Melatonina
Cuprins:
- este comoara inestimabilă a corpului uman!
Am putea scrie și o „formulă” simplă după care să ne ghidăm, pentru a ajuta corpul să producă necesarul de melatonină și aceasta ar suna cam așa: Melatonină dulce melatonină, într-o casă dulce casă, în timpul unui somn dulce somn, într-un interval orar 22.00 și 02.00 și obligatoriu cu condiția să fie întuneric.
✅ Melatonina Hormonul Somnului!
Beneficiile dezvoltării tehnologice au venit cu modificări ale condițiilor din zona de confort și a stilului nostru de viață, facilitându-ne „pierderea” nopților pe rețelele de socializare sau pe programele TV, munca în schimburi de noapte și alte activități pe care bunicii și străbunicii noștri nu le aveau.
Melatonina este un puternic antioxidant, anti-inflamator fiind principalul „vinovat” cu reparația la nivel celular în tot corpul uman.
Somnul slab pe timpul nopții reduce producția de melatonină care a devenit o problemă obișnuită pentru sute de milioane de adulți din întreaga lume.
Somnul slab din timpul nopții poate avea consecință asupra funcționării organismului mai ales dacă este perturbat în intervalul orar 22.00 – 02.00 din ciclul circadian de refacere, atunci când glanda pineală produce melatonina, peste 90% din cantitatea de melatonină care este necesară organismului uman.
Din studiile făcute în acest sens, 3 adulți din 10 au probleme cu somnul și au confirmat că dorm mai puțin de 6 ore în fiecare noapte.
De asemenea, e bine ca sa stii studii britanice au demonstrat că atunci când durata somnului este redusă la mai puțin de 6 ore pe noapte pe o perioadă mai mare de o săptămână, cantitatea redusă de melatonină, modifică activitatea a câteva sute de gene, provocând mai multe afecțiuni, cum ar fi cele cardiace, inflamația și funcționarea slabă a creierului, apariția demenței, accentuarea obezității, afectarea sistemului imunitar sau hipertensiunea arterială. (1)
✅ Melatonina – Glanda Pineală
Melatonina este un hormon de refacere cunoscută sub numele de hormonul somnului sau hormonul întunericului mai ales că aceasta este produsă în timpul nopții, în lipsa luminii și doar în timpul unui somn.
Melatonina este produsă în mare parte de către glanda pineală care mai este cunoscută și sub numele de epifiză.
Ca poziție, glanda pineală sau epifiza, se află în centrul creierului între cele 2 emisfere, fiind parte a epitalamusului din encefal.
Melatonina este hormonul care are un rol foarte mare pentru inducerea somnului în organismul uman.
Producția și eliberarea melatoninei în creier, crește în perioada somnului când este întuneric complet în camera de dormit între 22.00 și 04.00 și scade adunci când există lumină în cameră.
Producția de melatonină scade odată cu vârsta de aceea este bine să fie luată ca supliment alimentar.
În concluzie, melatonina este un hormon al glandei pineale, care ajută la calmarea corpului inducând starea de somn înainte de culcare.
✅ Melatonina – Calitatea Somnului
Puteți să încercați melatonina pentru a avea un somn mai bun dacă aveți dificultăți mai mult de o noapte sau două. Există cercetări care arată că melatonina ca supliment poate ajuta persoanele cu insomnie să adoarmă mult mai repede și mai bine.
Melatonina are beneficii mai mari pentru cei care suferă de un somn mai întârziat și care nu reușesc să adoarmă decât noaptea foarte târziu având probleme a doua zi cu trezitul de dimineață.
Majoritatea oamenilor produc în mod natural cantitatea melatoninei necesare dormitului însă un supliment alimentar de melatonină vă poate ajuta dacă aveți insomnie și există deja multe studii care au demonstrat asta.
Un studiu făcut pe un grup de 50 de persoane care aveau insomnie și probleme cu somnul, a demonstrat că administrarea cu două ore înainte de somn a melatoninei a rezolvat această problemă și i-a ajutat să reducă timpul necesar pentru a adormi, să îmbunătățească somnul și să crească durata de timp a somnului.
Majoritatea nutriționiștilor și a medicilor recomandă melatonina pentru somn mai ales deoarece nu există efecte secundare cum au spre exemplu somniferele sau alte medicamente pentru somn.
Este ideală administrarea a 3 – 5 mg de melatonină în situația unei confruntări cu schimbarea de fus orar iar corpul nu eliberează suficientă melatonină în mod natural.
În concluzie, melatonina îmbunătățește somnul și poate prelungi durata totală de somn pe timpul nopții, scurtează timpul necesar pentru a adormi îmbunătățind somnul la adulți dar și la copii.
✅ Melatonina – Dozaj
Suplimentarea melatoninei vă poate ajuta să reglați nivelul scăzut din corp și să vă normalizați ceasul intern reglând ritmul circadian al corpului și pregătindu-vă de somn.
Melatonina poate fi administrată în doze de 0,5-10 mg pe zi, însă cel mai bine este să respectați doza recomandată de producător care se află scrisă pe etichetă, iar dacă simțiți că aveți nevoie de o doză mai mare este bine să creșteți această doză treptat până simțiți îmbunătățiri ale somnului dumneavoastră.
Pentru o eficiență maximă și o îmbunătățire a calității somnului, încercați să luați melatonina cu aproximativ 30 – 45 minute înainte de a merge la culcare.
De asemenea va fi mult mai eficientă dacă administrați melatonina cu aproximativ 2 – 3 ore înainte de a merge la culcare pentru reglarea somnului și a vă corecta ritmul circadian.
În concluzie este cel mai bine ca melatonina să poata fi administrată în doze cuprinse între 0,5-10 mg pe zi cu 30 până la 3 ore înainte de a merge la somn, însă țineți cont de specificațiile dozelor pe care producătorul le-a trecut pe eticheta suplimentului de melatonină folosit de dumneavoastră.
✅ Melatonina – Hormonul De Creștere Uman – HGH
Melatonina stimulează producția HGH – „Hormon De Creștere Uman” care la rândul lui influențează producția de ARN – „Acidul Ribonucleic” care este un compus organic complex, acid nucleic, prezent în toate celulele vii, fiind responsabil cu sinteza proteinelor.
Creșterea și regenerarea celulară depind de nivelul hormonului de creștere uman HGH care este factorul cel mai important în creșterea forței și a masei musculare.
S-au făcut studii pe voluntari cu vârsta peste 21 de ani cărora li s-a administrat melatonina în dozaj cuprins între 0,5 și 5.0 mg și s-a înregistrat o creștere a eliberării de hormon de creștere uman, vasopresinei și a oxitocinei.
Melatonina are un conținut ridicat de antioxidanți care vă pot ajuta să preveniți deteriorarea celulelor și să vă mențineți ochii sănătoși, iar cercetările sugerează că melatonina este de un mare ajutor în tratarea afecțiunilor cum ar fi; degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) și glaucomul .
S-a făcut un studiu pe 100 de persoane cu degenerescență maculară legată de vârstă DMLV, cărora li s-a administrat 3 mg de melatonină în fiecare zi timp de 6-24 de luni rezultatele fiind îmbunătățirea și protejarea retinei, păstrarea clarității vizuale și întârzierea deteriorării cauzate de vârstă.
În concluzie s-a demonstrat că melatonina are un conținut foarte ridicat de antioxidanți care ajută la tratarea afecțiunilor cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și retinopatia.
✅ Melatonina – Efecte Secundare
Studiile actuale garantează că suplimentele alimentare de melatonină sunt sigure, nu creează dependență și nu sunt toxice pentru organismul uman.
În toate studiile efectuate nu a fost indicat faptul că melatonina exogenă ar putea să induce efecte adverse. Totuși există un procent mic de persoane cărora suplimentele alimentare cu melatonină le provoacă doar efecte adverse ușoare, cum ar fi; dureri de cap, ameţeală sau greaţă.
Melatonina poate interacționa cu o varietate de medicamente și cel mai bine este să consultați medicul înainte de a începe suplimentarea cu melatonină. Este bine să evitați suplimentarea cu melatonină în cazul în care vă administrați medicamente cum ar fi; medicamente pentru diabet, antidepresive, sedative, imunosupresoare, diluanți de sânge, anticonvulsivante, contraceptive orale sau medicamente pentru tensiunea arterială.
Există, de asemenea, unele îngrijorări cu privire la faptul că administrarea unei cantități prea mari de melatonină vă va împiedica corpul să o facă natural.
În concluzie există mai multe studii care au demonstrat că administrarea de melatonină nu va afecta capacitatea organismului de a o face singură, nu creează dependență și nu este toxică. Totuși este de evitat administrarea melatoninei în același timp cu administrarea de medicamente pentru tensiune arterială, medicamente antidepresive sau medicamente pentru subțierea sângelui.
✅ Melatonina În Timpul Sarcinii
Nivelul de melatonină dezvoltată pe cale naturală de către glanda pineală fluctuează pe parcursul sarcinii, scăzând în primul și al doilea trimestru și crește în ultima perioadă a sarcinii atingând un nivel maxim de melatonină, de unde rezultă că melatonina este foarte importantă în timpul sarcinii pentru dezvoltarea fătului.
Fătul primește melatonina de la mamă pe tot parcursul dezvoltării, iar acest hormon îl va ajuta la dezvoltarea sistemului nervos, endocrin și a ritmurilor circadiene, melatonina având și un efect protector pentru sistemul nervos fetal.
Chiar dacă este demonstrat ca melatonina are un rol foarte important în timpul sarcinii nu există totuși studii care să confirme suplimentarea cu melatonină ca supliment alimentar și din acest motiv nu se recomandă suplimentarea cu melatonină.
În concluzie, în timpul sarcinii, melatonina maternă este transferată la fătul în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, după nașterea fătului, glanda pineală a bebelușului va începe să producă propria sa melatonină.
✅ Melatonina – Refluxul Gastroesofagian – BRGE
Tot mai multe persoane dezvoltă această boală de reflux gastroesofagian, în special datorită alimentației în special acide, care cauzează refluxul de acid stomacal înspre esofag, rezultând senzații de arsură la stomac și greață.
Sunt studii care au demonstrat că melatonina limitează secreția de acizi gastrici în special al oxidului nitric care este responsabil cu relaxarea sfincterului esofagian inferior.
Practic o cantitate prea mare de oxid nitric va relaxa prea mult sfinterul esofagian inferior care la rândul lui nu va mai inchide bine calea spre esofag și care va permite acidului din stomac să pătrundă în esofag.
Conform National Center for Biotechnology Information, în urma unui studiu făcut pe 36 de persoane cărora li s-a administrat melatonină cu omeprazol (medicament folosit frecvent în problemele de reflux gastroesofagian), s-a observat că administrarea omeprazolului cu melatonină au ameliorat arsurile la stomac.
În urma acestui studiu, după o perioada de 40 de zile, grupul de pacienți cărora li s-a administrat suplimentul care conținea omeprazol cu melatonină au avut un succes de 100% în timp ce pacienții cărora li s-a administrat supliment ce conținea doar omeprazol au avut un succes de 65,7% în rezolvarea problemei de reflux gastroesofagian.
În concluzie, s-a demonstrat că administrarea de melatonină, blochează secreția de acid gastric și sinteza oxidului nitric, fiind eficientă în reducerea arsurilor la stomac, care cauzează boala de reflux gastroesofagian (BRGE), atunci când melatonina este utilizată ca supliment sau în combinație cu alte medicamente.
✅ DMT – Dimetiltriptamina
Secolul vitezei și al confortului ne-a adus și un stil de viață mai alert crescând consumul de cafeină, taurină cu scopul de a reuși să rămână într-o stare continuă de alertă sau concentrare.
De fapt consumul de alimente care au un conținut ridicat de cofeină sau taurină, practic stimulează glandele care ne introduc în starea de „luptă sau fugi”, stare în care organismul uman era programat să intre automat când experimenta o situație de supraviețuire, atunci când era pus în situația de a alege într-o fracțiune de secundă, fără să gândească prea mult ce trebuie să facă, atunci când se afla față în față cu un urs, un leu sau orice alt animal de pradă, iar decizia nu era luată rațional ci instinctual.
În momentul în care înțelegem că starea de stres pe care aceste substanțe o induc prin stimularea eliberării hormonilor de stres nu ne face bine ci din contra, vom începe o detoxifiere pentru a curăța creierul și organismul de aceste toxine rezultate în urma acestui proces de stimulare.
Practic detoxifierea înseamnă diminuarea consumului de substanțe care stimulează eliberarea acestor hormoni de stres iar reducerea nivelului de hormoni de stres, în special al celor de adrenalină și cortizol vor permite din nou glandei pineale să producă melatonină și dimetitriptamină – DMT care este cunoscut și sub numele de molecula spiritului un compus care ne permite să experimentăm starea de liniște și fericire.
✅ Concluzie:
✔ Melatonina este un hormon produs de către glanda pineală ca răspuns la întuneric.
✔ Melatonina este suprimată de lumină, deci pentru o maximizare a eficienței producției de melatonină, în dormitor va trebui să fie întuneric.
✔ Pe măsură ce soarele apune și se lasă seara, începând cu ora 21.00 glanda pineală începe secreția de melatonină.
✔ Când nivelul de melatonină din sânge crește, creierul primește semnale pentru inactivarea anumitor funcții instalându-se starea de somnolență.
✔ Persoanele care au probleme cu somnul, pot suplimenta cantitatea de melatonină din corp, completând cu melatonina supliment de somn, care se gasește în farmacii sub formă de pastile, dar și în stare lichidă.
2 comentarii
Pingback: 13 Sfaturi Pentru Un Stil De Viata Sanatos
Pingback: Top 10 Remedii Naturale Eficiente pentru Sănătate Optima!