Ciorbă Rădăuțeană
Cuprins:
Rețeta de ciorbă rădăuțeană tradițională din bucovina care respectă rețetarul creatoarei acesteia, doamna Cornelia Dumitescu încă din anii 80`, este o rețetă de ciorbă foarte gustoasă, foarte accesibilă ca buget și timp de preparare, dar care pune ceva probleme gospodinelor, când vine vorba de metoda de dregere a ciorbei, datorită faptului că de multe ori, după adăugarea compoziției de smântână cu gălbenușuri frecate pentru dregere aceasta se îmbrânzește.
Ciorba Rădăuțeană Este Creată De Cornelia Dumitrescu
Ciorba rădăuțeană devine cunoscută începând cu anul 1979 în Bucovina, mai exact în localitatea Rădăuți unde Doamna Cornelia Dumitrescu – Maestru În Arta Culinară a lansat pentru prima oară „creația” sa de ciorbă rădăuțeană , la Restaurantul Nordic Rădăuți, astăzi Restaurantul Național Rădăuți, venind ca o alternativă la ciorba de burtă, pentru cei care nu tolerau foarte bine ciorba de burtă, aceasta fiind mai grea pentru digestie dar și cu niște costuri mai ridicate de producție.
Ciorba rădăuțeană era o rețetă de ciorbă mult mai ușoară dar și mai ieftin de produs, în comparație cu ciorba de burtă, deoarece ingredientul principal în ciorba rădăuțeană este carnea de pui, care înlocuiește burta de vită, mult mai greu de fiert dar și mai greu de procurat în cantități mai mari la acea vreme.
Inițial, rețeta de ciorbă rădăuțeană a fost lansată folosindu-se carnea de curcan, însă datorită prizei pe care aceasta a avut-o la clienți, a cererii foarte mari și a motivelor economice, ciorba rădăuțeană a început să se bazeze pe carnea de pui, în principal pieptul de pui, aceasta fiind o carne mai ieftină însă la fel de gustoasă și cu aceeași priză la clienți.
Ciorbă Rădăuțeană Rețeta Tradițională
Pentru o ciorbă rădăuțeană extraordinară, vă recomand un pui de casă sau găină de țară, eu personal ma descurc cu sursele de la țară, însă există zeci de grupuri unde puteți lua legătura direct cu producătorii și vă asigur că rezultatul final este la înălțime.
Ciorbă Rădăuțeană Ingrediente Pentru 12 Porții
Timpul total de preparare și fierbere al ciorbiței rădăuțene în care avem procesele de curățare, spălare și tăiere a legumelor, curățarea, porționarea și fierberea, prepararea compoziției pentru dres ciorba la sfârșit, ne vor ține în „priză” în jur de două ore jumătate, maxim trei.
Ingredientele pe care le vom folosi la gătit pentru ciorba rădăuțeană sunt:
- 1 pui în jur de 1500g (sau puteți folosi pulpele cu spate și pieptul de pui)
- 5 morcovi
- 3 rădăcini de pătrunjel
- 3 rădăcini de păstârnac
- 1 țelină medie
- 3 cepe
- 1 ardei roșu mare
- 1 gogoșar (opțional)
- 3-4 lingurițe sare după gust
- 1 linguriță rasă de piper boabe
- oțet (se foloseste după gust direct în farfurie)
Ingrediente Pentru Compoziția De Dres – Liezon „Liaison”
- 5 gălbenușuri de ouă proaspete (de preferat tot de țară)
- 400 g smântână cu grăsime peste 20%
- 3-4 linguri de făină
Ingregientele Pentru Final
- 7-8 căței de usturoi zdrobiți în mojar cu pistilul
- 4-5 linguri de oțet după gust, se folosește și direct în farfurie după gustul fiecăruia.
Preparare Ciorbă Rădăuțeană Tradițională
Știți vorba aceea:”Dați Cezarului ce este al Cezarului!”Așa că, dacă este să vorbim despre ciorba rădăuțeană tradițională, ea nu poate fi altfel decât respectând în mare parte rețeta pe care doamna Cornelia Dumitrescu a propus-o clienților săi.
Procurarea Și Porționarea Puiului
Pentru această rețetă de ciorbă rădăuțeană, am vorbit înainte cu „Tanti Ioana” furnizorul meu de la țară în care am încredere și care-mi aduce ce am nevoie, de obicei la prima oră, iar de această dată mi-a adus un pui de aproximativ 1700g ( chiar dacă în rețeta noastră greutatea puiului este de 1500 de grame, aceasta poate oscila cu câteva sute de grame, avantaj la porție… 🙂 )
Chiar dacă nu toate gospodinele vor fi de acord cu mine, eu personal, „pârlesc” puiul la foc, înainte să-l tranșez, pentru a scăpa de puful și penele mai mici care au rămas pe pielea puiului, dar și pentru că acest miros îmi aduce aminte de copilărie, când eram la bunica.
Adoptați energia pozitivă, pentru că puiul se tranșează foarte ușor, poate fi chiar relaxant dacă iubești bucătăria ca și mine. Dacă trecem cuțitul prin încheieturile de bază ale acestuia, puiul se va tranșa foarte simplu. Se începe cu tranșarea și porționarea pulpelor, apoi aripile, se scoate pieptul de pui și apoi se porționează spatele.
Puneți Bucățile De Carne De Pui La Fiert
Secretul unei ciorbe rădăuțene, la fel cum folosim și la ciorba de perișoare, este să folosiți supa de oase rețetă pe care am publicat-o atunci când am preparat delicioasa supă cremă de ciuperci.
După ce am reușit să porționăm puiul îl punem să fiarbă într-o oală în care să avem 4 – 5 litri de supă de oase, (puteți folosi și apa în cazul în care nu aveți supă de oase) cu puțină sare și spumăm regulat când este nevoie până ce carnea nu mai lasă acea spumă deasupra.
Carnea de pui va fierbe singură aproximativ 15 – 20 de minute, atâta timp cât are nevoie ca să nu mai lase spumă.
Curățarea Și Tăierea Legumelor
În timp ce avem carnea la fiert (dacă se poate cu o muzică în surdină care să ne țină spiritul pe o energie frumoasă), începem spălarea, curățarea și tăierea legumelor, de preferat este să tăiem legumele întregi în 2 – 3 bucățele, (există rețete care spun că legumele se taie în cubulețe mici și se pun la fiert, însă deja aceasta nu mai este ciorba rădăuțeană care să semene cu ciorba de burtă, ci mai degrabă o ciorbă de legume, în cazul în care nu se strecoară zeama și se lasă legumele în ea) și le adăugăm la fiert, deoarece după fierbere, acestea se vor scoate din ciorbă.
Când adăugăm legumele la fiert punem și boabele de piper pentru a-și lăsa aroma inconfundabilă.
Lăsăm ciorba să fiarbă alături de legume aproximativ 45 – 50 de minute, în funcție de intensitatea focului, însă vom verifica cu o furculiță dacă legumele sunt pătrunse bine, după care putem deja să oprim focul.
Îndepartarea Oaselor și Tăierea Cărnii Fâșii
Scoatem carnea din ciorbă și o lăsam să se răcească (să se odihnească, cum zicea bunica mea, draga de ea) aproximativ 10 minute într-un vas, sau direct pe tocătorul de bucătărie, eu îi spun „fund„, dar copiii mă corectează de fiecare dată, că „cică” denumirea lui, ar duce în altă direcție :))!
După ce s-a răcit puțin carnea, îndepărtăm pielița de pe carne, desprindem carnea de pe oase și tăiem toată carnea de pui în fâșii potrivite, să semene puțin cu fâșiile de burtă din ciorba de burtă.
Acest proces este foarte simplu deoarece carnea de pui fiartă cade aproape singură de pe oase, așa că le putem, în mare parte, deja separa direct în fâșii cu mâna.
Sfatul meu este să aveți un castron cu 2 -3 polonice de zeamă, în care să puneți carnea desprinsă în fâșii, deoarece în timpul acestui proces, carnea s-ar putea deshidrata sau usca.
După ce am reușit să tăiem toată carnea în fâșii, o introducem din nou la gătit în supa de la ciorbă și o punem din nou să mai fiarbă câteva minute, atâta timp cât vom avea nevoie să preparăm liezonul, adică – compoziția care ne va ajuta să dregem ciorba rădăuțeană și care va fi vedetă pentru intensitatea gustului unic, al acestui preparat.
Scoaterea Legumelor Din Ciorbă
Scoatem legumele cu o spumieră dacă le-ați pus în bucăți generoase la fiert sau strecurați ciorba în cazul în care ați pus legumele tăiate cubulețe.
Eu prefer să strecor zeama mai ales pentru faptul că nu vreau să „mă laude” cei care nu suportă senzația boabelor de piper sparte între dinți, așa că dacă doriți să înlăturați și boabele de piper, cel mai indicat este să strecurați zeama.
Nu este greșit dacă vreți să tăiați morcovii în cubulețe pentru a schimba puțin culoarea din ciorbă, însă în principiu ciorba rădăuțeană se finalizează fără legume, acestea le folosim doar pentru a lăsa gustul și elementele nutritive în zeama de ciorbă.
O altă variantă de ciorbă delicioasă, pe care am încercat-o deja și vă recomand să o încercați, este ciorba rădăuțeană netradițională, puțin mai consistentă, în care blenduiți sau pasați o parte din legume și le introduceți în ciorbă, în felul acesta supa va fi mai vâscoasă, mai consistentă dar și mai sățioasă .
Preparare Liezon „Liaison” , Compoziția Cu Care Se Drege Ciorba
Într-un bol, sau un castron potrivit ca mărime, adăugăm cele 400 de grame de smântână, cele 5 gălbenușuri de ouă de țară, restul de 2 – 3 linguri de făină, usturoiul zdrobit în mojar cu pistilul și amestecăm bine cu o furculiță sau cu o lingură, până ce aceasta capătă o culoare uniformă și se omogenizează foarte bine.
Separat, punem în recipientul în care am preparat liezonul sau „liaison”, 2 – 3 polonice din zeama de la ciorbă – amestecul de smântână cu gălbenușurile de ou, pentru a deveni mai lichidă și a avea o temperatură mai apropiată de cea a ciorbei cu care vrem să-l unim cu succes.
Este bine ca zeama pe care o puneți în compoziția pentru dres ciorba, să fie caldă pentru că atunci când o introducem în zeama din oala de pe foc, să nu se „taie”.
În oala cu zeama de ciorbă care fierbe ușor la foc mic, adăugăm foarte ușor liezonul amestecând regulat cu polonicul. Eu iau compoziția cu un polonic și-l introduc în ciorbă învârtind ușor deasupra ciorbei, până ce aceasta se omogenizează perfect cu ciorbița mea rădăuțeană.
Ca orice „maestru al bucătăriei„, în afară de cantitățile ingredientelor din rețetă, este nevoie să mai și gustăm, că doar noi suntem creatorii de drept al acestei minunății pe care cei dragi o vor savura, așa că după ce am adăugat liezonul, gustăm dacă este de ajuns de sărată și adăugăm și oțetul după gust.
Puteți pune oțetul la masă pentru ca fiecare să-și optimizeze cantitatea de acreală în funcție de gust.
Mai lăsăm câteva minute să fiarbă, deoarece și faina trebuie să fiarbă puțin pentru a nu cădea greu la stomac după care adăugăm și bucățile fâșii de carne de pui.
Ciorbă Rădăuțeană Servire
Ciorba rădăuțeană, ca de altfel orice ciorbă gustoasă trebuie să se servească fierbinte, atât cât permite să o mâncăm fără să ne opărim.
Nouă ne place să servim ciorba rădăuțeană alături de câteva felii de pâine puțin prăjite, foarte puțin crocante și cu un ardei iute.
Ne mai răsfățam alături de pâine proaspătă. Cine vrea își pune oțet (e bună și fără), ardei iute și extra smântână. După gust se poate presara și un pic de pătrunjel verde tocat sau alte verdețuri care vă plac.
Separat de usturoiul din compoziția de liezon, eu mai fac și un mujdei de usturoi mai păstos pentru că nouă ne place ciorba rădăuțeană puțin mai usturoiată și mai avem și încă puțină smântână la masă, dar neapărat să avem și un ardei iute lângă farfurie.
Avem pregătit de fiecare dată la masă și un borcănel de ardei iute tăiat mărunt cu care ne condimentăm puțin ciorbița după gust .
Poftă Bună!
Doamne ce gust minunat are ciorbița cu aceste minunății ca nu are cum să nu-ți plouă în gură numai când te gândești la această ciorbă rădăuțeană excepțională!
Valori Nutriționale Pentru O Porție
- Calorii: 355kcal
- Carbohidrați: 14g
- Proteine: 12g
- Grăsimi: 19g
- Grăsimi saturate: 10g
- Colesterol: 43mg
- Sodiu: 425mg
- Potasiu: 583mg
- Fibre: 2g
- Zahăr: 5g
- Vitamina A: 535IU
- Vitamina C: 8.3mg
- Calciu: 92mg
- Fier: 1.5mg
Video Ciorbă Rădăuțeană Rețeta Originală – Cornelia Dumitrescu
Aveți în acest clip, rețeta ciorbă rădăuțeană de pui în format video a Doamnei Maestru În Arta Culinară, Cornelia Dumitrescu – Mama ciorbei rădăuțene.
Îți recomand cu căldură să privești acest video Ca Sa Stii cum a luat „naștere” această minunăție de preparat românesc, povestită de creatoarea acestui minunat preparat, doamna Cornelia Dumitrescu din Rădăuți.
Pentru iubitorii de preparate alimentare vegane, există versiunea de ciorbă falsă de burtă cu smântână animală sau smântână vegetală, smântâna din caju și usturoi în care ingredientele vedetă sunt ciupercile pleutorus și care de asemenea chiar dacă nu are carne în compoziție vă asigur că este o minunăție de ciorbiță.
Puteți încerca și delicioasa rețetă de supă cremă de ciuperci, un preparat care se face rapid și este și foarte gustos!
2 comentarii
Pingback: Supa Crema De Ciuperci Cea Mai Buna Reteta - Video!
Pingback: Ciorba de perisoare cea mai buna reteta romaneasca