Albinele

Albinele

Mereu m-au fascinat aceste „bazaitoare minunate” cu aripi transparente care lasa impresia ca singurul scop enervant in viata este sa ne sperie.

Dar pentrua putea vorbi despre importantul scop al albinelor, voi incepe cu o intrebare retorica.

Crezi ca albinele aduc aportul doar prin producerea mierii sau acesta este prezent si in legumele, fructele, lactatele si carnea pe care le avem la masa?

Da stiu in mod direct si pe scara larga, albinele ne daruiesc mierea, care este un minunat aliment de altfel.

Fara polenizarea albinelor, plantele ar disparea, iar odata cu acestea majoritatea animalelor ierbivore, majoritatea animalelor carnivore, etc.

Totul este legat in lant si putem spune ca centrul universal al vietii i-l ocupa albinele.

Recunosc ca am un grad ridicat de empatie cand vine vorba despre albine.

Albert Einstein spunea ca: „Dacă albina dispare de pe suprafața Pământului, omului nu i-ar mai rămâne mai mult de patru ani de trăit”.

Nu-i asa ca sunt minunate?

Cu siguranta ca da, dar haideti sa aprofundam impreuna aceasta minunata lume a albinelor.

Citeste si articolul: Furnicile!

Ce sunt albinele?

Albinele, precum furnicile, sunt insecte cu o viata complexa, care traiesc in colonii bine organizate.

Albinele sunt niste mici insecte zburatoare, foarte harnicute, care nu stau o clipa, de aici si proverbul “harnic ca o albina”.

Exista pe fiecare suprafata terestra, in afara de Antarctica, de milioane de ani si sunt in jur de 20.000 de specii.

Albinele au cel mai important rol pe Pamant si anume polenizarea florilor, fructelor și legumelor, aproape o treime din toate culturile noastre fiind polenizate de albine, cateva exemple sunt; pere, cireșe, piersici, nuci, pepene galben, avocado, castraveți.

lumea albinelor

Fără aceste scumpe albine, culturile noastre ar avea o dimensiune mult mai mică și o calitate slabă.

La început oamenii vanau albinele cu mestesug, aflandu-le in scorburile copacilor sau în crăpăturile scorburilor, insa, intre timp lumea a evoluat si oamenii s-au gandit sa aduca albinele aproape de casa lor si asa a luat ființă stupul.

Ce este polenizarea?

Cel mai important lucru pe care il fac albinele este polenizarea.

Polenizarea este necesara pentru plante pentru a se reproduce, ele depind de albine sau de alte insecte ca polenizatori.

polenizarea la albine

Atunci cand o albina colecteaza nectar si polen de la floarea unei plante, polenul de la stamine, organul de reproducere masculin al florii, se lipeste de firele de par din corpul ei si cand ea viziteaza floarea urmatoare, o parte din acest polen ramane pe stigmat sau varful pistilului, organul reproductiv feminin al florii.

Atunci cand se intampla acest lucru are loc fertilizarea  si un fruct se poate dezvolta.

Regina albinelor sau Matca

O familie de albine este formata din cateva mii de indivizi, imparțiți în trei categorii: matca, cateva sute de trântori și restul sunt albine lucrătoare.

Matca este numita și „Regina albinelor”deoarece ea este cea care depune toate ouale, din care ies viitoarele generatii de albine.

Poate fi recunoscuta prin abdomenul sau, care este de obicei neted si alungit, extinzandu-se cu mult dincolo de aripile ei pliate.

Matca este înconjurata intotdeauna de o suita de albine lucratoare care o hranesc, o ingrijesc și tot ele preiau de pe corpul ei o subtanța, numita „Substanța de matca”, pe care o imprastie la toate albinele din stup.

regina albinelor sau matca

Aceasta substanta creeaza albinelor o stare de siguranta si asigura un miros comun intregului stup care le diferențiază de alte albine, astfel, fiecare stup de albine are mirosul lui si albinele nu pot intra în alt stup, deoarece risca sa fie nimicite de paznicii acelui stup, necunoscându-le mirosul.

Matca depune ouale la inceputul primaverii, cand este adus in stup primul polen proaspat de catre albinele lucratoare.

Productia de oua va continua pana în toamna sau cat timp polenul este disponibil.

Hrana Reginei Albinelor

Regina albinelor este hranita de catre albinele lucratoare , singurele care ii stabilesc regimul alimentar, ea fiind pusa la dieta in anumite perioade din an.

Pentru propagarea speciei coloniile mari se divid, adica jumatate din albinute pleaca sa isi stabileasca alta locatie ,acest proces purtand numele de “roire”, iar jumatatea ramasa creste o noua matca.

Roirea este planificata din timp deoarece este riscanta pentru Regina albinelor intrucat ea nu a parasit niciodata stupul si va trebui sa zboare pana la noua locatie si fiind greoaie nu va putea zbura ,insa albinele o pun la dieta din timp si reusesc sa-I reduca 1/3 din greutatea corpului pentru a putea zbura.

Cum isi aleg albinele Regina?

Albinele isi aleg o noua regina atunci cand, din anumite motive, matca batrana moare sau cand aceasta depune din ce in ce mai putine oua sau atunci cand se pregateste de roire.

regina albinelor din stup

In aceste cazuri,familia de albine stie ce are de facut si alege cele mai bune oua din ouale depuse de matca batrana, pe care le hraneste cu un laptisor de matca mai bogat in zahar pentru ca larva de matca sa se dezvolte mai repede decat larvele de albine sau trantori.

Larvele de matca sunt vizitate de 20.000 de ori de catre albinele lucratoare in comparatie cu larvele de albine care sunt vizitate de 10.000 de ori.

Acestea sunt hranite foarte bine timp de 9 zile si apoi albinele capacesc celulele, numite “botci” ,care pot fi 30 sau mai multe.

Din aceste botci vor iesi, dupa 16 zile ,puii de matca spre deosebire de puii de albine care ies dupa 21 de zile iar cei de trantori dupa 24 de zile.

Prima matca care iese roade capacelele botcilor si le omoara pe celelalte, prin intepare, chiar in celulele lor.

Matca ajunsa la maturitate paraseste stupul doar in anumite situatii si anume: cand iese la zborul de imperechiere, cand roieste si se intemeiaza o noua familie sau cand stupul este puternic infestat cu bacterii, virusi sau paraziti.

Albinele lucratoare

Sunt albine de sex feminin care depasesc numarul barbatilor cu aproximativ 100 la 1.

Ele fac toată munca in interiorul stupului cu exceptia reproducerii insa nu sunt harnicute numai in stup, ele colectează nectar și polen în afara stupului.

Albina pe flori

Ce slujbe au albinele lucratoare?

Albinele lucratoare au slujbe diferite si anume :

  • secreta ceara folosita in stup și o transforma in faguri de miere
  • produc laptisor de matca pentru a hrani regina și larvele tinere
  • acoperă celulele larvelor mature
  • îndepărtează resturile și albinele moarte din stup
  • apără stupul împotriva intrușilor
  • mențin condiții optime prin încălzirea răcirea și ventilarea stupului.

Albinele lucratoare au ochii bine dezvoltați pe părțile laterale ale capului și trei ochi simpli la vârf, limba lor este bine dezvoltată și alungită pentru a prelua nectarul din flori.

Albinele lucratoare comunica intre ele prin dansuri,astfel ele isi arata una aleia pozitionarea surselor de hrana si eventualele pericole.

Cat traiesc albinele lucratoare?

Albinele lucratoare crescute în primăvară și începutul verii tind să trăiască timp de cinci până la șase săptămâni.

Primele două săptămâni din viața lor sunt petrecute ca albine de casă, făcând sarcini în stup, restul timpului lor este petrecut ca albine de câmp, căutând hrană în afara stupului.

Albinele care ajung la maturitate la sfârșitul toamnei pot trăi până în primăvara următoare.

Albinele trebuie să întrețină un grup de corpuri în jurul albinei regine, menținându-i cald în lunile de iarnă si mai târziu, când se reia depunerea ouălor, trebuie să crească prima generație de albine tinere în anul următor.

Pentru o albina lucratoare cauza principala de deces este epuizarea, muschii si aripile lor suporta in general 800 km de zbor.

Trantorii

Trantorii sunt albine fertile masculine vitale pentru supravietuirea coloniilor de albine.

Rolul lor principal este de a se imperechea cu o albina regina, pentru a asigura generatiile viitoare de albine si implicit pentru crearea de noi colonii.

trantorii din stupul albinelor

Se spune ca trantorii isi petrec timpul band nectar, se imperecheaza și lenevesc pe flori.

Dar lucrurile nu stau chiar asa, trantorii ajuta la reglarea temperaturii din stup sau cuib, acest lucru fiind deosebit de important pentru dezvoltarea albinelor si larvelor tinere, trantorii pot produce o data si jumatate mai multa caldura decat o albina lucratoare.

Trantorii cresc dintr-un ou nefertilizat drept urmare, un trantor are doar jumatate din cromozomii unei albine lucratoare sau ale unei albine regine, trantorul are 16 cromozomi iar albinele lucratoare si matcile au 32.

Au ochi mari, distinctivi, care se întalnesc în vârful capului și au antene puțin mai lungi decât albinele lucratoare sau regina, partile gurii lor sunt în general reduse.

Cat traiesc trantorii?

Durata de viata a unui trantor este foarte scurta, deoarece dupa imperechere cu regina albinelor abdomenul lor explodeaza ceea ce duce la o moartea rapida.

In cazul in care resursele din stup sunt limitate, albinele lucratoare vor goni trantorii din stup sau ii vor omora.

Trantorii isi petrec cea mai mare parte a timpului in afara stupului, fiind expusi epuizarii sau decesului.

Toate aceste lucruri duc la o durata de viata a trantorilor in jurul a 25 de zile.

Mierea de albine

Mierea de albine este singurul aliment complet, care poate sustine singur viata.

Contine glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, apa si enzime.

mierea albinelor

Albinele colectează nectarul produs de flori si il depozitează în stupi pentru a fi consumat în timpul iernii sau în perioadele de secetă.

Procesează nectarul adăugând enzime care modifică chimic moleculele de zahăr și elimina cea mai mare parte a umezelii.

Produsul rezultat, mierea, este gros și dulce și se va păstra practic pentru totdeauna, fără a se strica.

Pentru a face jumatate de kilogram de miere, un roi de albine zboara aproximativ 20.000 de kilometri si culege polenul din circa 6 milioane de flori.

Aroma, culoarea si gustul mierii de albine difera in functie de plantele melifere care au fost folosite de albine pentru extragerea polenului.

Culoarea depinde de substantele colorate care se gasesc in polenuri si anume caroten, clorofila, xantofila , iar culoarea poate fi de la incolor pana la neagra.

Mierea stransa la inceputul primaverii are o culoare de un galben viu, pana la portocaliu.

Exista doua categorii distincte de miere: mierea care provine de la o singura planta (salcam, rapita, tei sau altele) si mierea care provine din recoltarea polenului de la mai multe plante, mierea poliflora sau mierea de toate florile.

Proprietatile mierii de albine

Mierea de albine are proprietati antibacteriene si lupta impotriva infectiilor :

  • ajuta la vindecarea ranilor
  • amelioreaza durerile de gat si tusea
  • intareste sistemul imunitar
  • ajuta la ameliorarea simptomelor alergiilor
  • este de ajutor in tratarea unor afectiuni ale pielii
  • contribuie la sanatatea sistemului digestiv
  • are un continut ridicat de antioxidanti si lista ar putea continua pentru acest superaliment.

Propolisul

Propolisul, denumit si ”ceara neagra” a albinelor, este un amestec de rășini prezente pe mugurii anumitor arbori de exemplu, plopul.

Este o substanță care rezultă din amestecul acestor rășini cu secrețiile albinelor, salivă și ceară si se regăsește peste tot în stup:

  • în crăpăturile lăzii
  • este folosit la consolidarea fagurilor
  • protejeaza fundul alveolelor unde se află oua, larve și nimfe

Proprietatile propolisului

Principala sa calitate este aceea de barieră antimicrobiană.

Propolisul are proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene.

Este un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi si este extrem de benefic pentru intarirea sistemului imunitar.

Laptisorul de matca

Laptisorul de matca este considerat cel mai pretios aliment dintr-un stup.

Laptisorul de matca este o substanta produsa de albinele lucratoare din stup cu scopul de a o hrani pe regina lor , adica pe matca stupului, precum si larvele de albine.

In vreme ce albinele normale traiesc cel mult opt saptamani, matca atinge o durata de viata de peste 50 de ori mai mare, datorita hranirii acesteia cu laptisorul de matca.

Laptisorul de matca are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale puternice fiind singura sursă de acid 10 HDA de pe pământ.

Fagurele de albine

Fagurele de albine este facut din ceara , in forma de celule hexagonale, in care albinele pastreaza mierea.

fagurele din stup

Corpul albinelor are glande speciale care produc aceasta ceara de constructie a fagurilor si sunt situate pe inelele abdominale.

Pentru ca albinele sa poată elibera cantitatea necesara de ceara pentru constructie, trebuie sa primeasca cantități suficiente de polen și nectar, de exemplu, pentru a obtine 1 kg de material de constructie, vor fi necesare 3 kg de miere.

Proprietatile fagurilor de miere ii dau o importanta deosebita in cresterea rezistentii organismului si prevenirea imbolnavirilor in sezonul rece in special.

 

Albert Einstein a spus: „Daca albina ar disparea de pe suprafata globului, atunci omul ar mai avea doar patru ani de trait. Daca nu ar mai fi albine, nu ar mai fi polenizre, nu ar mai fi plante , nu ar mai fi animale, deci omul nu ar mai exista.”

Sa le multumim micutelor insecte pentru truda si darnicia lor ocrotindu-le !!

Despre Balasa Anca

Poti cauta si

6 Luni pierdute in viata la semafor ca sofer

Timpul Pierdut în Trafic: 6 Luni la Semafor într-o Viață

6 Luni Pierduți La Semafor într-o Viață Șoferii petrec o parte semnificativă din viața lor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *