Ciorba de vacuță – rețeta tradițională pas cu pas – este unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, care îmbină în mod perfect gustul inconfundabil al cărnii de vită fragede cu legumele proaspete, sucul de roșii dar și al acriturii specifice dată de bors.
Această ciorbită de vacuta este nu doar delicioasă, dar și foarte hrănitoare și îți poate oferi o experiență culinară autentică, aducându-ți aminte de gusturile și aromele copilăriei.
Pentru a-ți oferi această experiență, am pregătit pentru tine o rețetă tradițională, explicată pas cu pas, care îți va arăta cum să prepari cea mai bună ciorbă de vită pe care ai gustat-o vreodată.
Această delicioasă ciorbă de vită este preferata multor români la prânz, dar și după petreceri (dacă ai avut parte de o petrecere prea nebună și ai nevoie de o spălătură stomacală).
Aceasta delicioasa ciorba de vita face parte din repertoriul culinar al familiei noastre.
Daca ar fi sa-i punem o „porecla”, probabil ar trebui sa-i spunem „Faimosul Potir de Ciorba de Vacuta al Familiei”.
Ciorbita de vacuta este deja inclusa si pe meniul restaurantelor unde mergem in vacante, astfel incat noi savuram de fiecare data cand avem ocazia, gustul ei unic si delicios.
Inca nu sunteti convinsi ca aceasta ciorba va fi o adevarata capodopera culinara?
Ei bine, cu siguranta va spun ca aceasta ciorba de vacuta, va fi mai buna decat o cina romantica.
Veti fi atat de satisfacuti de gustul acestei ciorbe de vacuta, incat nu veti mai vrea sa opritit in a savura inca o portie (sau doua, sau trei…).
Asa ca stati linistiti si pregatiti-va sa va delectati cu aceasta capodopera culinara.
Așa că ia-ți lingurița și pune-ți șorțul, pentru că aventura culinară urmează să înceapă.
Carnea De Vacuta: Daca vreti ca ciorba voastra sa fie in topul ciorbelor, secretul sta in carne cu os, nu in carnea slaba fara personalitate.
Deci, daca aveti carne de vita de la pulpa sau de la coaste, nu uitati sa adaugati si o parte de carne cu os de vita pentru a aduce acel „ceva special” in gustul final al potiunii magice.
Si daca vrei sa impresionezi papilele gustative ale „juriului” cu aceasta ciorba de vacuta de zile mari, atunci trebuie sa adaugi carne de rasol, care are o gramada de tesuturi conjunctive si cartilaje. Acesta este unul secrete pentru a-i face pe toti sa se uite la tine ca la un maestru in ale bucatariei.
Te vor aprecia ca pe un superstar culinar, iar juriul format din prieteni si familie va fi in delir de la savurarea acestei ciorbe delicioase, datorita rasolului de vita.
Zarzavatul: Hai sa vorbim despre zarzavatul magic pentru ciorba noastra de vacuta.
Avem un amestec clasic care este garantat ca ne va premia cu o ciorba care ne va face sa ne lingem pe degete: radacini de patrunjel, pastarnac, morcovi, o felie de telina.
Legumele: Vom adauga binanteles si legumele noastre perfecte pentru ciorba noastra de vacuta magica: cartofi, mazare si fasole verde – congelate vor fi la fel de bune ca si proaspate.
Si bineinteles, nu trebuie sa uitam de ceapa, care nu trebuie sa lipseasca din nicio ciorba sau supa.
Dar distractia poate continua – puteti sa adaugati si alte legume: ardei, gogosari, conopida, gulie sau orice alte legume care va fac pofta.
Ingrediente Folosite Pentru Ciorbă De Văcuță Tradițională
Cuprins:
Hai sa vorbim despre ingredientele necesare pentru aceasta ciorba de vacuta magica si delicioasa!
Lista de ingrediente de mai jos este pentru o cantitate de 6 – 7 L de ciorba de vacuta traditionala.
Dar cine a zis ca e prea multa?
Ai incredere ca o sa dispara din oala inainte sa apuci sa spui „Abracadabra”!
Dar nu-ti face griji, daca totusi va mai ramane, se poate pastra foarte bine la frigider cateva zile si o veti putea reincalzi de cateva ori.
Iar daca vrei sa atingi perfecțiunea, las-o la rece cel putin 24 de ore – gustul se va imbunatati cu fiecare minut petrecut in oala.
Deci, sa nu mai stam pe ganduri, asa ca haide-ti sa vedem ingredientele pentru aceasta ciorba de vacuta minunat:
Ciorbă De Vacuță – Rețetă Tradițională!
Autor: Ca Să Știi – Rețete!
Ingrediente: Pentru 1 oală de 6 – 7 L Cu Ciorbă De Văcuță Tradițională!
Ingrediente Pentru Preparare!
# 900 g carne de vită cu os pentru ciorbă
# 4 morcovi medii
# 3 rădăcini de pătrunjel medii
# 2 rădăcini de păstarnac medii
# 1 telină mică
# 2 cepe medii
# 3 cartofi medii
# 200 g mazăre boabe (proaspătă sau congelată)
# 200 g păstai de fasole verde (proaspete sau congelate)
# 400 ml suc de rosii, sau bulion de casă
# sare
# 2 linguri de ulei (este nevoie pentru a căli morcovul)
# 1 crengută de cimbru uscat
# frunze proaspete de leustean sau telină
Timp de preparare
30 minute
Timp de gătire
180 minute (3h)
Timp Total
210 minute (3,5h)
Ciorbă De Văcuță Tradițională Mod De Preparare
Prima etapa, fierberea carnii: Si cum sa o facem sa fie atat de frageda incat sa se topeasca in gura?
Folosind oala sub presiune, bineinteles!
Turnam apa peste carne, inchidem capacul, si asteptam ca ea sa cante ca un sarpe cu clopotei.
Dupa 50 de minute, minunata oala sub presiune (stiti deja oala minune da?) ne va oferi o carne atat de moale, incat o vom putea taia cu furculita sau poate chiar cu privirea!
Dacă totusi nu ai o oală de presiune la dispoziție, nu te panică!
Îți recomandăm un pic de antrenament pentru ca v-a trebui sa aduni spuma cu dexteritate în timp ce carnea fierbe.
Procesul poate dura cam 2 ore, dar nu dispera, încă ai timp să-ți arunci un ochi între timp si pe alte retete, pentru data viitoare!
În cazul în care totuși ești fan timpului organizat și preferi să te bazezi pe o „oală minune”, poti sa te gandesti la achizitionarea uneia.
După ce carnea și-a făcut drumul prin apa clocotita, scoateti-o din oală și lasti-o să se odihnească într-un castron, așa cum faceti după ce terminati antrenamentul la sala.
Supa limpede și aromată o puteți muta într-o oală nouă curată, fiind minunat de gustoasa si pregătită să-și primească toate celelalte ingrediente.
Acum ca am lasat carnea sa se racoreasca, pregatim cutitul ca sa taiem carnea in cuburi egale de 2-3 cm.
Daca iese putin stramba sau un cub mai mare, n-avem panica, nu-s la concursul de frumusete, important este ca ciorbita v-a fi delicioasa.
Etapa a doua pregatirea zarzavatului si a legumelor pentru ciorba de vacuta:
Si cum sa facem asta mai bine decat la fel ca la orice ciorba, adica sa taiem zarzavaturile in cubulete potrivite, incat sa para ca sunt zaruri de table de 0,4 – 0,5 cm?
Sa vedem cine va castiga la „table” in farfurie, mai ales cu gura plina!
Ceapa v-a fi si ea tocata marunt, si daca avem deja fasolea verde tăiată în bucățele de 3-4 cm, putem să ne concentrăm pe alimentul nelipsit din ciorbe si anume; cartoful.
Dar hai să fim sinceri, cartofii nu sunt niște modele de frumusețe, așa că putem să-i taiem in cubulete, exact cat este nevoie pentru a nu-i distruge în ciorba.
Uul dintre secretele pe care le-am invatat de la matusa mea este ca, morcovul taiat in cubuletele pentru ciorba, trebuie sa fie tratate cu respect; adica sa fie calit intr-o craticioara cu putin ulei (cele 2 linguri pe care le-am mentionat in ingrediente mai sus) pentru a deveni mai dulce si mai aromat.
Aveti grija va rog, ca morcovul sa nu se transforme in „prajit-ura” :), pentru ca el are nevoie sa fie doar putin calit la foc mic in timp ce vom amesteca mereu.
Etapa a treia: Deci, zanele mele dragi, acum incepe adevarata magie!
Intr-o oala maricica si cocheta, adaugam zarzavatul tocat, morcovii nostri caliti care au fost la rasfatati mai devreme si o crenguta de cimbru uscat.
Acum, aceasta oala va fi ca o sauna, unde zarzavatul nostru se va relaxa si se va bucura de privilegiile unui SPA, pana cand fiecare membru se va simti exact ca intr-o ciorba.
Dupa aceasta „calatorie” de 20-25 de minute, este timpul sa adaugam si carnea, ceapa tocatata si cartofii in cubulete.
Le vom lasa sa se joace in oala noastra pentru 15-20 de minute.
Acum, avem nevoie sa gustam si sa o potrivim cu sare.
In sfarsit, adaugam magicul duo de mazare si fasole verde, care nu necesita mult timp pentru a fi gata.
Sa nu uitam sa adaugam si sucul de rosii, care va transforma ciorba noastra intr-o adevarata opera de arta.
Finalul: Ei da, am ajuns in sfarsit la final zana a bucatariei!
Ciorba noastra de vacuta este colorata si stralucitoare, ca un diamant in lumina soarelui.
Acum, trebuie sa stingem focul si sa-i dam putin ragaz sa se odihneasca cum spunea bunica mea.
Si pentru un plus de savoare, aruncam frunzele proaspete de leustean sau telina in oala si le lasam sa se simta importante.
Daca ne place un pic mai acra, apucam o sticla de bors si-l punem in ciorba la sfarsit.
Dupa toata aceasta calatorie, urmeaza sa ne relaxam si sa ne bucuram de cea mai minunata si delicioasa ciorba de vacuta ca o regina la palat.
Servirea Ciorbei de Vacuță Tradițională
Daca vrei sa stii cum se serveste ciorba, Trebuie sa stii ca in general ciorba se serveste in farfurii adanci sau boluri generoase.
Pentru o portie generoasa, se vor servi aproximativ 70 de grame de carne si aproximativ 400 de grame de ciorba cu legume.
Dar bineinteles, asta depinde foarte mult de cat de pofticios esti si cat de mult iti place ciorba!
In plus, pentru cei care iubesc gustul picant, se pot pune alaturi de ciorba, ardei iute, care sa-i dea o savoare extra.
In schimb, pentru cei care prefera un gust mai dulceag, se poate adauga o lingura, doua, de smantana sau de iaurt direct in farfurie, care sa-i dea ciorbei un gust mai cremos si mai delicat.
Acum se vede contributia oalei minune, deoarece avem bucatelele de carne de vita atat de fragede, incat se vor topi in gura ca o bucata de ciocolata in soare!
Si nu doar atat, dar si zarzavaturile noastre vor fi fierte exact asa cum trebuie.
Iar gustul acestei ciorbe va fi atat de delicios, incat iti va face limba sa danseze de fericire!
Plus, arata si foarte fancy cu culoarea ei faina si cu legumele care sar in ochi.
Indiferent de cum o servesti, ciorba ramane un preparat traditional romanesc, care se serveste intotdeauna cu multa pofta si cu mare dragoste!
Glumeee!
1. Cum se numește o vită care își face bine treaba în ciorbă?
O vită de succes.
2. Ce spune o bucățică de carne de vită înainte să se scufunde în ciorbă?
La revedere, lume crudă!
3. Cum se numește o vacă fericită într-o oală de ciorbă?
Ciorba de vacanță!
4. De ce nu se face ciorba de vita cu carne de dinozaur?
Pentru ca, carnea de dinozaur este prea veche!
5. Ce face o vita cand ii este servita o portie de ciorba prea mica?
Muge dupa inca una!
6. Care este cel mai bun ingredient pentru o ciorba de vita?
Pofta de mancare!
7. Ce zice ciorba de vita a doua zi?
„Nu ma mai mancati asa de mult, ca raman fara carne!”
Poftă magic de bună!
Un comentariu
Pingback: Ciorba de pui a la grec - reteta clasica simpla gust intens!