Bauturi pe baza de ceai din plante si produse asemanatoare.
Complicatiile Potentiale Ale Nimfomaniei
Cautarea unui ajutor specializat pentru tratarea nimfomaniei este cel mai bun sfat pe care o femeie nimfomana i-l poate primi.
Comportamentul sexual compulsiv pe care o nimfomana i-l poate avea este riscant din toate punctele de vedere.
Pacienta care sufera de nimfomanie risca in primul rand sa aibe probleme sociale si sa fie izolata de societate, insa si mai grave sunt problemele ce tin de raspandirea bolilor sexuale.
O nimfomanie netratata sau supravegheata neprofesional, poate fi urmata de complicatii cum ar fi:
- Depresia
- Problemele de natura sociala
- Pierderea locului de munca
- Incompetenta de a putea avea activitati normale
- Riscul de a contracta diferite boli cu transmitere sexuala
- Dependenta de a consuma continut pornografic
Nimfomania nu trebuie sa fie un subiect tabu, chiar daca din pacate majoritatea pacientilor o vad asa, ci dimpotriva, pacientul trebuie sa caute ajutor de specialitate.
Medicul psihiatru sau psihologul sunt cei mai potriviti specialisti la care un pacient suspect de nimfomanie poate apela pentru un ajutor de specialitate.
Nimfomania este o tulburare psihica cunoscuta in ultimi ani sub termenul de hipersexualitate, chiar daca nu a fost aprobata ca diagnostic in manualul de diagnosticare si statisctici al tulburarilor mentale (DSM-5) ale Acociatiei Americane de Psihiatrie.
Blbliografie: https://www.healthgrades.com/right-care/mental-health-and-behavior/nymphomania