Ciorbă De Perișoare
Cuprins:
Ciorba de perisoare este ca o dragoste de vara – iti umple sufletul de caldura si iti face burta sa fredoneze fericita.
Fie ca vorbim de ciorba de perisoare sau de borsul de perisoare, noi suntem fanii numarul unu.
Reteta este una clasica si iti vom arata cum sa faci perisoarele pufoase si cum sa obtii o ciorba care sa te faca sa te simti ca o zana in bucatarie.
Vom fi indragostiti de gustul acrisor si de multitudinea de verdeata care ne v-a transporta in al noualea cer cu doza de smantana.
Reteta e usoara dar si sanatoasa in acelasi timp, si garantam ca o va iasa de prima.
Ciorba de perișoare se află în topul preferințelor românilor de pretutindeni, mai ales.
In general ciorbele sunt printre cele mai savurate preparate culinare de care majoritatea românilor se bucură aproape în fiecare zi.
Stramosii nostri zane ale bucatariei, au inventat o multime de ciorbe de care suntem mandrii: ciorba de burta, ciorba de vacuta, sau vestita inventie a Doamnei Cornelia Dumitrescu – maestru in arta culinară ciorba radauteana.
Toate zemoasele astea sunt la fel de aromate si gustoase.
Si nu demult am publicat si o reteta de ciorba de pui a la grec, care e pur si simplu divina.
Asa ca, daca esti in cautarea unor delicii culinare, ai ajuns la locul potrivit.
Cand esti flamand, friguros sau obosit, nimic nu-ti mai poate face ziua mai buna decat o ciorbita calda si gustoasa, plina de arome si consistenta, care-ti trece pe langa gat fara sa observi si iti mangaie delicat stomacul.
Mai jos vă voi prezenta cea mai bună rețetă de ciorbă de perișoare!
Bucătăria românească aproape că nu poate exista fără ciorbe, acestea jucând un rol foarte important în obiceiul culinar românesc.
Ciorbele sunt consumate ca fel principal în special la prânz.
Ciorbele Se Află În Topul Bucătăriei Românești
În topul felurilor de ciorbe din bucătăria românească pe care românii le preferă în familie dar și la restaurant, mai ales la prânz, se află ciorba de perișoare, ciorba de burtă, ciorba de văcuță dar și ciorba de pui, ciorba rădăuțeană sau ciorba de legume.
Ciorbele se află în top și când vine vorba de petreceri sau sărbători.
Gândiți-vă la o ciorbă de burtă sau de potroace după ce ați petrecut înainte până noaptea târziu cât de binevenită este, nimic nu se compară cu o gustoasă ciorbă fierbinte, care să alunece în stomac a doua zi.
Dacă și dumneavoastră sunteti gurmanzi ca mine, cu siguranță iubiți gustul unic al unei ciorbe de perișoare calde și gustoase, care are puterea de a activa papilele gustative inundate de salivă și care parcă este plină de nerăbdare să însoțească aceste amestecuri de ingrediente aromate din ciorba de perișoare în călătoria lor spre stomacul nostru înfometat.
Citeste si articolul: Ciorba Radauteana!
Știți vorba aceea; Deja îmi plouă în gură!
O ciorbă gustoasă și spațioasă de perișoare se prepară cu o grămadă aleasă de legume și bineînțeles cu ingredientul vedetă, perișoarele, construite din carne de porc tocată în amestec cu orez, dublate de aromele condimentelor naturale, cimbru și leuștean, pe care o dregem la sfârșit cu gălbenuș din ou proaspăt de găină de curte și smântână și pe care o vom acri cu un borș de huști făcut în casă sau din comerț.
Fiecare gospodină poate decide, în funcție de gust, cantitățile ingredientelor pe care le folosește, ciorba de perișoare fiind un preparat culinar care poate fi savurat cu succes în orice anotimp.
Ingrediente Ciorba de Perișoare Rețeta
O rețetă de ciorbă de perișoare, rețetă generoasă pentru o familie frumoasă (bunici, părinți, copii), pe care o putem adapta în funcție de numărul persoanelor care vor savura această gustoasă ciorbă de perișoare. Iată ce ingrediente vom pune pentru ne rămâne la final o oală de ciorbă de perișoare de aproximativ 3 litri.
Ciorbă De Perișoare – Rețeta Clasică!
Autor: Ca Să Știi – Rețete!
Ingrediente Pentru Preparare!
# 600 de grame de carne slabă fără grăsime, tocată ( de porc sau amestec de porc cu vită)
# 2 cepe medii
# 6-7 linguri de orez
# 3 ouă (de preferat de casă)
# 1 linguriță de paprika dulce
# 3 morcovi medii (îi vom tăia în cubulețe potrivite)
# 2 ardei
# 1 fir de păstârnac
# 1 țelină mică
# 1 rădăcină pătrunjel
# 1 gulie
# 3 litri supă de pui sau vită (Click aici pentru rețetă supă de pui sau supă vită făcută în casă!)
# 3 – 4 roșii mari sau 400 ml suc de roșii ori pastă concentrată de roșii.
# 250 grame smântână cu grăsime peste 20%
# Verdețuri: leuștean, pătrunjel, mărar verde.
# Sare și piper după gust
# 1 adrei iute – opțional
# Acreală după gust; de preferat borș sau dacă anotimpul permite, boabe de struguri verzi zdrobite sau zeama de la o lămâie ori oțet dacă vă place gustul.
Timp de preparare
30 minute
Timp de gătire
60 minute (1h)
Timp Total
90 minute (1,5h)
Compoziția Și Modelarea Perișoarelor
Ingredientele vedetă ale unei ciorbe de perișoare sunt bineînțeles perișoarele.
Personal prefer să folosesc carne proaspăt tocată, pentru a elimina ideea că acea carne tocată din comerț ar putea fi „mai puțin proaspătă”.
Pentru ca perișoarele să fie și gustoare și bine legate și să nu se sfărâme în timpul fierberii, este nevoie să urmăm câțiva pași, care ne vor ajuta să nu dăm greș.
7 Pași Pentru Perișoare Perfecte
- Într-un bol se pun cele 600g de carne tocată,
- Se adaugă orezul care a fost prefiert înainte,
- Se adaugă și una dintre cele două cepe tocate foarte mărunt pentru a se omogeniza bine,
- Se adaugă albușurile de la cele trei ouă, iar gălbenușurile le păstrăm pentru a drege ciorba,
- Se adaugă o legătură de pătrunjel verde tocat foarte fin,
- Se adaugă sarea și piperul după gust și o linguriță de paprika dulce,
- Se frământă foarte bine compoziția, până devine o pastă bine omogenizată.
Perișoarele Tari Se Fac Cu Puțin Orez Sau Deloc
Pentru ca perișoarele să fie mai legate și să fie puțin mai tari, este mult mai bine să folosiți foarte puțin orez.
Pentru a avea în ciorbă perișoare mai tari, puteți încerca varianta de perișoare fără orez și de asemenea să nu folosiți prea multă ceapă în compoziție, iar de asemenea cepa să fie tăiată fin, pentru că altfel riscați ca acestea să se destrame mai repede în timpul fierberii.
Secretul unor perișoare bine legate este să folosiți o carne macră care să aibă în compoziție puțină grăsime, deoarece dacă folosiți carne cu grăsime mai multă veți risca ca perișoarele să se sfărâme în timpul fierberii.
Modelarea Bilelor De Perișoare
Din compoziția de perișoare modelați, cu aproximație în funcție de câte porții doriți să aveți, bile de perișoare de aproximativ 3 centimentri.
Eu socotesc să fie între 5 și 7 perișoare la o porție, vorba bunicului meu; Să fie bogăție draga mea!
Ciorba De Perișoare Rețetă
Prima fază și poate cea mai puțin plăcută pentru cele mai multe dintre noi gospodinele este cea a curățării și tăierii legumelor.
Recunosc că și eu simt la fel atunci când timpul mă presează.
Vă sfătuiesc să încercați să preparați această ciorbă de perișoare dacă nu ați făcut-o deja, înlocuind apa în care veți fierbe legumele și apoi perișoarele, cu supa de oase de vită sau de pui făcută în casă.
Vă asigur că ceea ce va ieși la sfârșit va fi o minunăție de ciorbă de perișoare cu care veți încânta papilele gustative a celor care o vor consuma.
Tăiați Legumele Cubulețe
Revenind la prepararea ciorbiței de perișoare, după ce ați spălat și curățat toate legumele și ați pus cei 3 litri de supă de oase de vită în oală pentru a se încălzi la un foc mediu, tăiați morcovii împreună cu păstârnacul, pătrunjelul, țelina, ardeiul, roșiile și gulia cubulețe sau la fel de bine le puteți da printr-o răzătoare.
Ceapa Se Taie În Formă De Solzi Mici
Tăiați ceapa în formă de solzișori fini, iar din aceste două cepe, aproximativ o treime o veți folosi în compoziția de carne pentru perișoare.
Îndepărtați Coaja De La Roșii Înainte De A Le Tăia
Pentru a îndepărta mai ușor coaja de la roșii înainte de a le tăia cubulețe, eu le opăresc puțin înainte.
Separat, într-un castron, adăugați două polonice din zeama în care fierb legumele, peste pasta de roșii pentru a se dilua și a se omogeniza mai bine cu zeama din ciorbița de perisoare.
Legumele Vor Fierbe Aproximativ 20 De Minute
Lăsați să fiarbă legumele în clocot, aproximativ 20 de minute, după care este momentul să adăugați perișoarele – mândrele vedete din ciorbița de perișoare.
Perișoarele Vor Fierbe Aproximativ 25 De Minute
Adăugați perișoarele și lăsați-le să fiarbă în compoziția corbiței pentru încă aproximativ 25 de minute până ce acestea vor începe să iasă la suprafață.
Puteți să probați dacă și interiorul este făcut, prin „sacrificarea” unei perișoare pe care o tăiați în două.
Pasta De Roșii
După ce au fiert și perișoarele adăugați compoziția din amestecul de pastă de roșii cu cele doua polonice de zeamă din ciorbă și lăsați să mai dea în câteva clocote.
Cu Ce Se Acrește Ciorba De Perișoare?
Fiecare gospodină decide cu ce să acrească ciorba de perișoare în funcție de gust.
În general ciorba de perișoare se poate acri cu borș, zeamă de lămâie, oțet sau o variantă pe care eu personal o folosesc primăvara, boabe de struguri zdrobite.
Ciorba De Perișoare Cu Borș
Din experiență, pot spune că ciorba de perișoare este de preferat să fie acrită cu un borș acru natural, din toate variantele pe care le-am încercat până acum.
Ciorba De Perișoare Cu Lămâie
La fel de bine puteți să acriți ciorba de perișoare și cu zeama de la o lămâie sau cum am spus mai sus, dacă anotimpul vă permite, puteți încerca să folosiți zeama de la boabele de struguri verzi zdrobite, care vor da un gust unic și răcoros.
După ce ați adăugat acreala în ciorbița de perișoare, mai lăsați să mai dea în câteva clocote timp de aproximativ 5 minute.
Se Drege Ciorba Cu Smântână Și Gălbenușuri De Ou
După ce ați oprit focul, peste cele 250 grame de smântână, adăugați cele 3 gălbenușuri pe care le-am separat de albușurile folosite la compoziția pentru perișoare, puneți treptat un polonic sau două din zeama de la ciorbă, apoi turnați-o peste ciorbă, amestecând ușor pentru a se omogeniza uniform.
Servirea Ciorbiței De Perișoare
După ce ați dres ciorbița de perișoare cu amestecul de smântână și albuș de ou, puteți adăuga frunzele de pătrunjel și leuștean deasupra apoi puneți capacul pentru a infuza aroma verdețurilor.
Puteți să serviți ciorba de perișoare fierbinte și să puneți verdeața într-un recipient pentru ca fiecare să se servească după gust, în acest mod aroma verdețurilor va fi mai puternică.
Supa De Oase De Vită
V-am lăsat deja un link pentru rețeta pentru supa de oase de vită sau de pui la ingrediente, însă pentru orice eventualitate puteți da CLICK AICI pentru a vedea rețeta mea de supă de oase de vită sau de pui, care cu siguranță va schimba mult în bine, gustul ciorbiței de perișoare.
Preparare Ciorbă De Perișoare Rețetă Cu Ardei Iute
Dacă faceți parte ca și mine din categoria persoanelor care apreciază o ciorbiță de perișoare aromată în care se simte puțin gustul unic al unui ardei iute, atunci veți pune odată cu legumele la fiert și un ardei iute tăiat mărunt.
Ideea este să puneți ardeiul iute la fiert de la început, odată cu legumele pentru a împrumuta doar aroma ardeiului iute și nu iuțeala care ar putea fi deranjantă pentru cei care nu mănâncă condimentat.
Noi avem pregătit de fiecare dată la masa un borcănel de ardei iute tăiat mărunt cu care ne personalizăm după gust ciorbița de perișoare.
O minunăție de explozie de senzații papilo gustative, Doamne că iar îmi plouă în gură!
Ciorba De Perișoare Valori Nutriționale
Valorile nutriționale sunt calculate pentru o porție medie de ciorbă de perișoare și de asemenea aceste valori nutriționale depind de cantitățile folosite de fiecare gospodină în funcție de gust.
Dacă folosiți ingredientele pe care vi le-am prezentat mai sus, valorile nutriționale pe care ciorba de perișoare vi le va oferi într-o portie sunt acestea:
- Calorii: 227kcal
- Carbohidrați: 23g
- Proteine: 14g
- Grăsime: 5g
- Grăsimi saturate: 3g
- Colesterol: 45mg
- Sodiu: 357mg
- Potasiu: 780mg
- Fibre: 3g
- Zahăr: 5g
- Vitamina A: 850IU
- Vitamina C: 8,3mg
- Calciu: 81mg
- Fier: 2,7mg
Pofta buna!
Citeste si articolul: Fasole cu ciolan afumat!
3 comentarii
Pingback: Supa Crema De Ciuperci Cea Mai Buna Reteta - Video!
Pingback: La multi ani, cele mai frumoase mesaje, urari si felicitari
Pingback: Ciorba Radauteana Cu Pui Reteta Traditionala Din Bucovina