Fasole cu ciolan afumat

Fasole Cu Ciolan

Cea mai bună rețetă de fasole cu ciolan afumat

Fasole boabe cu ciolan afumat

Rețeta de fasole boabe cu ciolan afumat a intrat pe lista rețetelor ca mâncarea de „sărbătoare” a tuturor românilor, una dintre cele mai des preparate mâncăruri, mai ales pe 1 Decembrie de ziua națională a Romaniei.

Fasole cu ciolan de ziua nationala a Romaniei

Cum a apărut tradiția cu rețeta de fasole cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan afumat a devenit obicei național începând cu aniversarea a cinci ani a celor de la PRO TV când au lansat sloganul „Marea Ciolaniada”.

De atunci, în fiecare zi de 1 Decembrie, majoritatea românilor mănâncă fasole cu ciolan, după o rețetă care se face de obicei din fasole boabe și ciolan crud afumat pe care să o consumi mai ales în această zi speciala din viața tuturor Românilor liberi, în ziua de 1 Decembrie, care este ziua națională a României.

Cum spuneam, cu câteva zile înainte de 1 Decembrie în anul 2000, PRO TV a lansat o invitație pentru un concurs între cei mai pricepuți bucătari, care s-au adunat la sediul din Pache Protopopescu, pentru a prepara cea mai gustoasă și mai arătoasă fasole cu ciolan afumat.

In anul 2000 pe data de 1 Decembrie ziua României, când și PRO TV avea petrecere aniversară, sute de oale pline cu fasole cu ciolan umpleau zona sediului din Pache Protopopescu cu cele mai gustoase rețete de fasole cu ciolan afumat, iar de atunci s-a întărit ideea că fasolea cu ciolan afumat este mâncarea săracului și în fiecare an pe data de 1 Decembrie, majoritatea românilor sărbătoresc, în special, cu fasole cu ciolan afumat.

Marea ciolaniada de la Pro TV

Am vrut sa subliniez cele de mai sus, deoarece mi s-a părut interesant să stim că această modă a fasolei cu ciolan nu este una foarte veche, însă a prins atat de tare încât cred ca va rămâne în istorie mult timp de acum înainte ca fiind o mâncare tradițională a românilor de pretutindeni.

Timpul de preparare

Am să vă scriu mai jos timpii aproximativi de care am avut eu nevoie pentru a prepara această minunăție de fasole cu ciolan.

Timpii necesari pentru tot procesul de gătire al fasolei cu ciolan, începând cu curățarea și tăierea legumelor, timpul necesar de fierbere și prepararea sosului, până ce savuroasa noastră fasole cu ciolan este gata de a fi consumată.

Pregătire ingrediente!

Cratiță sau ceaun!

Oală sub presiune!

Aproximativ 30 – 40 de minute!Aproximativ 3 ore și jumătate!Aproximativ 45 minute!

Ingredientele necesare

Această rețetă de fasole cu ciolan afumat este una extraordinar de gustoasă și sunt convinsă că vei vrea să o faci de fiecare dată când vei decide să-i „înnebunești” pe cei dragi cu acest gust unic pe care rețeta aceasta de fasole cu ciolan o oferă. Eu fac această rețetă de fasole cu ciolan afumat pentru cei 8 membri ai familiei mele copii și nepoți, însă de fiecare dată mă pregătesc pentru 10 persoane pentru a nu avea surprize, așa că aceste cantități folosite pentru această rețetă vor fi destul pentru 10 porții generoase ca să puteți mânca o fasole cu ciolan afumat pe săturate.

Pentru această rețetă de fasole cu ciolan afumat ai nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente

Cantitate

Fasole Boabe Uscate↣ 2000 g
Ciolan Afumat↣ 1000 g
Ceapă↣ 3 cepe medii
Morcovi↣ 4 morcovi medii
Pastă roșii↣ 1 cutie
Ulei↣ 50 – 70 ml
Sare↣ 2 linguri
Piper↣ 1 varf de lingură
Chimen↣ 1 lingură
Dafin↣ 3 frunze
Cimbru↣ 2 linguri

Modul de preparare

Acum că ți-am spus și timpul necesar de care ai nevoie pentru a prepara fasolea cu ciolan afumat dar și ce legume și ingrediente ai nevoie pentru o rețetă de nota 10, haideți să mergem mai departe și să ne apucăm propriuzis de treabă și să vedeți care sunt pașii pe care eu i-am făcut pentru cea mai bună mâncare de fasole cu ciolan afumat și nu spun doar eu asta, o sa spuneți și dumnevoastră :). Modul de preparare al fasolei cu ciolan afumat nu este unul foarte complicat, important este să pui la fiert fasolea și deja ai început.

Fasole boabe uscate

Eu am folosit fasole albă boabe uscată, cumpărată de la țăranii producători din piața care pentru mine este varianta cea mai bună când vreau să gătesc o mâncare autentic românească mai ales de ziua națională a României. Cu această fasole boabe sunt sigură de un gust autentic și vreau să fie cât mai naturală cu putință.

Fasole boabe alba uscata

Cu toate că nutriționiștii recomandă să folosim mai des fasolea roșie mai ales datorita faptului ca există studii care au dovedit că fasolea roșie este mult mai bogată în antioxidanți, totuși noi românii am fost învățați să folosim mai mult fasolea alba uscată în detrimentul celei roșii și facem asta de foarte mulți ani.

Așa cum am spus mai sus, pe 1 Decembrie ziua națională a României, eu folosesc doar fasole albă ceea ce voi face și acum pentru a vă spune această minunată rețetă de fasole cu ciolan afumat.

Hidratare

Am „ales” fasolea cu o seară înainte – adică am înlăturat impuritățile și boabele sparte care se găsesc de obicei în fasolea albă cultivată de țărani și am lăsat-o în apă peste noapte pentru a se hidrata, este bine să o lăsați la hidratat minim 12 ore pentru a fi siguri că fasolea se va înmuia bine și va elibera toate substanțele nutritive.

Cum am spus, fac asta de fiecare dată pentru că va fierbe mult mai ușor și va fi și mult mai bogată în nutrienți, deoarece apa simulează pământul fertil și se inactivează acei inhibatori enzimatici pe care-i conține fasolea (Dumnezeu sau Mama Natură cum ar zice nepoții mei iubiți și dragi, a adăugat în bobul de fasole niște conservatori naturali care-l fac să reziste timp îndelungat, până acesta va găsi mediu prielnic pentru a-și duce „specia” mai departe).

Bicarbonat în apa de fiert

A doua zi de dimineață am scurs apa în care a stat fasolea toată noaptea la hidratat și apoi am pus altă apă peste minunăția asta de fasole boabe, după care am pus-o să dea în clocot cu puțin bicarbonat pentru că ajută foarte mult la înmuierea coajei de fasole.

Când a început să fiarbă, am lăsat câteva minute, apoi am schimbat iarăși apa cu o altă apă curată pe care deja o pusesem la fiert în altă cratiță pentru a nu pierde timpul și mai ales pentru că dacă adăugăm apa rece peste fasole, aceasta se va întări.

Intre timp am luat ciolanul din frigider, am tăiat sfoara care-l ținea legat să nu fugă 🙂 și m-am pus să-l pârlesc puțin pentru că avea în câteva zone niște peri foarte mici.

Schimbă apa

Pentru ca această rețetă de mâncare să iasă una delicioasa, după ce am dat fasolea boabe în cele 3 clocote, am adăugat la fiert în apa cu fasolea boabe și ciolanul afumat și am pus capacul deasupra lăsând apoi să fiarbă la foc mic pentru încă aproximativ 2 ore.

Fasole prefiarta pentru fasole cu ciolan afumat

Unele gospodine fierb separat ciolanul, însă eu am oservat ca fasolea are un alt gust dacă este fiartă în aceeași cratiță cu ciolanul deoarece împrumută din aromele acestuia, deci se poate face în ambele cazuri.

Aceste doua ore au fost de ajuns pentru ca ciolanul nostru să fie pătruns și să-și elibereze deja aroma pentru delicioasa noastră fasole.

Am scos ciolanul din fasole și am adăugat legumele pe care le-am pregătit deja și care parcă își așteptau rândul și le-am adăugat într-o tigaie cu puțin ulei încălzit.

Călește legumele

Am trecut prin răzătoare cei 4 morcovi pentru a fi cât mai mărunți ca să se poată „topi”  în compoziția din mâncarea noastră.

Morcov ras pe razatoare pentru fasole cu ciolan afumat

Cele 3 cepe pe care le-am curățat înainte, le-am tăiat frumos, mărunt, pentru a nu rămâne bucăți în compoziția fasolei.

Ceapa taiata marunt pentru fasolea cu ciolan

Deci cum spuneam, am adăugat morcovul pe care l-am răzuit pe răzătoare și cepa tăiată mărunt în tigaie,  unde am pus deja câteva linguri de ulei la încins și am lăsat să se „stingă” aproximativ 5 minute, timp în care am amestecat de câteva ori cu ustensila din dotare, lingura de lemn.

Morcov si ceapa la calit

Am scos între timp un polonic generos de zeamă din fasolea care fierbea cu ciolanul, pe care am adăugat-o într-un bol peste pasta de roșii, am pus și o lingură de chimen și o lingură de boia dulce, le-am amestecat bine ca să se dizolve pasta de tomate după care, am turnat totul peste compoziția din tigaie și am mai lăsat să fiarbă încă 5 minute la foc mic.

Pentru a fi sigură că fasolea este făcută am scos 3 boabe de fasole pe care le-am strivit, pentru a verifica dacă textura fasolei este pătrunsă bine.

Porționare

Am scos ciolanul din apă de la fiert și l-am lăsat puțin la răcit. Apoi am scos frumos carnea de pe os și am porționat frumos ciolanul în bucăți generoase de carne, după care le-am introdus din nou în cratiță.

Ciolan afumat fiert

Doamne ce bine arată ciolanul fiert și ce miros îmbietor emană, o culoare unică roșiatică, mai mai ca îmi vine să-l pun în farfurie nu în cratiță peste fasole! 🙂

A venit timpul în care toate ingredientele trebuie să se întâlnească într-un singur loc, așa că am turnat tot ce am avut în tigaie peste fasolea si bucățile de ciolan afumat din cratiță.

Condimentele

Nu a mai fost nevoie să adaug sare deoarece a lăsat destul ciolanul la fiert, așa că am mai adăugat un vârf de lingură de praf de piper (opțional frunză de dafin).

Am mai lăsat la foc mic să fiarbă totul aproximativ 30 – 40 de minute, după am oprit și am lăsat să se „odihnească”, ca boabele de fasole să poată să-și tragă zeama și aromele.

Murături

Noi am servit această mâncare de fasole cu ciolan afumat alături de un amestec murături produse în casă ca tot romanul.

Gogosari murati pentru fasolea cu ciolan afumat

Noi preferăm să amestecăm cele mai gustoase murături de pe întreaga planetă care se afla în România 🙂 și anume; castraveți murați și gogoșari în oțet dar scoatem și o varză murată pe care o taiem fâșii și punem lângă ea 2 3 bucăți de conopidă pe care eu personal o ador. Ah deja îmi plouă în gură numai când mă gândesc ! 🙂

Varza murata pentru fasolea cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan devenită de curând tradiție de ziua națională a României, a ajuns să fie preferata românilor și recunosc că și eu abia aștept de câțiva ani încoace să vină 1 Decembrie ca să prepar această delicioasă mâncare de fasole cu ciolan afumat.

La răcit

Un mic secret pe care eu l-am descoperit de-alungul timpului este să faceți această rețetă ori cu o zi înainte ori dimineața devreme, deoarece dacă o veți face la câteva ore și apoi o veți încălzi când puneți masa va fi mai gustoasă, va avea timp să se „macereze” mai bine textura bobului de fasole și vă asigur că va fi mult mai gustoasă.

La mulți ani România!

Dacă ați ales să faceți această rețetă de fasole cu ciolan pentru 1 Decembrie, de ziua națională a României eu vă urez un sincer” La multi ani „și vă doresc cu toată dragostea mea, poftă bună și bineînțeles abia aștept să-mi mărturisiți experiența voastră, cum v-a ieșit vouă această minunată rețetă de fasole cu ciolan.

Secrete

Vă scriu mai jos câteva secrete pe care eu le folosesc atunci când gătesc această minunată fasole cu ciolan pentru a putea să gătiți mai repede și mai ușor această gustoasă mâncare tradițională și pe care vă sfătuiesc și pe voi să le încercați ca să vă convingeți că sunt utile.

Hidratare 10 – 12 ore

Fasolea boabe uscate va trebui pusă la înmuiat într-o apă rece cu sare, eu o pun la hidratat cam cu 12 ore înainte pentru a fierbe mai ușor.

Prefierbe 3 ori

De fiecare dată eu pun fasolea la prefiert de 3 ori și o lasă să fiarbă în clocot timp de 10 – 15 minute la foc mai intens după care schimb iar apa, pentru că atunci când fierbe, fasolea va elimina toxinele care provoacă gaze la stomac.

Bicarbonat

La prima apă eu folosesc de fiecare dată bicarbonat și o crenguţă de cimbru pentru ca fasolea să se înmoaie mai repede și așa nu mai provoacă aciditate mare în stomac care să provoace balonare, iar cimbrul o va ajuta  să împrumute din aroma sa specifică.

Roșiile

Datorită faptului că roșiile sunt legume acide (unii spun că roșiile ar fi fructe însă eu de mică de când am învățat să le cultiv și să le și consum le-am numit legume așa că pentru mine sunt legume :)) eu le adaug cu 30 minute înainte să opresc focul când completez și cu puțină sare dacă este nevoie și când fasolea este deja fiartă deoarece sarea dar și acizii din roșii vor întări boabele de fasole și aceasta va fierbe mai greu.

Oala sub presiune

Dacă deții o oală sub presiune folosește-o, deoarece timpii de ferbere pentru fasolea boabe și pentru ciolan vor fi de trei ori mai mici și se vor reduce de la 2 ore jumate la 45 – 50 minute de fierbere. Eu folosesc oala sub presiune mai ales când gătesc fasole, ca să nu stau dupa ea 2 – 3 ore.

Beneficii

Eu iubesc fasolea mai ales pentru faptul că are o sumedenie de elemente nutritive, carbohidrați, minerale, vitamine, proteine de calitate, este foarte bogată în antioxidanți și conține acid folic, conține fitoextrogen și conține puține calorii ceea ce ne ajută să ne menținem și într-o anumită formă pe care de ce să nu recunoaștem ne-o dorim chiar dacă uneori ne place mâncarea nu doar să o facem :).

Proteine și carbohidrați

Fasolea are un conținut bogat de proteine și carbohidrați de calitate, furnizând pentru multe ore destulă energie pentru că aceasta să declanșeze senzația de sațietate.

Curele de slăbit

Fiind un aliment atât de bogat în proteine și carbohidrați, fasolea este recomandată în majoritatea dietelor și curelor de slăbire.

Glucide

Fasolea este bogată în glucide sănătoase însa conține compuși care vor încetini absorbția glucidelor în organism ceea ce o face un aliment ideal în prevenția diabetului de tip 2.

Având o cantitate mare de fibre, fasolea ajută tranzitul intestinal, prevenind constipația și este un aliment foarte bun care ajută la prevenirea și apariția cancerului de colon.

Minerale și vitamine

Fasolea vine la pachet cu multe minerale precum, calciu, fosfor, magneziu, fier, seleniu, zinc, cupru și potasiu și cu vitaminele din grupul vitaminelor B, vitamina C, vitamina E și vitamina K.

Antioxidanți

Antioxidanții sunt principalul element care luptă împotriva acțiunii radicalilor liberi și dacă antioxidanții nu ar interveni, celulele ar muri.

Conține acid folic

Se cunoaște că acidul folic este un element important pentru femeile care rămân însărcinate iar fasolea este unul dintre alimentele cele mai bogate în acid folic.

Pietre la rinichi

Nu întâmplător fasolea are o formă care seamănă cu rinichiul, iar fasolea ajută la curățirea vezicii urinare și a rinichilor, eliminarea toxinelor din organism ajutând la o mai bună funcționare a organelor.(1)

Încerca și rețeta noastră minunată de varză călită.

Rețeta de fasole cu ciolan afumat de la Bunica Sima!

Despre Sima Bunicuta

Bunicuta Sima - Mama, bunica, iubita, prietena, om. Un om care iubeste bucataria si pentru care dragostea de a gati si a darui, sunt mult mai intense decat bucuria de a primi. Fii pozitiv si tolerant cu tine si totul va fi bine!

Poti cauta si

Empanadas

Empanadas – Plăcinte Cu Carne De Vită

Empanada Cu Carne De Vită Empanadas – „plăcintele cu carne de vită” – o descriere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.