Cele Mai Bune 3 Diete Pentru Un Stil De Viață Sănătos

Cele mai bune 3 diete!

Cele mai bune 3 diete care te vor ajuta să-ți organizezi cel mai bine dieta pentru o viață sănătoasă, pe termen lung. Învață în acest articol un stil de viață care te va face fericit: Minte sănătoasă în corp sănătos!

Oricât de multe așteptări am avea de la noi, de la familie, cunoștințe și de la viață în general, trebuie să fim conștienți că aceste așteptări vin de cele mai multe ori cu dezamăgirile aferente, iar dacă vrei să schimbi ceva la tine va trebui să-ți găsești motivația pentru a acționa ACUM și să stabilești dacă este URGENT pentru tine sau doar important.

Viața din zona noastră de confort după care toți alergăm, dar și stilul de viață agitat care ne face să muncim pentru a obține acest stil de viață al bunăstării din ultimele decenii vine la pachet de cele mai multe ori cu sacrificarea timpului nostru în cea mai mare parte a lui făcându-ne să adoptăm conștient sau inconștient un stil de viață dezorganizat.O dieta un stil de viata 2

Este deja o certitudine când vorbim despre această estimare, că în lume dar în Romania în special, mai bine de jumătate din populație, în special adulți, caută soluții pentru a slăbi, însă din păcate o parte se opresc la a se resemna, o altă parte la a se informa din surse greșite și care nu au nici o bază de studiu real dar nici măcar nu sunt susținute de logică apoi renunță și ei și abia o mică parte studiază ce înseamnă cu adevarat nutriția în simplitatea ei și aplică ceea ce a învățat din informațiile utile din manualul cu instrucțiunile de folosire pentru o viață sănătoasă fără doctori și medicamente.

Dacă ai ajuns aici, te asigur că primul pas l-ai făcut deja și ajutorul în această direcție este pe drum, iar pentru a putea pierde în greutate, va trebui să-ți modifici modul  de a gândi, de a te organiza și bineînțeles să alegi o DIETA ca stil de viață. În acest sens voi continua să-ți prezint mai departe cele 8 diete care te vor ajuta să te organizezi și care te vor motiva pentru a începe cu cel mai potrivit și eficient plan care ți se potrivește.

Știi deja că sunt zeci de diete, multe dintre ele se contrazic, altele vin să te convingă că îți vor reduce pofta de mâncare, există acele diete care te consiliază să fii atent  la aportul de calorii, carbohidrați sau grăsimi, majoritatea încearcă să te convingă că aceasta este calea pe care trebuie să mergi pentru a obține beneficii, pierderea în greutate, o forma maximă și o sănătate de campion.

Dar hai să începem cu cele mai bune 8 planuri de top pe care le poți introduce în dietă și care te vor ajuta garantat să ajungi la greutatea ideală, dar să și câștigi o stare generala de sănătate  care te va face să simți că ai renăscut.

1. Dieta Post intermitent

Dieta post intermitent este foarte cunoscută sub denumirea de intermittent fasting și este cea mai în vogă dietă din SUA, mai ales pentru faptul că majoritatea vedetelor, influencerilor de lifestyle dar și multor milioane de oameni, au adoptat-o ca stil de viață fiind considerată una dintre cele mai eficiente diete la momentul actual.

  • Dieta post intermitent este bazat pe 3 cicluri circadiene

Eficiența postului intermitent bazat pe ciclurile circadiene folosește o logică pe care dacă o înțelegi ai învățat totul despre nutriție, reconstrucție și detoxifiere.

Postul intermitent se bazează pe o strategie dietetică care folosește trei cicluri circadiene și anume:

Ciclurile circadiene pentru dieta postului intermitent

1. Ciclul circadian de alimentare între orele 12.00 – 20.00

În această etapă de alimentare organismul are active majoritatea funcțiilor care-l vor ajuta în digestie și absorbția alimentelor din colon.

2. Ciclul circadian de reconstrucție 20.00 – 04.00

În această etapă de reconstrucție a organimului avem timpul optim în care organismul se poate regenera, cu condiția să-l lăsăm să facă asta în această perioadă și să nu punem presiune pe el activând procesul de digestie.

Recomandabil aici ar fi ca ultima masă să fie până în ora 19.00 și ideal o masă bazată pe o alimentație ușoară, care să părăsească cât mai repede stomacul și să treacă în colon unde începe procesul de absorbție.

3. Ciclul circadian de detoxifiere 04.00 – 12.00

Ciclul de detox este etapa în care corpul este programat să maximizeze activitatea de eliminare a toxinelor, resturilor metabolice rezultate din procesele de digestie, absorbție, reconstrucție și finalizând cu evacuarea.

Dieta Postul intermitent casastii.ro 2

  • Dieta post intermitent 5 plus 2 zile

Surprinzător parcă, majoritatea culturilor religioase recomandă cumva această dietă a postului intermitent 5:2, ca stil de viață de mii de ani, care cu siguranță ajută la o viață sănătoasă și mai evoluată din punct de vedere spiritual.

Această dietă a postului intermitent împarte cele 7 zile ale săptămânii în 5 plus 2 zile. În cele 5 zile poți consuma la liber fără să ții cont de cantitatea de calorii, iar în cele 2 zile care trebuie neapărat să nu fie consecutive exact ca în cazul postului creștin, unde miercurea și vinerea sunt zile de post, doar că în aceste zile aportul caloric să fie între 500 și 600 de calorii și în nici un caz cartofi prăjiți care din păcate sunt toxici și sunt de asemenea adevărate bombe calorice.

Chiar dacă în dieta postului intermitent 5 plus 2 poți consuma la liber orice ALIMENT SĂNĂTOS, asta nu înseamnă că va funcționa dacă aportul caloric va fi unul exagerat, deci în concluzie, poți mânca aproape tot ce dorești atâta timp cât nu o faci împotriva organismului tău care are totuși limite în digestia și absorbția de alimente.(1)

  • Dieta postului intermitent 16 ore plus 8 ore din cele 24

În dieta postului intermitent există mai multe variante însă noi vom vorbi despre cea mai cunoscută metoda de post intermitent, și anume metoda postului intermitent 16 cu 8.

Această variantă a postului intermitent împarte cele 24 de ore ale unei zile în două părți. Cea de 16 ore de pauză în care organismul are libertatea de a se ocupa de reconstrucție, detoxifiere și evacuare și partea a doua de 8 ore, în care organismul va fi ocupat cu alimentarea, digestia și absorbția.

Reguli pentru ca dieta postului intermitent să fie eficienta:

  • În dieta 5 plus 2, chiar dacă în cele 5 zile nu postești, poți consuma la liber aproape orice, nu se va mări consumul de alimente.
  • În fiecare zi este foarte importantă hidratarea mai ales deoarece organismul uman conține peste 70% apă iar aceasta este extrem de importantă la nivel celular, detoxifiere, limfatic etc.
  • De asemenea pentru rezultate foarte bune, recomandarea este să se evite alimentele cu aport caloric foarte mare: în special produsele lactate care sunt un puternic congestionant al limfei, alimentele procesate, alimentele fast-food sau produsele de patiserie si bineînțeles dulciurile.
  • Sportul ajută la arderea de calorii,  tonifierea musculară, dar este considerat „pompa” sistemului limfatic acesta fiind asociat cu sistemul de canalizare al organismului iar aici foarte important este sportul deoarece acesta este activat prin intermediul mișcării iar sportul va ajuta la obținerea rezultatelor mai bune și mai rapide deoarece limfa va circula și eliminarea reziduurilor va fi una mult mai eficientă.

În concluzie, postul intermitent are beneficii nelimitate și poate fi adoptat ca stil de viață și sunt deja studii confirmate că acesta vine la pachet cu accelerarea procesului de anti-îmbătrânire și îmbunătățirea sănătății creierului, reducerea inflamației generale din organism prin reducerea reacțiilor acide generat de PH-ul scăzut în procesul de digestie, accelerarea arderii grăsimilor, protejând în același timp masa musculară și multe alte zeci de beneficii despre care vom vorbi într-un articol dedicat special postului intermitent.

2. Dieta bazată pe consumul de plante

Nu este o noutate pentru nimeni faptul că dietele pe bază de plante, legume, fructe și semințe câștiga tot mai mulți „adepți” în ultimii ani în urma tot mai multor dovezi că aceasta este o variantă de nutriție pro viață.

Începând cu anii 2000 consumul de alimente din categoria lactate a scăzut cu peste 30%, iar în urma noilor studii care au demonstrat că principala proteină din lapte, și anume cazeina este principalul „inculpat” care favorizează creșterea și dezvoltarea cancerului, accelerează apariția diabetului de tip 1 și scleroza multiplă.

În ultimii ani tot mai multe persoane care își doresc un stil de viață sănătos au înlocuit produsele lactate de origine animală cu laptele de cocos, de migdale sau ovăz.

Studii realizate peste ocean relatează că peste 40% dintre consumatori au accentuat consumul de alimente pe bază de legume și mai mult de 70% dintre ei au redus consumul de carne în ultimii ani, în special carnea roşie și cea procesată.

Această variantă de dietă bazată de plante este un stil de viață care nu doar că vă ajută să slăbiți, însă vine cu un bogat aport de antioxidanți, aminoacizi, minerale și vitamine, materiale necesare regenerării organismului uman.

În dieta bazată pe plante se află vegetarianismul și veganismul acestea fiind doua dintre cele mai cunoscute si răspândite variante de nutriție ca stil de viață în care produsele de origine animală, ouă, lactate și carne sunt excluse din motive de sănătate, etice și de protecție a mediului dar mai ales datorită faptului că pentru digestia acestora, organismul consumă foarte multă energie pentru a fi descompuse și asimilate.

În procesul de digestie al produselor de origine animală, nu doar că se depune un efort din partea organismului, însă sunt eliberați și acizi foarte mari necesari descompunerii alimentelor, acest proces fiind unul foarte mare comparativ cu digestia alimentelor vegetale. (2)
– Mediu acid în nutriția bazată pe alimente de origine animală 
– Mediu alcalin în nutriția bazată pe alimente de origine vegetală 

  • Dieta Flexitariană

Există totuși și diete mult mai flexibile decât dieta strict bazată doar pe plante, iar aceasta este dieta flexitariană, ce se bazează pe produse vegetale dar care permite consumul în cantități moderate de produse de origine animală.

Dieta flexitariană se adresează persoanelor semi vegetariene care își doresc un stil de viață cât mai sănătos însă nu se pot despărți total de produsele în special din carne.

Dieta Flexitariana

În cartea The Flexitarian Diet, autoarea Dawn Jackson Blanter scrie despre un nou stil de nutriție care plasează „adepții” în categoria vegetarienilor flexibili. Dieta flexitariană este mult mai ușor de adoptat deoarece în afara produselor vegetariene, poți introduce ocazional carne si pește.
În  Dieta Flexitariană nu există reguli stricte ca în cea vegetariană sau raw vegan, lăsându-ți flexibilitatea să introduci ocazional carne de calitate superioară, crescută natural, dar care te îndrumă să consumi cât mai multe fructe, legume și semințe, în această situație nu rămâi concentrat pe faptul că trebuie să renunți la produsele animale, ci doar să te concentrezi pe calitate și nu pe cantitate.

Concluzia este că în dieta flexitariană nu există reguli care să te facă să te gândești la ea ca la o dietă ci mai degrabă aceasta te ajută în adoptarea unui stil de viață, încurajând consumul de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale (preferabil fără gluten), și care îți permite flexibilitatea consumului moderat de produse animale ceea ce face din dieta flexitariana un stil de viață accesibil și ușor de adoptat.

  •  Dieta Vegetariană

În dieta vegetariană pasul este mai îndrăzneț decât în cea flexitariană prin excluderea totală a produselor de origine animală, dar și a tuturor produselor care derivă din animale și anume, gelatina, zerul, cazeina și albumina.

Dieta vegetariana

Există studii pe grupuri de 1000 de persoane care au demonstrat că persoanele care urmează o dietă vegetariană care se bazeaza exclusiv pe  plante au pierdut între 2 și 3 kg mai mult spre deosebire de cei care țin dieta flexitariană în care produsele de origine animală sunt acceptate.

Dietele bazate pe consumul de plante vin la pachet cu foarte multe alte beneficii, printre cele mai importante sunt acelea că scad riscul de afecțiuni cardiace, al apariției cancerului dar și al diabetului.

3. Dietele „low-carb” cu conținut scăzut de carbohidrați

Dietele care se bazează pe un conținut scăzut de carbohidrați sunt printre cele mai populare diete pentru slăbit câștigând din ce în ce mai mult teren pe plan mondial printre iubitorii de minte sănătoasă în corp sănătos.(3)

Cele mai populare diete cu conținut de carbohidrați mic sunt:

  • Dieta Atkins

Dieta Atkins are 4 etape sub care se desfășoară, iar pe toată durata acestei diete este necesar consumul a minim 1,5 litri de apă în fiecare zi și obligatoriu minim 30 de minute de sport zilnic.

Dieta Atkins

Etapa de inducție

În această primă etapă organismul se va învăța cu consumul redus de carbohidrați, deoarece în etapa de inducție este permis să consumi doar cele 20 de grame de carbohidrați pe zi
și doar anumite legume cu conținut mic de carbohidrați. În etapa de inducție se va pune accentul pe proteinele din carne de vită, pui, pește, ouă, uleiuri vegetale și unt.

Etapa de slăbire constantă

Această a doua etapă, care de altfel este puțin mai mare, trebuie ținută până când se ajunge la greutatea ideală. În această etapă slabirea este constantă în jur de un kilogram într-o săptămâna. Calculul kilogramelor pe care vrei să le pierzi se face luând în calcul și prima etapă iar dacă vei vrea să slăbești 8 kilograme și în prima etapă ai slăbit deja 2 kilograme, etapa de slăbire constantă va dura încă 6 săptămâni. În etapa de slăbire constantă se va putea crește cantitatea de carbohidrați cu 5 grame, deci în total vor fi 25 de grame, iar cantitatea de salată pe care o vei avea lângă proteine se va putea mări. În această etapă se pot consuma de 2-3 ori pe săptămână fructe de pădure sau mere. De asemenea în etapa de slăbire constantă sunt permise, de 2-3 ori pe săptămână, nucile și semințele de preferat să fie hidratate, se pun cu 8 ore înainte de a fi consumate în apa, (nuci braziliene și nuci pekan, alune de pădure, migdale, arahide, semințe de dovleac, caju, semințe de floarea soarelui, muguri de pin).

Etapa de echilibrare

După ce ai terminat etapa de slăbire constantă și ai ajuns deja la greutatea ideală, se va pune accent pe etapa de echilibrare unde se va stabiliza metabolismul și se va ajuta organismul să se învețe cu această nouă greutate, avându-se în vedere menținerea acestei greutăți.
Această etapă este sensibilă în sensul că dacă te vei relaxa este posibil ca organismul să încerce efectul yoyo, pentru a reveni la greutatea inițială și deci a se îngrasa din nou efect care poate provoca și dezechilibre nutriționale.
Și în etapa de echilibrare se va crește cantitatea de carbohidrați cu încă 5 grame la fel și cantitatea de salată, dar va trebui monitorizata greutatea zilnic deoarece aceasta trebuie menținută la fel, iar dacă greutatea începe să crească se va trece din nou în etapa de slăbire constantă pentru încă trei săptămâni.

Etapa de menținere

Practic această etapa de menținere este o prelungire a etapei de echilibrare, dar în care se va crește treptat cantitatea de carbohidrați, dar care să nu depășească mai mult de 80 de grame de carbohidrați pe zi.
În etapa de menținere se va crește treptat și cantitatea de semințe și fructe care se vor consuma în fiecare zi și diferența va fi ca în această etapă se vor introduce de doua ori pe săptămână un maxim de 2-3 pătrățele de ciocolată neagră.

  • Dieta ketogenică sau keto

Succesul dietei ketogenice este deja foarte cunoscut și se bazează pe un calcul destul de simplu. În dieta ketogenică, practic în fiecare zi se va ține cont să se împartă cantitatea de alimente în:
65% grasimi (sănătoase, exclus fast-food sau prăjeli)
30% proteine
5% glucide

dieta ketogenica

Dieta keto are doua etape de acțiune:

Etapa de atac

În etapa de atac se vor înlocui cele 3 mese principale (mic dejun, prânz și cină) cu cele 4 mese. Ideal este ca prima masa sa fie dimineata in jur de ora 8.00, a doua masă să fie la ora 11.30, a treia masă la ora 15.00 și ultima masă la ora 18.30. Se va ține cont ca în această etapa de atac se vor mânca cu 500 calorii mai puțin decât în etapa de menținere  pentru a forța  organismul să ardă mai mult din „depozit”. Această etapă de atac trebuie să dureze maxim 2 săptămâni, recomandarea fiind ca bărbații să consume un maxim de 2000 de calorii iar femeile 1500 de calorii.

Etapa de menținere

Această fază de menținere se aseamănă cu faza de atac, diferența constă în faptul că acum se va crește cantitatea de calorii consumate, la bărbați 2500 de calorii iar la femei 2000 de calorii.
În această etapă de menținere se vor putea adauga maxim 1-2 felii de pâine integrală pe săptămână. Etapa de menținere se poate ține până când se ajunge la greutatea ideală și maxim 1 lună.
La fel ca la dieta Atkins și la dieta ketogenică se vor consuma în fiecare zi un minim de 1,5 litri de apă și de asemenea este indicat să adaugi, ceai verde, ceai negru și cafea în cantități rezonabile.
Sportul are și el un rol foarte important în dieta ketogenică datorită aportului destul de mare de calorii care vor ajuta la orice fel de tip de exerciții, zumba, box, bicicletă, bandă sau stepper.

  • Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi – low-carb high-fat = LCHF.

Dieta cu continut de carbohidrati scazut low carb

Aceste diete merg pe reducerea considerabilă a aportului de carbohidrați crescând în schimb aportul de proteine și grăsimi, teoria fiind că proteinele vă aduc mai rapid senzația de sațietate și vi se va diminua considerabil pofta de mâncare, crescând ritmul metabolic și consumul de energie pe digestie care în același timp vă va ajuta să vă păstrați masa musculara acumulată deja.

Aceste diete pe baza de aport mic de carbohidrați, forțează organismul să genereze energie prin consumarea acizilor grași, în lipsa carbohidraților, acest proces de transformare se numește cetoza (ketoza), proces metabolic prin care organismul este forțat în lipsa zahărului din carbohidrați să consume grăsimi pentru a produce energie.

Studiile confirmă că dietele de genul Ketogenic, Atkins și low-carb high-fat bazate pe conținutul scăzut de carbohidrați pot ajuta la scăderea în greutate și pierderea de grăsimi și pot fi mai eficiente decât dietele convenționale cu conținut scăzut de grăsimi, dar care cresc totuși riscul apariției gutei datorită creșterii nivelului de acidul uric din organism.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot crește nivelul de colesterol LDL lipoproteinele cu densitate scăzută care este un colesterol rău datorită faptului că acesta se depune pe pereții arteriali provocând întărirea vaselor de sânge și declanșarea bolilor cardiace.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot cauza tulburări digestive datorită procesului foarte greoi de digestie și al PH-ului foarte scăzut al acidului necesar digestiei.

Există de asemenea situații în care anumite persoane care au adoptat acest tip de dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, au dezvoltat o afecțiune cunoscută ca cetoacidoză diabetică(CAD), afecțiune care dezvoltă o gravă complicație acută, și care dacă nu este tratată în timp util, aceasta poate provoca coma diabetică și în cazuri mai complicate ajungându-se chiar la deces.

CONCLUZIE:

Cunoscutele diete cu conținut scăzut de carbohidrați se bazează pe scăderea aportului de carbohidrați, ceea ce va forța organismul să găsească soluții pentru a crea energie care să susțină viața, acesta recurgând la arderea grăsimilor pentru a crea combustibil.
Aceste diete law-carb vă vor ajuta să scădeți în greutate prin pierderea grăsimilor însa dumnevoastră hotărâți dacă vă asumați și celelalte riscuri cu care vin. Din aceste motive dietele cu conținut scăzut de carbohidrați nu pot fi considerate un stil de viață sănătos.

Analizând toate aceste diete concluzia ar fi că fiecare trebuie să-și stabilească lista de priorități și dacă slăbitul sau sănătatea este în lista de urgențe atunci ar fi bine să se adapteze la ce i se potrivește însă logica ne spune că cea mai bună variantă este să mergem în direcția postului intermitent, nu doar că este „mediatizat” de atâtea mii de ani prin toate doctrinele religioase, ci pentru că este singurul care invită la o alimentație inspirată majoritar din natură, cu o vastă listă de alimente vii.

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos:

Sfaturi pentru o minte sanatoasa in corp sanatos

  1. Incepe ziua fără un stres inutil, cu „zâmbetul în inimă” și gândește-te, dacă ar fi ultima zi pe care o trăiești ai vrea să faci ce ți-ai propus azi?
  2. Hidratează-te în primele minute ale zilei consumând minim 500 ml de apă cu înghițituri mici. Creierul are nevoie de glicogen, iar ficatul vine după foarte multe ore de deshidratare și pentru a putea să satisfacă nevoile creierului are nevoie de apă.
  3. Consumă cât de multe fructe poți dimineața până în ora 12.00, creierul adoră zaharuri simple iar energia în corp va fi la maxim.
  4. Prânzul este al tău însă evită combinarea produselor animale cu carbohidrații complecși, pentru a micșora cât mai mult timpul de digestie.
  5. Apa, apa și iar apa: Zilnic trebuie să consumi 33 – 35 ml apă per kilogram corp, deci dacă ai avea 80 kg atunci calculul ar fi; 80kg x 0.033L = 2.64 L, deci consumă în jur de 3 litri de apă, dar atenție, fă asta treptat cu înghițituri mici deoarece avem nevoie să eficientizăm absorbția apei, nu să punem presiune pe rinichi și să forțăm vezica care ne va scoate la plimbare.
  6. Ideal ar fi să nu mai consumi nimic până seara, deoarece vei lasa corpul să se ocupe de alte procese importante. Ia în calcul că organismul nostru are în jur de 7 litri de sânge iar din această cantitate, 20% este ocupat permanent de către creier (el e șeful și cu șeful nu se negociaza indiferent de problemă) iar când digestia este activă, va ocupa 60% din sânge, aceasta fiind prioritatea principală în organism. Un calcul ne spune că va rămâne un rest de 20% cu care cei 50.000 – 100.000 de kilometri de vase de sânge vor trebui să se descurce pentru a parcurge tot acest traseu, în decurs de câteva minute, pentru a hrăni fiecare celulă, altfel acestea ar muri.
  7. Seara consumă doar alimente de post pentru ca digestia să fie cât mai scurtă, după care organismul se va putea apuca liniștit de reconstrucție.
  8. Ideal ar fi să mergi la somn înainte de ora 22 deoarece glanda pineală va elibera melatonina, un hormon care se eliberează doar pe timpul somnului și care activează procesul de reconstrucție al organismului, bineînțeles, acesta nu va fi eliberat în situația în care spre exemplu am consumat o „bunătate” de pizza care va ține digestia ocupată până la 12 ore, timp în care din păcate organismul va fi privat de o reconstrucție generală.

Pentru mai multe articole sănătoase vizitează pagina CaSaStii.RO

Despre CSS Nutritionist

Poti cauta si

Ceai de coada soricelului

Coada Șoricelului – Achillea Millefolium Beneficii Naturiste

Totul Despre Coada Șoricelului Introducere: În inima naturii, unde verdele pădurilor se întâlnește cu susurul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *