Clătite

Clătite

Clătitele sunt poate cel mai la îndemână desert din familie, însă pe mine aroma și gustul inconfundabil al rețetei de clătite cu care bunica mea ne bucura de fiecare dată, mă duce și acum în acea poveste frumoasă din trecutul copilariei mele.

Cea Mai Bună Rețetă De Clătite De La Bunica

Rețeta de clătite de la bunica pe care vreau să v-o prezint cu drag mai departe, nu este singura rețetă de clătite pe care o puteți face, însă vă asigur că este una dintre cele mai bune și mai gustoase rețete de clătite tradiționale pe care am preparat-o.

clatite gustoase

Clătitele, Momentul De Fericire Din Copilărie

Pregătesc acest aluat de clătite pentru ai mei de fiecare dată cu drag, mai ales pentru că mirosul de vanilie din sticluța pe care bunica mea o folosea, pur și simpu ne-a creat o poveste pe care eu nu o voi uita niciodată și pe care o trăiesc de fiecare dată cu plăcere mai ales când vedeam toți cum creștea acel munte de clătite pe care bunica îl construia pe un platou și pe care noi abia așteptam să-l escaladăm.

Bunica obișnuia să facă același aluat de clătite cu aromă de vanilie pe care le umplea cu gem de prune, gem de gutui dar mai făcea și clătite cu miere, Doamne ce bune erau,  mai ales că le serveam lângă o cană de lapte cald sau uneori lângă o cană de ceai de zahăr ars fierbinte.

Bunica avea 3 nepoți, un nepot și două nepoate și ca în orice grup de nepoți, apăreau de fiecare dată divergențe.

Aceste clătite însă, pe care bunica le făcea în special sâmbăta după amiază și uneori în timpul săptămânii, când nu era foarte ocupată cu gospodăria, ne făceau să intrăm într-o lume de basm savurându-le de la prima mușcătură până la ultima.

Bunica, draga de ea, se uita la noi cu un zâmbet de satisfacție și se minuna când ne vedea, de parcă aceste clătite ne furau acea agitație nesfârșită, dând senzația că eram cei mai fericiți nepoți pe care o bunica i-ar fi putut avea.

Aluat Clătite, Ingrediente Pentru 20 Bucăți

  • ? 450 g făină
  • ? 1000 ml lapte
  • ? 6 oua
  • ? 70 g de unt sau 70 ml de ulei
  • ? 1 linguriță mică și rasă de sare
  • ? 2 păstăi de vanilie, folosim doar semințele, sau folosim vanilie praf ori la sticluță
  • ? 1 borcănel de gem sau dulceață.

Ustensile Necesare Pentru Prepararea Clătitelor

Mi-am făcut un obicei să „inventariez ustensilele” și înainte de a pleca în călătoriile mele creative din bucătărie, pentru a nu-mi complica situația la un moment dat, căutând o anumită „ustensilă” de care aș avea nevoie, îmi fac necesarul de ustensile de care voi avea nevoie în cazul acesta, rețeta de clătite, pentru ca treaba să meargă strună.

Pentru prepararea clătitelor eu mă ajut de următoarele ustensile:

  • Bol de inox
  • Tel din inox
  • 1 Lingură
  • 1 Linguriță
  • 1 Pahar pentru ulei
  • Cântar de bucătărie
  • Sită, ciur din inox
  • Cană, ibric inox
  • Tigaie de clătite
  • Polonic din teflon
  • O să vă surprindă, dar vă spun ca aveți nevoie și de o sursă de foc, exemplu: aragaz, sobă, plită electrică! ???

Mod De Preparare Aluat Clătite

Dacă te întrebi cum se face aluatul de clătite, află că nu este greu deloc să prepari aluatul pentru a face clătite pufoase cu care vei reuși să creezi o poveste de neuitat, celor care le vor savura.

Aluat De Clătite Pasul 1

Primul pas, spargem ouăle și le punem în bolul de inox, adăugăm o linguriță de sare după care amestecăm foarte bine până ce acestea se omogenizează și toată sarea s-a dizolvat și amestecat foarte bine cu ouăle.

Aluat De Clătite Pasul 2

Dacă folosiți o „făină bio” la sac procurată de la o moară, cum folosesc eu, atunci cerneți făina prin sită, pe care apoi o adăugați treptat, presărând în bol cu ajutorul unei linguri, maxim 3 – 4 linguri la fiecare încărcare și amestecați foarte bine cu telul.

Dacă adăugați mai multă făină într-un singur loc, se vor forma cocoloașe, însă nu este absolut nici o problemă, deoarece acestea se vor dizolva în timp ce vom amesteca cu telul.

Aluat De Clătite Pasul 3

Separat, în ibricul cană de inox, adăugăm laptele, (să fie la temperatura camerei, nu rece de la frigider) și peste lapte turnăm cei 70 ml de ulei pentru a căpăta amândouă aceeași temperatură și pentru a se omogeniza bine cu compoziția de aluat de clătite.

După ce am adăugat faina și am obținut o compoziție omogenă și consistentă, este momentul să adăugăm treptat, câte 70 – 100 ml de lapte cu ulei în amestecul pentru aluatul de clătite, adăugând alternativ laptele și faina rămasă și amestecând de fiecare dată, până acesta redevine fluid.

Aluat De Clătite Pasul 4

După ce am obținut această compoziție vâscoasă a aluatului de clătite, este momentul ca la final să adăugăm vanilia, după care le lăsăm la temperatura camerei, timp de 25 – 30 de minute pentru ca aluatul de clătite să împrumute toată aroma de vanilie.

Prepararea Clătitelor

V-am avertizat doar că aveți nevoie de o sursă de foc da? ?

Preparaerea Clătitelor Pasul 1

Puneți tigaia pe sursa de foc pentru a se încinge și ungeți tigaia cu câțiva stropi de ulei sau un vârf de cuțit de unt.

Preparaerea Clătitelor Pasul 2

Cu polonicul din teflon, luați compoziția de aluat de clătite pe care am preparat-o deja în bol și turnați uniform pe toată suprafața tigăii deja încinse.

Preparaerea Clătitelor Pasul 3

Lăsăm compoziția să se coacă timp de aproximativ 100 secunde plus-minus în funcție de puterea focului pe care ați reglat-o.

Preparaerea Clătitelor Pasul 4

Întoarceți clătita pe partea cealaltă după ce s-a făcut destul de bine și o lasati în jur de 60 de secunde deoarece pe partea aceasta nu mai e nevoie la fel de mult pentru că deja a împrumutat din căldură. Eu obișnuiesc să le arunc în sus întorcandu-le în aer printr-o mișcare de „cosinus de alfa”?, este un mod de a mă relaxa și îmi dă și o stare frumoasă de bine. Atitudinea e totul și în bucătărie!

Preparaerea Clătitelor Pasul 5

Scoateți clătita pe o farfurie întinsă și o puneți peste celelalte, acoperindu-le cu un capac ca să rămână calde și pentru a nu risca să aveți niște clătite uscate până le terminați de făcut pe  toate.

Prepararea Clătitelor Pasul 5

Repetați aceiași pași până terminați tot aluatul de clătite și aveți toate clătitele pregătite pentru „umplut”, dar nu uitați ca de fiecare dată să ungeți tigaia cu ulei sau unt după caz.

Compoziția De Umplutură Pentru Clătite

Compoziția pentru umplutura clătitelor rămâne de fiecare dată o alegere în funcție de gust, așa că nu va exista o compoziție standard. Totuși dacă ar fi să fac un top al clătitelor în funcție de umplutura lor, cele mai bune clătite, din punctul meu de vedere, sunt:

  • Clătite umplute cu gem
  • Clătite umplute cu dulceață
  • Clătite umplute cu ciocolată, nutella sau finetti
  • Clătite umplute cu cremă de vanilie
  • Clătite umplute cu brânză și stafide
  • Clătite umplute cu carne
  • Clătite umplute ciuperci

Lista de clătite umplute cu diferite ingrediente la alegere, poate continua la nesfârșit, „frumusețea gustului” când vine vorba de acest preparat, este că ne permite orice jonglerie și putem alege dulce sau sărat în funcție de starea și pofta ce-o poftim.

Tipuri De Clătite

Da, există zeci de rețete de clătite dulci, dar și clătite sărate pe care le puteți încerca în funcție de gustul dumneavoastră, cum ar fi; rețeta de clătite americane, clătite franțuzești, clătite japoneze, clătite cu apă minerală, clătite cu lapte sau clătite fără lapte, clătite pufoase, clătite de post, clătite cu banane, clătite cu mere, clătite cu dulceață sau clătite cu gem, clătite cu gem de caise și nucă, clătite cu nucă și frișcă, clătite cu ciocolată, clătite cu brânză, clătite cu urdă și mărar și lista continuă.

Istoria Clătitelor

Surprinzător însă, clătitele nu sunt un preparat românesc ci sunt o specialitate din regiunea bretonă, din nord-vestul Franței.

Putem deja să ne facem o idee de ce clătitele au devenit un preparat atât de cunoscut și apreciat în toată lumea, după ce am mâncat prima clătită care ne-ar putea face să rămânem îndrăgostiți pentru toata viață.

Clătitele Crepes

Clătitele crepes sunt clătitele cu compoziție dulce, umpluturile variind de la cele mai simple clătite bazate pe zahăr, dar și clătite cu dulceață, miere sau ciocolată, întrecându-se care mai decare prin stimularea papilelor gustative, prin combinațiile spectaculoase și incitante pe care acestea le oferă.

Clătitele Galette

Clătitele galette sunt clătite care sunt umplute cu o compoziție sărată.

Clătitele Originale

Original, clătitele se serveau cu cidru (băutura fermentată pe bază de mere).

Clătitele Crepes Suzette

Mai târziu,  având un foarte mare succes, a apărut cea mai spectaculoasă formă de prezentare a clătitelor aceea care s-a numit „Crepes Suzette” și care erau clătite flambate în lichior și suc de portocale.

Sărbătoarea Clătitelor

Ca sa stii, în Franța chiar există o sărbătoare la care se servesc clătite, în mod tradițional. Se numește „La Chandeleur” (2 februarie, „Ziua Binecuvântării Fecioarei Maria”). Această zi a devenit cunoscută ca „Ziua clătitelor”, deoarece tradiția cere să se ofere clătite.

Legenda Franceză De Ziua Clătitelor

Legenda zice că persoana care reușește de ziua franceză a clatitelor să arunce o clătită în sus și să o prindă în tigaie folosindu-se de mâna dreapta, în timp ce ține o monedă de aur în mâna stânga, va avea noroc de bogăție și prosperitate tot anul.(1)

Folosiți Pe Cât Posibil Ingrediente Bio

Nu vreau să vă stresez cu produsele bio, însă am eu convingerea asta pe care vreau să o împărtășesc și cu dumneavoastră, cum că se merită să faceți un mic efort pentru a vă procura ingredientele cât mai natural posibil, deoarece cu cât un ingredient are un termen de garanție mai mare și o grămadă de litere și cifre în afară de numele lui, pentru mine este de evitat pe cât posibil.

Consider că fericirea și sănătatea încep și se termină cu nutriția, iar dacă alimentele pe care le folosim pentru a ne hrăni fac mai mult rău decât bine organismului, atunci este cazul să punem câteva semne de întrebare în dreptul anumitor produse!

Valori Nutriționale Pentru O Porție

  • Calorii: 345 kcal
  • Carbohidrați: 41g
  • Proteine: 5g
  • Grăsime: 15g
  • Colesterol: 55mg
  • Zahăr 5g
  • Calciu 43mg

Poftă Bună!

De fiecare dată combin umplutura de clătite,  fac clătite cu gem, clătite cu dulceață dar și clătite cu ciocolată, așa că nu dau greș niciodată atunci când cei care preferă alt gust au de unde să aleagă.

Poftă bună vă doresc dragilor!

Despre Cozmin

Viața este darul suprem pe care îl primim, o aventură fascinantă plină de emoții, bucurii și provocări. Fiecare zi ne aduce oportunități de a crește, de a învăța și de a ne descoperi pe noi înșine. Să prețuim fiecare moment, să căutăm frumusețea în lucrurile simple și să ne bucurăm de călătoria noastră pe acest pământ. Viața este o comoară prețioasă și este în mâinile noastre să o trăim în cel mai plin, autentic și responsabil mod posibil!

Poti cauta si

Empanadas

Empanadas – Plăcinte Cu Carne De Vită

Empanada Cu Carne De Vită Empanadas – „plăcintele cu carne de vită” – o descriere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *