Ce sunt criptomonedele si cum functioneaza ele!?!

Criptomonedele

O criptomonedă este o formă de activ digital bazată pe o rețea care este distribuită pe un număr mare de computere.
Această structură descentralizată le permite să existe în afara controlului guvernelor și autorităților centrale.
Unii experți cred că blockchain-ul și tehnologia aferentă vor perturba multe industrii, inclusiv finanțe și drept.
Avantajele criptomonedelor includ transferuri de bani mai ieftine și mai rapide și sisteme descentralizate care nu se prăbușesc la un singur punct de eșec.
Dezavantajele criptomonedelor includ volatilitatea prețurilor acestora, consumul ridicat de energie pentru activitățile miniere și utilizarea în activități criminale.
Criptomonedele

Care sunt cele patru tipuri de criptomonede?

Cele patru tipuri majore de criptomonede se clasifica dupa:

 • utilitate
 • plata
 • securitate
 • stablecoins

Există, de asemenea, jetoane DeFi, NFT-uri și jetoane susținute de active.
Dintre toate criptomonedele, cele mai comune sunt jetoanele de utilități și de plată.

Criptomonedele – semnificație și definiție

Criptomonedele, numite uneori crypto, criptomoneda sau cripto, sunt orice formă de monedă fara forma fizica si care există in mediul online sub forma digitala sau virtuala.
Criptomonedele utilizează tehnologii de criptare pentru ca tranzactiile sa poata fi securizte.
Criptomoneda nu are o autoritate centrală emitentă sau de reglementare, ci foloseste un sistem descentralizat pentru a înregistra tranzacțiile și a emite noi unități.

Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele sunt un sistem de plată digital care nu se bazează pe bănci pentru a verifica tranzacțiile.
Crypto este un sistem peer-to-peer care poate permite oricui si oriunde să trimită și să primească plăți .
În loc să fie bani fizici transportați și schimbați în lumea reală, plățile cu criptomonede există doar ca intrări digitale într-o bază de date online care descrie tranzacții specifice.
Când transferați fonduri de criptomonede, tranzacțiile sunt înregistrate într-un registru public.
Criptomoneda este stocată în portofelele digitale.
Criptomoneda și-a primit numele deoarece folosește criptarea pentru a verifica tranzacțiile.
Aceasta înseamnă că codarea avansată este implicată în stocarea și transmiterea datelor criptomonede între portofele și către registrele publice.
Scopul criptării este de a oferi securitate și siguranță.
Prima criptomonedă a fost Bitcoin , care a fost fondată în 2009 și rămâne cea mai cunoscută astăzi.
O mare parte din interesul pentru criptomonede este de a tranzacționa pentru profit, speculatorii conducând uneori prețurile spre cer.

Google Pixel 8 și 8 Pro
Ai auzit de noile minuni ale tehnologiei? Descoperă ce aduc nou pe piață Google Pixel 8 și 8 Pro!

Cum funcționează criptomonedele?

Criptomonedele rulează pe un registru public distribuit numit blockchain, o înregistrare a tuturor tranzacțiilor actualizată și deținută de deținătorii de monede.
Unitățile de criptomonedă sunt create printr-un proces numit mining, care implică utilizarea puterii computerului pentru a rezolva probleme matematice complicate care generează monede.
Utilizatorii pot cumpăra, de asemenea, monedele de la brokeri, apoi le pot stoca și cheltui folosind portofele cripto.
Dacă dețineți criptomonede, nu dețineți nimic tangibil.
Ceea ce dețineți este o cheie care vă permite să mutați o înregistrare sau o unitate de măsură de la o persoană la alta fără o terță parte de încredere.
Deși Bitcoin există din 2009, criptomonedele și aplicațiile tehnologiei blockchain sunt încă în curs de dezvoltare din punct de vedere financiar și sunt așteptate mai multe utilizări în viitor.

Citeste si acest articol: cum sa faci bani online!

Exemple de criptomonede

Există mii de criptomonede si cel mai relevant site pentru a urmari informatii, market cap, numar de monede in circulatie, pret sau clasamentul acestor criptomonede este siteul celor de la CoinMarketCap.
CoinMarketCap este cel mai cunoscut site unde se poat urmări criptomonedele in timp real.
Misiunea celor de la CoinMarketCap este aceea de a face ca poata cripto sa fie eficienta la nivel global, oferind utilizatorilor sai informații imparțiale, de înaltă calitate și exacte pentru a trage propriile concluzii în cunoștință de cauză.
Unele dintre cele mai cunoscute criptomonede de viitor le prezentam mai jos:

 • Bitcoin – BTC

Criptomoneda BitcoinBitcoin – BTC, este prima criptomonedă lansata din lume, iar bitcoin market cap este de peste o treime din totalul acumulat al celor peste 10.000 de criptomonede aflate in piata crypto.
BTC este o monedă virtuală concepută să acționeze ca bani și o formă de plată în afara controlului oricărei persoane, grup sau entitate, eliminând astfel necesitatea implicării terților în tranzacțiile financiare.
Este recompensa minerilor blockchain pentru munca depusă, pentru verificarea tranzacțiilor și poate fi achiziționat pe mai multe burse si exchange-uri.
Bitcoin a fost prezentat publicului în 2009 de către un dezvoltator anonim sau un grup de dezvoltatori folosind numele Satoshi Nakamoto.
De atunci a devenit cea mai cunoscută criptomonedă din lume.
Popularitatea sa a inspirat dezvoltarea multor alte criptomonede.
Acești concurenți fie încearcă să-l înlocuiască ca sistem de plată, fie sunt utilizați ca jetoane de utilitate sau de securitate în alte blockchain-uri și tehnologii financiare emergente.
Spre deosebire de moneda fiat, Bitcoin este creat, distribuit, tranzacționat și stocat folosind un sistem de contabilitate descentralizat cunoscut sub numele de blockchain.
Bitcoin și registrul său sunt securizate prin consensul proof-of-work (PoW), care este, de asemenea, procesul de „exploatare” care introduce noi bitcoini în sistem.
Bitcoin poate fi achiziționat prin diferite schimburi de criptomonede.
Istoria Bitcoin ca depozit de valoare a fost tulbure; a trecut prin mai multe cicluri de expansiune și declin pe durata de viață relativ scurtă.
Fiind prima monedă virtuală descentralizată care a întâlnit popularitatea și succesul pe scară largă, Bitcoin a inspirat o serie de alte criptomonede în urma sa.

 • Ethereum – ETH

Criptomoneda EthereumEthereum este o platformă software globală descentralizată, alimentată de tehnologia blockchain.
Este cel mai frecvent cunoscut pentru criptomoneda sa nativă, eterul (ETH).
Ethereum poate fi folosit de oricine pentru a crea orice tehnologie digitală securizată.
Are un simbol conceput pentru a plăti pentru munca depusă în sprijinul blockchain-ului, dar participanții îl pot folosi și pentru a plăti pentru bunuri și servicii tangibile, dacă sunt acceptate.
Ethereum este proiectat pentru a fi scalabil, programabil, sigur și descentralizat.
Este blockchain-ul ales pentru dezvoltatori și întreprinderi care creează tehnologie.
Acceptă în mod nativ contractele inteligente, un instrument esențial din spatele aplicațiilor descentralizate.
Multe aplicații financiare descentralizate (DeFi) și alte aplicații folosesc contracte inteligente în combinație cu tehnologia blockchain.
Tehnologia blockchain care alimentează Ethereum permite crearea și menținerea publică a registrelor digitale securizate.
Bitcoin și Ethereum au multe asemănări, dar viziuni și limitări diferite pe termen lung.
Ethereum a trecut de la Proof of Work (POW) la Proof of Stake (POS) în septembrie 2022.
Proof of Work foloseste dovada muncii pe care minerii o depun.
Marele avantaj pe care Proof of Stake i-l ofera este acela foloseste foarte putina energie si din acest motiv acesta este considerat ca fiind eco-friendly.
Ethereum este fundația multor progrese tehnologice emergente bazate pe blockchain.

 • Binance Coin – BNB

Criptomoneda BNBBinance Coin (BNB) este o criptomonedă care poate fi utilizată pentru a tranzacționa și a plăti comisioane la schimbul de criptomonede pe platforma Binance.
Binance Exchange este cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din lume, din ianuarie 2018, facilitând peste 1,4 milioane de tranzacții pe secundă.
La fel ca și alte criptomonede în evoluție, Binance Coin oferă mai multe utilizări care depășesc schimbul Binance, cum ar fi:
Tranzacționare: Binance Coin poate fi tranzacționat cu alte criptomonede pe diferite burse, în funcție de restricțiile stabilite de schimb.
Taxe de tranzacție pe Binance Exchange: BNB poate fi folosit pentru a plăti tranzacțiile pe Binance Exchange, iar utilizatorii primesc și o reducere pentru a face acest lucru.
Plăți cu cardul de credit: BNB poate fi forma de plată pentru facturile cu cardul de credit cripto pe Crypto.com.
Procesarea plăților: Comercianții pot oferi BNB ca mijloc de plată pentru clienți, oferind mai multă flexibilitate în metodele de plată.
Rezervarea aranjamentelor de călătorie: BNB poate fi folosit pentru a rezerva hoteluri și zboruri pe anumite site-uri web.
Divertisment: De la plata pentru cadouri virtuale la cumpărarea de bilete de loterie, BNB servește mai multe scopuri în spațiul de divertisment.
Investiții: mai multe platforme permit investitorilor să investească în acțiuni, ETF-uri și alte active folosind Binance Coin.
Împrumuturi și transferuri: BNB poate fi folosit ca garanție pentru împrumuturi pe anumite platforme. De asemenea, există aplicații care permit utilizatorilor să împartă facturile și să plătească prietenii și familia prin Binance Coin.
Această monedă se aseamănă cel mai mult cu bitcoin, dar s-a mișcat mai rapid pentru a dezvolta noi inovații, inclusiv plăți și procese mai rapide pentru a permite mai multe tranzacții.

Descoperă Lumea Investițiilor
Stiai despre secretele bursei? Aprofundează-ți cunoștințele cu acest ghid complet de investiții!

 • Ripple – XRP

Criptomoneda XRP RippleRipple este un sistem de registru distribuit care a fost fondat în 2011.
Ripple poate fi folosit pentru a urmări diferite tipuri de tranzacții, nu doar criptomonede.
XRP este o criptomonedă și simbolul nativ al Ripple, fondată în 2011 de Jed McCaleb și Chris Larsen.
XRP este premiat și are o aprovizionare totală de 100 de miliarde de jetoane.
XRP este mai rentabil, are un timp de tranzacție mai rapid, este mai ecologic și este mai scalabil decât bitcoin.
Compania din spatele ei a lucrat cu diverse bănci și instituții financiare.
Ripple colaborează cu instituții financiare din întreaga lume; peste 100 de instituții financiare s-au alăturat RippleNet, inclusiv: Santander (SUA)
Criptomonedele non-Bitcoin sunt cunoscute în mod colectiv sub denumirea de „altcoin” pentru a le distinge de cele originale.

 • Polkadot – DOT

Criptomoneda Polkadot DOTDOT este criptomoneda nativă a Polkadot; un protocol de interoperabilitate blockchain fondat în 2016.
Este un blockchain fragmentat, ceea ce înseamnă că conectează mai multe lanțuri diferite într-o singură rețea, permițându-le să proceseze tranzacții în paralel și să schimbe date între lanțuri fără a sacrifica securitatea.
Polkadot – DOT unește și asigură un ecosistem în creștere de blockchain-uri specializate numite parachains.
Aplicațiile și serviciile de pe Polkadot pot comunica în siguranță prin lanțuri, formând baza pentru un web descentralizat cu adevărat interoperabil.
Prin comparatie, Polkadot își propune să conecteze lanțurile, iar Ethereum își propune să ofere un blockchain public securizat pentru tranzacțiile de mare valoare. Ethereum este mai puternic în ceea ce privește adopția.
În prezent are mult mai multe utilizări practice.
În schimb, DOT poate avea mai multe avantaje.
Polkadot este concentrat pe o viziune multichain pentru Web3.
Pe piata cripto exista foarte multe proiecte puternice, de aceea recomandarea este sa va faceti singuri un „reserch” amanuntit si daca deciteti sa investiti, sa o faceti asumat in acel proiect pe care-l cunoasteti si in care credeti.

Ce este ChatGPT?
Ești curios să afli ce se ascunde în spatele tehnologiei ChatGPT? Plonjează în detaliile acestei inovații!

 • Solana – SOL

Criptomoneda Solana SOLSolana este o platformă blockchain concepută pentru a găzdui aplicații descentralizate, scalabile. Fondat în 2017, este un proiect open-source condus în prezent de Fundația Solana cu sediul la Geneva, în timp ce blockchain-ul a fost construit de Solana Labs din San Francisco.
Solana este mult mai rapidă în ceea ce privește numărul de tranzacții pe care le poate procesa și are taxe de tranzacție semnificativ mai mici decât blockchain-urile rivale precum Ethereum.
Criptomoneda care rulează pe blockchain-ul Solana – numită și Solana și folosind simbolul SOL – a crescut cu aproape 12.000% în 2021 și a avut la un moment dat o capitalizare de piață de peste 66 de miliarde de dolari, făcând-o a cincea cea mai mare criptomonedă în acest sens.
Până la sfarsitul anului 2022, SOL a scăzut sub 5 miliarde USD în capitalizarea bursieră.
De asemenea, Sol a iesit din top 15 cele mai puternice monede în capitalizarea bursieră.
Solana este o platformă blockchain concepută pentru a găzdui aplicații descentralizate, scalabile.
Solana poate procesa mult mai multe tranzacții pe secundă și percepe taxe de tranzacție mai mici decât blockchain-urile rivale precum Ethereum.
Solana este un blockchain proof-of-stake (PoS), dar îl îmbunătățește cu un mecanism numit proof-of-history (PoH), care utilizează marcaje temporale hashed pentru a verifica când au loc tranzacțiile.
Isi va reveni Solana?
Ramane de vazut cand, iar ca parere personala, cred timpul v-a fi de partea Solana, iar aceasta v-a performa foarte bine in urmatorul Bull Market, preconizat ca ciclu de piata in 2024 – 2025.

 • Cardano – ADA

Criptomoneda Cardano ADACardano, simbol ADA, este un blockchain descentralizat proof of stake (PoS) conceput pentru a fi o alternativă mai eficientă la rețelele proof of work (PoW).
Criptomoneda lui Cardano poartă numele Ada după Augusta Ada King, Contesa de Lovelace (1815-1852), care este considerată în mod obișnuit primul programator de computere.
Ada este folosită în mecanismul de consens PoS al blockchain-ului.
Este oferit ca o recompensă pentru munca depusă pentru blockchain de către utilizatorii care participă la un pool de mize.
Cardano este o platformă blockchain care a fost fondată în 2015 de Charles Hoskinson si lansat în 2017.
Cardano își propune să fie o platformă de dezvoltare a aplicațiilor descentralizate (DApp) cu un registru cu mai multe active și contracte inteligente verificabile.
Cardano funcționează pe protocolul de consens Ouroboros de dovadă a mizei.
Criptomoneda principală a Cardano se numește „Ada”.
Supravegherea Cardano este descentralizată și partajată de Fundația Cardano, IOHK și EMURGO.
In piata sunt foarte multe criptomonede cu o baza foarte puternica si care dezvolta proiecte ambitioase si care vor performa foarte bine in urmatorul ciclu de piata.
Pentru a vedea topul criptomonedelor vizitati site-ul celor de la Coin Market Cap accesand linkul https://coinmarketcap.com/
Nu uitati sa va faceti foarte bine temele inainte de a investi, iar in momentul cand o veti face sa nu intrati cu sume mai mari de bani, decat va puteti permite chiar si o pierdere.
De asemenea impartiti-va portofoliul procentual in asa fel incat daca o moneda nu va ferforma sau chiar v-a cadea sa nu fiti prinsi cu toti banii in acel proiect.
Investirea a 5% din portofoliul tău în cripto ar trebui sa fie un procent normal din valoarea investitionala pe care o detineti, pentru a-l plasa în active cripto, restul fiind destinat altor investiții tradiționale. Dar asta ramane la latitudinea fiecarul investitor, calculand gradul de risc pe care si-l asuma.

Cum să cumpărați criptomonede

S-ar putea să vă întrebați cum să cumpărați criptomonede în siguranță.
De obicei, sunt implicați trei pași, iar acestia sunt:

Pasul 1: Alegerea unei platforme

Primul pas este să decizi ce platformă să folosești.
În general, puteți alege între un broker tradițional sau un schimb de criptomonede dedicat:

 • Brokeri tradiționali 

Aceștia sunt brokerii online care oferă modalități de a cumpăra și vinde criptomonede, precum și alte active financiare precum acțiuni, obligațiuni și ETF-uri.
Aceste platforme tind să ofere costuri de tranzacționare mai mici, dar mai puține funcții cripto.

 • Schimburi de criptomonede

Există multe schimburi de criptomonede din care să alegeți, fiecare oferind diferite criptomonede, stocare în portofel, opțiuni de cont purtătoare de dobândă și multe altele.
Multe burse percep comisioane bazate pe active.
Când comparați diferite platforme, luați în considerare ce criptomonede sunt oferite, ce taxe percep, caracteristicile lor de securitate, opțiunile de stocare și retragere și orice resurse educaționale.

Pasul 2: Finanțarea contului

Odată ce v-ați ales platforma, următorul pas este să vă finanțați contul, astfel încât să puteți începe tranzacționarea.
Majoritatea schimburilor cripto permit utilizatorilor să achiziționeze criptomonede folosind monede fiat (adică, emise de guvern), cum ar fi dolarul american, lira sterlină sau euro, folosind cardurile lor de debit sau de credit – deși acest lucru variază în funcție de platformă.
Achizițiile cripto cu carduri de credit sunt considerate riscante, iar unele schimburi nu le acceptă.
Unele companii de carduri de credit nu permit tranzacțiile cripto.
Acest lucru se datorează faptului că criptomonedele sunt foarte volatile și nu este recomandabil să riscați să vă îndatorați – sau potențial să plătiți comisioane mari de tranzacție cu cardul de credit – pentru anumite active.
Unele platforme accepta transferurile bancare.
Metodele de plată acceptate și timpul necesar pentru depuneri sau retrageri diferă în funcție de platformă.
De asemenea, timpul necesar pentru compensarea depozitelor variază în funcție de metoda de plată.
Un factor important de luat în considerare sunt taxele.
Acestea includ taxe potențiale de tranzacție de depunere și retragere plus comisioane de tranzacționare.
Taxele vor varia în funcție de metoda de plată și platformă, ceea ce trebuie cercetat de la început.

Descarcă video de pe Facebook
Ai nevoie să salvezi un clip de pe rețeaua socială? Află cum poți descărca video de pe Facebook rapid și gratuit.

Pasul 3: Plasarea unei comenzi

Puteți plasa o comandă prin intermediul platformei web sau mobile a brokerului sau bursei dvs.
Dacă intenționați să cumpărați criptomonede, puteți face acest lucru selectând „cumpărați”, alegând tipul de comandă, introducând cantitatea de criptomonede pe care doriți să le cumpărați și confirmând comanda.
Același proces se aplică și comenzilor de „vânzare”.

Există și alte modalități de a investi în cripto

Acestea includ servicii de plată precum PayPal, Cash App și Venmo, care permit utilizatorilor să cumpere, să vândă sau să dețină criptomonede.
În plus, există următoarele vehicule de investiții:

 • Trusturi Bitcoin:

Puteți cumpăra acțiuni ale trusturilor Bitcoin cu un cont obișnuit de brokeraj. Aceste vehicule oferă investitorilor de retail expunerea la cripto prin intermediul pieței de valori.

 • Fonduri mutuale Bitcoin: 

există ETF-uri Bitcoin și fonduri mutuale Bitcoin din care să alegeți.

 • Acțiuni blockchain sau ETF-uri:

De asemenea, puteți investi indirect în cripto prin intermediul companiilor blockchain care sunt specializate în tehnologia din spatele tranzacțiilor cripto.
Alternativ, puteți cumpăra acțiuni sau ETF-uri ale companiilor care utilizează tehnologia blockchain.
Cea mai bună opțiune pentru dvs. va depinde de obiectivele dvs. de investiții și de apetitul pentru risc.

Cum să stocați criptomonedele

Odată ce ați achiziționat criptomoneda, trebuie să o stocați în siguranță pentru a o proteja de hack sau furt.
De obicei, criptomoneda este stocată în portofel, care sunt dispozitive fizice sau software online utilizate pentru a stoca în siguranță cheile private ale criptomonedelor tale.
Unele schimburi oferă servicii de portofel, ușurând stocarea direct prin platformă.
Cu toate acestea, nu toate bursele sau brokerii vă oferă automat servicii de portofel.
Există diferiți furnizori de portofel din care să alegeți.
Termenii „portofel cald” și „portofel rece” sunt folosiți:

 • Stocare cu portofel cald:  „portofele fierbinți” se referă la stocarea cripto care utilizează software online pentru a proteja cheile private ale activelor dvs.
 • Stocare portofel rece:  spre deosebire de portofelele calde, portofelele reci (cunoscute și ca portofele hardware) se bazează pe dispozitive electronice offline pentru a stoca în siguranță cheile private.

De obicei, portofelele reci tind să perceapă taxe, în timp ce portofelele calde nu.

Ce poți cumpăra cu criptomonede?

Când a fost lansat pentru prima dată, Bitcoin a fost intenționat să fie un mediu pentru tranzacțiile zilnice, făcând posibilă cumpărarea de orice, de la o ceașcă de cafea la un computer sau chiar articole cu valoare mai mare, cum ar fi cele imobiliare.
Acest lucru nu s-a concretizat tocmai și, în timp ce numărul instituțiilor care acceptă criptomonede este în creștere, tranzacțiile mari care implică acestea sunt rare.
Chiar și așa, este posibil să cumpărați o mare varietate de produse de pe site-urile de comerț electronic folosind cripto.
Aici sunt cateva exemple:

 • Tehnologie și site-uri de comerț electronic:

Mai multe companii care vând produse tehnologice acceptă cripto pe site-urile lor web, cum ar fi newegg.com, AT&T și Microsoft. Overstock, o platformă de comerț electronic, a fost printre primele site-uri care au acceptat Bitcoin. Shopify, Rakuten și Home Depot îl acceptă și ele.

 • Bunuri de lux:

Unii comercianți cu amănuntul de lux acceptă cripto-ul ca formă de plată. De exemplu, retailerul online de lux Bitdials oferă Rolex, Patek Philippe și alte ceasuri de ultimă generație în schimbul Bitcoin.

 • Mașini:

Unii dealeri de mașini – de la mărci de pe piața de masă până la dealeri de lux de ultimă generație – acceptă deja criptomonede ca plată.

 1. Asigurare:

În aprilie 2021, asigurătorul elvețian AXA a anunțat că a început să accepte Bitcoin ca mod de plată pentru toate liniile sale de asigurare, cu excepția asigurărilor de viață (din cauza unor probleme de reglementare).

Premier Shield Insurance, care vinde polițe de asigurare pentru casă și auto în SUA, acceptă și Bitcoin pentru plățile primelor.

Dacă doriți să cheltuiți criptomonede la un retailer care nu o acceptă direct, puteți utiliza un card de debit criptomonedă, cum ar fi cateva exemple:

Cardul Crypto.com

Vizează deținătorii de criptomonede care doresc să-și cheltuiască criptomoneda, având în același timp acces la beneficii exclusive printre care și recompense.
Acest card cripto de debit nu are taxe precum taxe anuale, taxe de retragere la bancomat, ci dimpotrivă, are o ofertă de rambursare care poate ajunge până la 8% (cashback).

Cardul Binance

Permite cumpărătorilor europeni să-și cheltuiască monedele cripto și să primească un procentaj de bani înapoi de până la 8% la achizițiile de la furnizorii eligibili, fără taxe lunare sau anuale ascunse și posibilitatea de a converti criptomonede.

Cardul Coinbase

Acest card îți permite să cheltui criptomonedele disponibile în contul tău Coinbase la orice achiziție, și îți oferă recompense pe măsură ce le cheltui.
Cardul Coinbase nu are taxe anuale și oferă până la 4% cashback la achiziții.
Acesta are avantajul că este acceptat oriunde în lume.

Frauda cu criptomonede și escrocherii cu criptomonede

Din păcate, criminalitatea criptomonedă este în creștere.
Escrocherii cu criptomonede includ:

 • Site-uri web false:  site-uri false care prezintă mărturii false și jargon cripto care promit randamente masive garantate, cu condiția să continuați să investiți.
 • Scheme virtuale Ponzi:  criminalii criptomonedelor promovează oportunități inexistente de a investi în monede digitale și creează iluzia unor profituri uriașe plătind investitorii vechi cu banii investitorilor noi. O operațiune de înșelătorie, BitClub Network, a strâns peste 700 de milioane de dolari înainte ca autorii săi să fie inculpați în decembrie 2019 .
 • Avize „celebrități”:  escrocii se prezintă online ca miliardari sau nume binecunoscute care promit să-ți înmulțească investiția într-o monedă virtuală, dar în schimb fură ceea ce trimiți. Ei pot folosi, de asemenea, aplicații de mesagerie sau camere de chat pentru a declanșa zvonuri că un om de afaceri celebru susține o anumită criptomonedă. Odată ce au încurajat investitorii să cumpere și au crescut prețul, escrocii își vând miza, iar moneda se reduce în valoare.
 • Escrocherii romantice:  FBI avertizează asupra unei tendințe în  escrocherii de întâlniri online, în care șmecherii îi convinge pe oamenii pe care îi întâlnesc pe aplicații de întâlniri sau pe rețelele sociale să investească sau să tranzacționeze în monede virtuale. Centrul de plângeri privind infracțiunile pe Internet al FBI a trimis peste 1.800 de rapoarte de escrocherii romantice centrate pe criptomonede în primele șapte luni ale anului 2021, pierderile ajungând la 133 de milioane de dolari.
  În caz contrar, fraudatorii se pot prezenta drept comercianți legitimi de monede virtuale sau pot crea schimburi false pentru a păcăli oamenii să le dea bani. O altă înșelătorie cripto implică argumente de vânzare frauduloase pentru conturile individuale de pensionare în criptomonede. Apoi, există hacking-ul simplu de criptomonede, în care criminalii sparg portofelele digitale în care oamenii își stochează moneda virtuală pentru a o fura.

Este criptomoneda sigură?

Criptomonedele sunt de obicei construite folosind tehnologia blockchain.
Blockchain descrie modul în care tranzacțiile sunt înregistrate în „blocuri” și marcate cu ora.
Este un proces tehnic destul de complex, dar rezultatul este un registru digital al tranzacțiilor cu criptomonede, care este greu de modificat de hackeri.
În plus, tranzacțiile necesită un proces de autentificare cu doi factori.
De exemplu, vi se poate cere să introduceți un nume de utilizator și o parolă pentru a începe o tranzacție.
Apoi, este posibil să trebuiască să introduceți un cod de autentificare trimis prin text pe telefonul mobil personal.
Deși există titluri de valoare, asta nu înseamnă că criptomonedele nu pot fi piratate.
Mai multe hack-uri cu dolari mari au costat foarte mult startup-urile de criptomonede.
Hackerii au lovit Coincheck în valoare de 534 de milioane de dolari și BitGrail pentru 195 de milioane de dolari, făcându-i doi dintre cele mai mari hack-uri de criptomonede din 2018 .
Spre deosebire de banii susținuți de guvern, valoarea monedelor virtuale este determinată în întregime de cerere și ofertă.
Acest lucru poate crea fluctuații sălbatice care produc câștiguri semnificative pentru investitori sau pierderi mari.
Și investițiile în criptomonede sunt supuse unei protecții de reglementare mult mai reduse decât produsele financiare tradiționale, cum ar fi acțiunile, obligațiunile și fondurile mutuale.

Inteligența Artificială (AI)
Vrei să înțelegi mai bine lumea inteligenței artificiale? Acest articol îți va oferi răspunsurile!

Patru sfaturi pentru a investi în criptomonede în siguranță

Potrivit Consumer Reports, toate investițiile prezintă riscuri, dar unii experți consideră că criptomoneda este una dintre opțiunile de investiții mai riscante. Dacă intenționați să investiți în criptomonede, aceste sfaturi vă pot ajuta să faceți alegeri educate.

Faceti cercetarea proprie

Înainte de a investi, cercetati siguranta si seriozitatea „caselor de schimb criptomonede”.
Se estimează că există peste 500 de „case de schimb crypto” din care să alegeți.
Faceți-vă cercetări, citiți recenzii și discutați cu investitori mai experimentați înainte de a merge mai departe.

Aflați cum să vă stocați moneda digitală

Dacă, cumpărați criptomonede, trebuie să o stocați.
Puteți păstra criptomoneda în platforma de schimb pentru criptomonede de unde ati achizitionat-o, sau într-un portofel digital.
Deși există diferite tipuri de portofele, fiecare are beneficiile sale, cerințele tehnice și securitatea.
Ca și în cazul schimburilor, ar trebui să investigați opțiunile de stocare înainte de a investi.

Diversifica-ți investițiile

Diversificarea este cheia oricărei strategii bune de investiții, iar acest lucru este valabil atunci când investești în criptomonede.
Nu vă puneți toți banii în Bitcoin, de exemplu, doar pentru că acesta este numele pe care îl cunoașteți.
Există mii de opțiuni și este mai bine să vă distribuiți investiția în mai multe valute.

Pregătiți-vă pentru volatilitate

Piața criptomonedelor este foarte volatilă, așa că fiți pregătiți pentru urcușuri și coborâșuri.
Veți vedea fluctuații dramatice ale prețurilor.
Dacă portofoliul dvs. de investiții sau bunăstarea mentală nu se pot descurca, criptomoneda ar putea să nu fie o alegere înțeleaptă pentru dvs.
Criptomoneda face furori în acest moment, dar nu uitați, este încă în stadiul incipient și este considerată extrem de speculativă.
Investiția în ceva nou vine cu provocări, așa că fii pregătit.
Dacă intenționați să participați, faceți-vă cercetări și investiți conservator pentru a începe.

Tipuri de portofele crypto

 1. Portofele platforme exchange (online)
  Portofelele de schimb sau online sunt de obicei accesate prin conturi de schimb de criptomonede. Portofelele online sunt ușor de accesat și utilizat, dar nu oferă control deplin asupra fondurilor utilizatorilor și sunt expuse riscului de piratare.
 2. Portofele hardware
  Portofelele hardware sunt dispozitive hardware dedicate, similare unităților USB, care oferă cel mai înalt nivel de securitate. Utilizatorii conectează un portofel hardware la un computer pentru a-și accesa criptomoneda – atunci când portofelul nu este conectat la un computer, este complet inert și practic inaccesibil.
 3. Portofele software
  Portofelele software sunt instalate pe un smartphone sau pe un computer și stochează chei private în numele utilizatorului. Portofelele software necesită câțiva pași suplimentari pentru configurare, dar odată configurate sunt la fel de ușor de utilizat ca portofelele de schimb – cu un nivel suplimentar de securitate și control.

Portofelele crypto hardware

Cel mai bun pentru securitate: Trezor Model T.
Cel mai bun portofel hardware: Ledger Nano X.
Cel mai bun pentru începători: Exodus.
Cel mai bun pentru utilizatorii avansați de Bitcoin: Electrum.
Cel mai bun pentru utilizatorii de dispozitive mobile: Mycelium.
Portofelele hardware ultrasecurizate Trezor și Ledger sunt alegerile noastre de top.

Python – Limbaj de programare
Ești pasionat de programare? Află cum Python a devenit esențial în lumea dezvoltării software.

Top 15 portofele platforme exchange pentru crypto in 2023

Conform conmarketcap.com cele mai mari crypto exchance
CoinMarketCap clasifică și punctează „casele de schimb crypto” pe baza traficului, lichidității, volumelor de tranzacționare și încrederii în legitimitatea volumelor de tranzacționare raportate.
In baza acestor date in top sunt urmatoarele exchanges:
1. Binance
Binance ExchangeBinance este un platforma de schimb online, în care utilizatorii pot tranzacționa criptomonede.
Acceptă cele mai des tranzacționate criptomonede.
Platforma de schimb Binance oferă un portofel cripto pentru comercianți pentru a-și stoca fondurile electronice.
Binance exchange are, de asemenea, servicii de asistență pentru ca utilizatorii să câștige dobândă sau să facă tranzacții folosind criptomonede.
2. Coinbase
Coinbase ExchangeCoinbase este un schimb de criptomonede binecunoscut, care facilitează cumpărarea, vânzarea și schimbul de criptomonede.
Coinbase face achiziționarea Bitcoin la fel de ușoară ca și cumpărarea unei acțiuni printr-un brokeraj online, dar aveți grijă la comisioane și la serviciul clienți prost. Coinbase oferă o modalitate sigură de a investi și de a tranzacționa cu criptomonede.
3. Kraken
Kraken ExchangeKraken este un schimb de criptomonede în care puteți cumpăra și vinde active precum Bitcoin și Ethereum.
Kraken este una dintre cele mai vechi schimburi Bitcoin și acceptă peste 120 de monede diferite pentru a cumpăra, vinde și tranzacționa cu taxe de schimb competitive. Este remarcabil pentru că sprijină atât tranzacționarea spot la ratele actuale ale pieței, cât și futures pe criptomonede.
Kraken este o alegere bună pentru investitorii și comercianții de criptomonede noi și existenți care caută taxe de tranzacționare mici și acces la o gamă largă de monede.
4. Bitstamp
Bitstamp ExchangeBitstamp este printre cele mai vechi platforme de schimburi pe piata de cripto, oferind o platformă ușor de utilizat și comisioane de tranzacționare foarte rezonabile. Bitstamp ofera peste 70 de monete cripto care chiar daca ar parea a fi o selecție mai mică decât alte schimburi, este mai mult decât suficientă pentru a-i satisface pe începători.
5. KuCoin
Kucoin ExchangeKuCoin este platforma de schimb mare de criptomonede care oferă posibilitatea de a cumpăra, vinde și tranzacționa criptomonede. Pe lângă opțiunile de tranzacționare de bază, platforma oferă tranzacții în marjă, futures și peer-to-peer (P2P). De asemenea, utilizatorii pot alege să mizeze sau să-și împrumute criptomonedele pentru a câștiga recompense.
6. Bitfinex

Bitfinex ExchangeCa bursă de criptomonede fondată în 2012, Bitfinex se straduieste sa ramana întotdeauna în fruntea inovației tehnologice în tranzacționarea cu active digitale, crypto. Pe lângă o suită de funcții avansate de tranzacționare, Bitfinex oferă acces la finanțare peer-to-peer (P2P), o piață OTC și tranzacționare în marjă pentru o selecție largă de active digitale și tranzacționare cu derivate. Strategia Bitfinex se concentrează pe furnizarea celei mai bune experiențe de tranzacționare crypto pentru comercianții profesioniști și furnizorii de lichidități din întreaga lume prin furnizarea de tehnologie de ultimă oră.
7. Binance.US
8. Gemini
9. Bybit
10. OKX
11. bitFlyer
12. Crypto.com
13. Bitget
14. Coincheck
15. Huobi

Faceți-vă cercetarea personala despre Crypto Exchange si monedele cripto alese!

Când vine vorba de criptomonede și platformele de schimb crypto, reputația acestora contează.
Înainte de a ajunge chiar atât de departe încât să creați un cont, acordați-vă timp pentru a cerceta amănunțit platforma de schimb pe care îl aveți în vedere.
Ce spun alți utilizatori despre platforma de schimb?
Ce spune platforma de schimb despre sine?
Au existat probleme cu securitatea în trecut?
Dacă da, cum a abordat aceasta platforma de schimb aceste probleme?
În căutarea ta, ar trebui sa „sapi” adânc; sa cauți povești negative potențiale pe care echipa de dezvoltare a platformei de schimb, nu ar dori să fie aflayte de catre potențialii clienți.

Acestea fiind scrise, va dorim spor la investitii si… Stay safe!!!

Despre admin

Timpul este limitat, asa ca sa nu-l pierdem traind viata altcuiva. Noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem sa o vedem in lume! - Doua paragrafe puternice pe care Steve Jobs si Mahatma Gandhi ni le lasa mostenire, noua celor care dorim sa fim prezenti in viata noastra si sa evoluam spre cea mai buna varianta a noastra!

Poti cauta si

Lumea AI Povestea Mașinăriilor Inteligente Care Își Fac Loc În Viața Noastră!

Lumea AI: Povestea Mașinăriilor Inteligente Care Își Fac Loc În Viața Noastră!

Hei, aventurier al tehnologiei! 😊 Ai auzit de Inteligența Artificială, nu-i așa? Sau, cum îi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *