Furnicile

Furnicile

Exista peste 13.000 de specii diferite in intreaga lume organizate in colonii care variaza de la cateva zeci de furnici pradatoare ce traiesc in spatii si orificii subterane create natural, pana la cateva milioane de furnici ce formeaza o singura colonie foarte bine organizata.

Povestea furnicilor am invatat-o pentru prima data din poezia furnica a Otiliei Cazimir, iar draga mea bunica se mandrea de fiecare data cu mine cand ma punea sa o recit.

Parca ieri imi luam pozitia umfandu-mi plamanii la refuz cu aer in fata publicului meu, de la masa bogata pregatita cu truda de bunica mea, declansand „nebunia” printre invitati, rude si prieteni ai bunicii mele, luandu-mi curajul din fericirea afisata pe fata batrana a bunicii mele si cu o putere de furnicuta incepeam a-mi recita poezia:

Furnica De Otilia Cazimir!

O furnică duce-n spate, Un grăunte jumătate. Încotro fugi, surioară?  Ia, mă duc şi eu la moară! Şi-s grăbită, şi-s grăbită, Că mi-i casa negrijită, Şi mi-s rufele la soare, Şi copiii cer mâncare… Nu, la noi în muşuroi, Nu e timp pentru zăbavă: Că de n-am fi de ispravă, Ar fi vai şi-amar de noi!

O furnica duce-n spate

Furnicile Insecte Puternice

Furnicile sunt cu adevarat speciale, iar daca vine vorba de expresia „never give up – nu renunta niciodata”, acestea nu dau niciodata inapoi si de obicei acestea se lupta pana la moarte.

Daca fiica mea care anul acesta a intrat in clasa pregatitoare ar fi la fel de puternica ca o singura furnica, mi-ar putea ridica masina personala dintr-o singura miscare.

Uimitor dar o furnica poate ridica pana la de 50 de ori greutatea sa corporala.

Ca sa stii ce puternica este o femela :))

Si mai uimitor este ca in Asia exista o specie de super furnici – „furnicile testoase asiatice” mult mai puternice, care pot ridica pana la de 100 de ori greutatea sa corporala.

Furnica ridica 50x greutate

Aaaa… Ba esti nebun?

Aaaa… Ba esti prost??

Adica wow… Intelegi ideea???

Daca eu si sotia mea am vrea sa plecam in acelasi timp, fiecare separat masina lui, iar fetita mea de numai 6 ani si jumatate ar avea forta unei „minuscule furnici” si nu ar fi de acord cu noi, ea ar putea sa ne ia amaratele astea de masini si cu o singura miscare ar putea sa le puna pe acoperis!?!

Coloniile De Furnici

Revenind in lumea reala a furnicilor, acestea sunt organizate in colonii formate din trei tipuri de furnici: adulte, regine, femele si masculi.

Majoritatea furnicilor sunt femele, putinele furnici masculi au rol de drone si imperechere.

Coloniile de furnici variaza ca marime al numarului de indivizi, de la colonii de cateva zeci de furnici pradatoare, la colonii care insumeaza cateva milioane de furnici intr-o sungura colonie.

Tipurile De Furnici In Colonie

Există trei tipuri de furnici adulte care formeaza colonia de furnici:

  • Regina furnica
  • Furnicile femele
  • Furnicile masculine

Furnica Regina

Furnicile regine se diferentiaza prin faptul ca sunt cele mai mari din colonie si au aripi, iar scopul unei regine este acela de a depune oua.

Furnicile regine au aripi, insa atunci cand ajunge sa depuna ouale si incepe formarea cuibului de furnici acestea renunta la aripi.

In functie de specia de furnici dar si de dimensiunea coloniei din care furnicile regine fac parte, pot coexista mai multe regine in aceeasi colonie, contribuind fiecare la expansiunea aceleasi colonii.

O furnica regina poate ajunge la o lungime cuprinsa intre 3 mm si 9 mm si poate trai chiar si pană la 30 de ani.

Regina furnica

Orice larva de furnica de sex feminin care primeste o dieta bogata in proteine poate deveni furnica regina.

O regina furnica poate avea pe durata vietii sale milioane de bebelusi furnici datorita oualelor pe care reuseste sa le depuna.

Atunci cand colonia de furnici ramane fara regina furnica, colonia nu poate supraviețui decat maxim cateva luni.

Crearea Furnicilor Regine

Atunci cand regina furnica a reusit sa organizeze bine colonia iar prima generatie de furnici au ajuns la maturitate, va incepe procesul de productie de noi viitoare regine si furnici masculi drone care se vor imperechea cu printesele viitoare regine furnici.

Odata ajunse la maturitate, printesele furnici si dronele furnici masculine, se vor imperechea, pentru ca printelese sa poata cauta alte locuri unde sa formeze noile colonii de furnici unde acestea vor deveni furnici regine.

Rolul Reginei Furnica

Dupa ce furnica femela s-a imperecheat cu un mascul furnica si a parasit cuibul unde s-a nascut, va cauta un loc unde sa formeze noul cuip unde ea va deveni o furnica regina.

Reproducerea furnicilor

Rolul reginei furnici este de a da nastere la prima generatie de larve care vor creste si se vor maturiza pentru a avea grija de ea.

O a doua etapa a reginei furnici va fi aceea de a deveni fabrica de larve, regina concentrandu-se toata viata ei pe depunerea de oua.

O regina furnica are capacitatea de a depune milioane de oua pe durata vietii sale.

Titlul sau regal nu-i va oferi autoritatea de a lua decizii pentru furnicile din colonia pe care ea a format-o, singurul avantaj de rang regal va fi acela ca va avea la dispozitie alte furnici care-i vor aduce de mancare si o vor mentine curata toata viata.

Furnica Femela

Toate furnicile lucratoare sunt femele, iar intr-o colonie traiesc doua feluri de furnici femele:

  • Furnicile femele care se împerecheaza
  • Furnicile femele care nu se imperecheaza.

Furnicile femele vor avea grija de regina si vor ajuta la cresterea copiilor, la adunarea hranei, vor avea roluri de politie pentru conflictele din colonie vor întretine si vor ajuta la extinderea cuibului si sunt responsabile cu elimineare reziduurilor din cuib.

Furnicile femele au roluri diferite in colonie, organizate pe diferite caste.

Cele mai multe furnici femele sunt lucratoare, asigurand hrana coloniei, fac curatenie in colonie si unele tind sa ajunga regine pentru mari colonia sau a forma o alta colonie noua de furnici.

Tot dintre furnicile femele se formeaza casta de furnici soldati.

Furnica Mascul

Furnicile masculine au aripi, iar rol lor este acela de sperma zburatoare, singura sarcina a furnicilor masculi fiind acela de reproducere.

Dupa imperechere furnicile masculine vor muri repede.

Cat De Repede Se Inmultesc Furnicile?

Ciclu de metamorfoza care este procesul biologic de transformare al unei furnici de la ou la o furnica adulta se face in patru etape:

Prima etapa este cea a oului care dureaza 5 – 6 zile.

A doua etapa este cea de larvare cand din ou rezulta o larva, care dureaza 22 – 24 zile.

A treia etapa este aceea cand larva se transofma in pupa si care dureaza 2 – 3 zile.

A patra etapa este aceea cand din pupa rezulta furnica adult care dureaza 9 – 12 zile.

Tipuri de furnici, oua larve, pupe, adult, femel, mascul

Perioada de dezvoltarea a unei furnici trecand prin toate cele 4 etape, ou, larva, pupa, pana la o furnica adulta, dureaza intre 38 si 45 de zile.

Cat Traiesc Furnicile?

Durata de viata a furnicilor este reglata in functie de rang si sex astfel:

Furnicile regine pot trai pana la 30 de ani,

Furnicile femele traiesc intre 1 si 3 ani

Furnicile masculi traiesc in jur de o saptamana.

Cand Si Cat Dorm Furnicile?

Cu totii am avut placerea (chiar daca nu de fiecare data) de a observa furnicile ziua dar si noaptea si probabil la un moment dat v-ati intrebat…

Cand dorm oare furnicile, si de ce sunt tot timpul in miscare?!?

Furnicile nu au acelasi cicluri circadiene ca oamenii sau animalele, ele reusind sa se odihneasca prin asa numitele somnuri puternice.

Exista studii care au aratat ca furnicile au in jur de 250 de cicluri de somn intr-o singura zi care dureaza in jur de 60 – 90 de secunde.

De Ce Se Sperie Furnicile?

Pentru a scapa de furnici o varianta bio foarte buna este aceea de a sterge suprafetele cu otet sau a presara praf de ardei iute sau piper negru macinat in zona unde exista furnici.

Otetul, ardeiul iute si piperul negru macinat vor tine furnicile departe de gospodarie, care au talentul de a invada.

De Ce Isi Cara Furnicile Membri Decedati?

Fenomenul de necroforeza este intalnita la insectele sociale – care traiesc in colonii cum sunt; furnicile, termitele, albinele si viespile.

Aceste insecte au dezvoltat comportamentul de a transporta cadavrele membilor decedati in afara cuibului ca masure sanitara in preventia raspandirii bolilor si infectiilor in interiorul coloniei.

Au Furnicile Creier?

Furnicile au creier insa ele nu pot avea emoții complexe, nu pot empatiza si nici nu pot avea sentimente de iubire.

Furnicile pot deosebi situatiile sau lucrurile placute sau neplacute si cele neplacute.

Creierul unei furnici este unul simplu avand in jur de 250.000 neuroni prin comparatie cu cel al omului care are miliarde de neuroni.

Furnicile Gigant

Exista specii de furnici  gigant cum ar fi; furnica gigant amazoniana sau tocandira care reuseste sa ajunga si la o lungime de peste 40 mm, furnica glont care depaseste 30 mm sau furnica dulgher care depaseste 25 mm.

Urmareste-ne pe facebook casa stii mai multe informatii validate!

Despre Cozmin

Viața este darul suprem pe care îl primim, o aventură fascinantă plină de emoții, bucurii și provocări. Fiecare zi ne aduce oportunități de a crește, de a învăța și de a ne descoperi pe noi înșine. Să prețuim fiecare moment, să căutăm frumusețea în lucrurile simple și să ne bucurăm de călătoria noastră pe acest pământ. Viața este o comoară prețioasă și este în mâinile noastre să o trăim în cel mai plin, autentic și responsabil mod posibil!

Poti cauta si

Turnul Eiffel

Varful Turnului Eiffel: O Minune a Ingineriei în Mișcare

Varful Turnului Eiffel Turnul Eiffel, un simbol emblematic al Parisului, este cunoscut nu doar pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *